foto: LETA
Desmit partijas ir parādā valstij vairāk nekā 70 000 eiro
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja logo.
Politika
2021. gada 8. jūnijs, 14:58

Desmit partijas ir parādā valstij vairāk nekā 70 000 eiro

Jauns.lv / LETA

Patlaban desmit partijas, kuru darbība aktīvi turpinās, valsts budžetā nav iemaksājušas Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) administratīvo pārkāpumu procesos piemērotos naudas sodus un nav veikušas finanšu līdzekļu atmaksu kopumā 70 686 eiro apmērā, informēja KNAB.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Partijai "Alternative" administratīvo sodu parādsaistību summa ir 1650 eiro un atmaksājamo finanšu līdzekļu parādsaistību summa ir 18 385 eiro.

Partijai "Atmoda Latvijai" sodā jāsamaksā 300 eiro, bet atmaksājamo finanšu līdzekļu parādsaistību summa ir 3587 eiro.

"Jaunajai Saskaņai" sodanaudā jāsamaksā 300 eiro. "Latvijas Zaļajai partijai" atmaksājamo finanšu līdzekļu parādsaistību summa ir 8448 eiro.

Partijai "Likums. Atbildība. Kārtība" jāatmaksā 420 eiro, bet partijai "Par jaunu saskaņu" sodu parādsaistību summa ir 1500 eiro, bet atmaksājamo līdzekļu parādsaistību summa ir 13 984 eiro.

Partijai "Progresīvie" atmaksājamo līdzekļu parādsaistību summa ir 4001 eiro, bet "Rīcības partijai" šāda summa ir 15 340 eiro. Savukārt partijai "Vienota Rēzekne" administratīvo sodu parādsaistību summa ir 170 eiro. Partijai "Vienotība" atmaksājamo līdzekļu parādsaistību summa ir 2600 eiro.

Tāpat 11 partijām, kuru darbība ir izbeigta un pret kurām sākts likvidācijas process, ir kopumā 872 298 eiro parādsaistības pret valsti par KNAB pieņemtajiem lēmumiem.

KNAB veicis 61 politiskā spēka 2019.gada pārskatu, izvērtējot saņemto biedru naudu, iestāšanās naudu un ziedojumu atbilstību Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma prasībām, un sniedz pārskatu par atklātajiem partiju finansēšanas pārkāpumiem.

Gada pārskatu pārbaužu laikā KNAB rosināja tiesai apturēt trīs partiju darbību par gada pārskatu neiesniegšanu, kas likuma izpratnē ir viens no rupjākajiem pārkāpumiem. Šīs partijas ir "Atmoda", "Likums. Atbildība. Kārtība" un "Vienoti Latvijai".

Vienlaikus KNAB desmit politiskās partijas sauca pie administratīvās atbildības par pārskatu iesniegšanas kārtības neievērošanu, piemērojot partijām naudas sodus kopumā 2200 eiro apmērā.

Saskaņā ar KNAB iesniegto informāciju pārskata periodā partijas ziedojumos kopumā saņēmušas 1 471 624 eiro, savukārt biedru naudās, kas tās maksātājam pārsniedz vienu minimālo mēnešalgu kalendārajā gadā, un iestāšanās naudās partiju biedri iemaksājuši kopsummā 233 812 eiro.

Pārbaudot šo pozīciju gada pārskatos, KNAB konstatēja, ka trīs partijas pretlikumīgi saņēmušas ziedojumus, tādējādi birojs pieņēma lēmumus par finanšu līdzekļu atmaksu, uzdodot politiskajām partijām ieskaitīt valsts budžetā kopumā 20 168 eiro. Latvijas Zaļajai partijai bija jāatmaksā 8894 eiro, "KPV LV" - 8188 eiro, bet Jaunajai konservatīvajai partijai - 3065 eiro.

Tāpat KNAB divas partijas sauca pie administratīvās atbildības par saņemto ziedojumu iesniegšanas kārtības neievērošanu, piemērojot naudas sodus kopsummā 250 eiro. Šīs partijas ir "Latviešu nacionālisti" un "Latvijas Krievu savienība".

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās