Sabiedrība
2015. gada 31. jūlijs, 22:24

Zolitūdes traģēdijas piemiņas vietai var traucēt īpašumu kašķis - lielas naudas jautājums

Jauns.lv

Rīgas domes īpašumā nonākuši 70% no nekustamā īpašuma, kur atradās aizpērn novembrī sabrukušais lielveikals “Maxima”. Savu daļu atdāvinājis bijušais veikala īpašnieks - firma “Tineo”. Pašvaldība vēlas šajā teritorijā izveidot skvēru un piemiņas vietu 54 cilvēkiem, kuri zem drupām zaudēja dzīvību. Lai šo plānus īstenotu, vēl jāvienojas ar atlikušo 30% īpašnieku - kompāniju “Homburg Zolitude”. Vienošanās, visticamāk, nebūs ātra un vienkārša, jo puses atzīst, ka runa ir par lielu naudu.

Atlikušie 30% zemes pieder "Homburg Zolitūde", kas nav noskaņoti to atdot Rīgas domei.  Ar "Maxima" grupu saistītais "Tineo" parakstījis dāvinājuma līgumu domei, atdotot īpašumu Priedaines ielā 20 rātei piemiņas memoriāla izveidei. "Tineo" savulaik šis gabals izmaksājis 4 miljonus eiro.

Teritorijai ir vēl arī otrs īpašnieks "Homburg Zolitūde", kas savu īpašumu dāvināt negrasās. Vairāk par uzņēmuma apsvērumiem un materiālajām vēlmēm skatieties LTV "Panorāmas sižetā".

Tikmēr biedrība "Zolitūde 21.11" piedāvā pagaidu piemiņas vietas izveidošanā izmantot traģēdijā bojāgājušās Dainas Skadmanes darba motīvu "Egle vējā", kas izdota arī uz īpašas aploksnes.

"Mums ir viena ideja, ko varētu īstenot [pagaidu piemiņas vietā]. Es ne velti šodien uzdāvināju [uzņēmumam "Tineo"] mūsu aploksni, kas tika veidota pagājušajā gadā Zolitūdes traģēdijas gadadienā. Zīmējumā tika izmantota traģēdijā bojāgājušās jaunās mākslinieces Dainas Skadmanes skice skulptūrai "Egle vējā". Zīmējums ir ļoti, ļoti gaišs," norādīja biedrības pārstāve Regīna Ločmele-Luņeva.

Cietušie un bojāgājušo tuvinieki apzinās, ka traģēdijas apkārtnē dzīvo cilvēki, kas katru dienu staigā pa autostāvvietas laukumu, kas bija izveidots pie lielveikala "Maxima".

"Mēs negribētu, lai šī piemiņas vieta būtu drūma vai atgādinātu par kaut ko, kas liktu cilvēkiem lieku reizi sērot. Mēs gribētu, lai tā būtu vieta, kas liktu cilvēkiem domāt gaiši. Pēc mūsu ieskata tā būtu konstrukcija, kur noteikti jābūt uzrakstam, ka šajā vietā būs piemiņas vietas memoriāls Zolitūdes traģēdijas upuriem. Cietušie vēlas, lai tur būtu arī visu bojāgājušo vārdi, uzvārdi," stāstīja Ločmele-Luņova.

Kasjauns.lv/BNS/Foto: Ieva Lūka/LETA/Facebook/Nekropole.lv