Sabiedrība
2021. gada 3. jūlijs, 23:23

Mediķi kavējas uz izsaukumiem uz ielām izvietoto stabiņu dēļ

LTV Panorāma

Velosipēdistu prieks un autovadītāju bieds ir stabiņi, kas Rīgā atdala velojoslas. Kamēr Rīgas domes Satiksmes departamentā (RDSD) teic, ka stabiņi pasargā gājējus un velosipēdistus, tikmēr mediķi uzsver, ka tagad, braucot glābt dzīvības, vērtīgais laiks jātērē, lai izvairītos no ielām ar stabiņiem, jo lielā satiksmes plūsmā tās vairs nav izbraucamas, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Ātrās palīdzības mediķi stabiņu dēļ arvien biežāk satiksmi apbrauc pa ietvi. Un arī apstāties pie ēkas, kurā ir izsaukums, kļuvis sarežģītāk. Mediķiem reizēm nākas izkāpt pie citas adreses.

"Ekipējums ir ļoti smags. Vēl paralēli tam atpakaļ no izsaukuma adreses bieži vien ne tikai ekipējums jānes, bet arī pats pacients," norāda Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) ārsta palīgs Ervīns Šmatčenko.

Arī NMPD direktore Liene Cipule norāda, ka nav saprotams, kā piebraukt pie adresēm. "Nav saprotams, vai mēs drīkstam šiem stabiņiem braukt pāri, ja mums ir nepieciešamība. Tas, protams, rada sašutumu darbiniekos," teic Cipule.

RDSD skaidro, ka glābēji nepieciešamības gadījumā drīkst braukt pāri stabiņiem. Taču par stabiņu izvietojumu departaments pagaidām runājis vien ar apkaimju biedrībām. 

Mediķi saka, ka stabiņi īpaši traucē uz Bruņinieku ielas, kur ir divas velojoslas. Vienu atdala stabiņi, bet otru - barjeras. Iepriekš, braucot ar operatīvo transportu, vadītāji varēja atbrīvot ceļu, uzbraucot uz ietvēm. Taču tagad tas vairs nav iespējams. Tāpēc mediķi ikdienā, piemēram, no šīs ielas mēģina izvairīties.

"Gan mēs esam apmulsuši, jo stāvam ar ieslēgtiem skaņas un gaismas signāliem, gan arī apmulsuši ir autovadītāji, jo viņiem nav kur likties, lai mūs palaistu," bilst Šmatčenko. 

Satiksmes departamentā arī kliedē runas par to, ka izvietotie stabiņi rudenī tiks noņemti. Tie paliks arī ziemas laikā. Departamentā norādīja, ka, iespējams, būs jāmeklē jauns veids, kā ziemā no sniega atbrīvot vietas ap stabiņiem.