Sabiedrība
2021. gada 1. jūlijs, 14:40

Rupji izteicieni un aicinājumi uz karu: NEPLP anulē apraides atļauju "Radio PIK"

Jauns.lv

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) pieņēmusi lēmumu anulēt elektroniskajam plašsaziņas līdzeklim SIA ražošanas komercfirma "PIKAL UN PARTNERI" izsniegto apraides atļauju programmai "Radio PIK", portālu Jauns.lv informē NEPLP.

NEPLP norāda, ka lēmums pieņemts, jo gada laikā "Radio PIK" darbībā konstatēti trīs būtiski Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pārkāpumi.

Pirmajā gadījumā sods piemērots par rupju un nepieklājīgu izteicienu izplatīšanu. Otrajā gadījumā sods piemērots par to, ka informatīvi analītiskā raidījuma ietvaros izskanēja aicinājums uz kara vai militāra konflikta izraisīšanu, aicinājums vardarbīgi gāzt valsts varu vai vardarbīgi grozīt valsts iekārtu, graut valsts teritoriālo vienotību vai izdarīt citu noziegumu. Trešajā gadījumā konstatēts, ka programma izplatītajos informatīvi analītiskajos diskusiju raidījumos nenodrošināja viedokļu daudzveidību.

Tāpat pārkāpts arī Priekšvēlēšanu aģitācijas likums, jo konstatēts, ka "Radio PIK" laika posmā no 2020.gada 17.augusta līdz 27.augustam izplatītajos diskusiju raidījumos kā diskusiju dalībnieki ir tikuši aicināti galvenokārt viena politiskā spēka pārstāvji, tādējādi lielākoties atspoguļojot tieši šī politiskā spēka viedokļus un pozīcijas.

Visus NEPLP lēmumus negrozītus ir atstājusi tiesa un tie ir stājušies likumīgā spēkā. Kopumā uzliktais soda naudas apmērs ir 18 500 eiro, kurš līdz 1.jūlijam nav samaksāts likumā noteiktajā kārtībā.

"Radio PIK" ir dzirdams frekvencē 100,0 FM Rīgā un tās apkārtnē. Lēmums stāsies spēkā 5.jūlijā pēc tā publicēšanas Latvijas vēstnesī, kas nozīmē, ka "Radio PIK" vairs nebūs dzirdams ēterā, norāda NEPLP.