foto: Valsts policija
Vidzemē policija konfiscē nereģistrētus ieročus un munīciju
112
2021. gada 15. jūlijs, 16:03

Vidzemē policija konfiscē nereģistrētus ieročus un munīciju

Jauns.lv

Valsts policijas amatpersonas, veicot mērķtiecīgu darbu, vairākus mēnešus apstrādājot saņemto informāciju par iespējamu nelikumīgu šaujamieroču, munīcijas un sprādzienbīstamu priekšmetu apriti, no nelikumīgās aprites izņēma vairākus šaujamieročus, to būtiskās sastāvdaļas, kā arī patronas. Tāpat aizturētas četras personas.

Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Valmieras iecirkņa Kriminālpolicijas amatpersonas 2021. gada pavasarī saņēma informāciju par iespējamu nelikumīgu šaujamieroču, munīcijas un sprādzienbīstamu priekšmetu apriti. Saistībā ar saņemto informāciju tika uzsākts kriminālprocess un veikts mērķtiecīgs darbs, lai atklātu šo noziegumu.

Izmeklēšanas un operatīvo darbību rezultātā tika noskaidrotas nelikumīgi glabāto priekšmetu atrašanās vietas. Tika veiktas sankcionētas kratīšanas astoņās adresēs Vidzemes reģiona apkalpojamā teritorijā. Kratīšanu laikā tika atrasti un izņemti četri ieročiem līdzīgi priekšmeti, 43 gabali ieroču daļām līdzīgi priekšmeti, kā arī 21 dažāda kalibra patronas.

Saistībā ar šo noziedzīgo nodarījumu aizturēti 2000., 1962, 1974. un 1963. gadā dzimuši vīrieši. 1963. gadā dzimušajam vīrietim piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Par notikušo ir uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 233. panta otrās daļas – par šaujamieroča, šaujamieroča būtisko sastāvdaļu, šaujamieroču munīcijas, lielas enerģijas pneimatiskā ieroča izgatavošanu, remontēšanu, glabāšanu vai realizēšanu bez attiecīgas atļaujas. Par šādu noziegumu likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods.

 Šobrīd turpinās pirmstiesas izmeklēšana, kriminālprocesā nozīmētas ekspertīzes un tiek skaidrota atsavināto priekšmetu izcelsme un to glabāšanas mērķis.

Valsts policija atgādina, ka personas, kuras labprātīgi nodod bez attiecīgās atļaujas izgatavotu, iegādātu, nēsātu vai glabātu šaujamieroci, šaujamieroča būtisko sastāvdaļu, šaujamieroča munīciju, lielas enerģijas pneimatisko ieroci, sprāgstvielu vai spridzināšanas ietaisi vai bez attiecīgas atļaujas izgatavotu gāzes pistoli (revolveri) un munīciju, tiek atbrīvotas no kriminālatbildības, ja personu darbībās nav cita noziedzīga nodarījuma sastāva.

Tāpat Valsts policija aicina iedzīvotājus nebūt vienaldzīgiem un ziņot par nelikumīgu ieroču iespējamām uzglabāšanas vietām, zvanot pa tālruņa numuriem 67075287, 67075366 vai 110, vai arī rakstot e-pastu: kip@vp.gov.lv.