1dienas
19stundas
28minūtes
52sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 8. un 9. augustā. FOTO. VIDEO
Sestdien Jaunpils pilī notiks viduslaiku svētki “Kad vīri spēkojas”. Kamēr stiprais dzimums spēkosies senās kaujas mākslās, daiļās dāmas varēs izzināt ķēķa saimnieces vai pils ģērbējas noslēpumus.
Kultūra

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 8. un 9. augustā. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Šajā nedēļas nogalē brīvdabas pasākumi notiek visām gaumēm un visos novados. Atliek vienīgi izvēlēties! Tērvetē notiks kārtējie Zemgaļu svētki, bet Jaunpilī – vīru Viduslaiku svētki. Jaunpiebalgā pulcēsies dziesminieki no visas Latvijas, bet Valmierā svinēs Pilsētas svētkus.

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīv...

Savukārt Līgatnē notiks Papīra svētki. Uz Ventspili klausīties elektroniskās mūzikas zvaigzni, Islandē dzīvojošo austrālieti Benu Frostu var doties visi šī mūzikas stila fani. Daudz jaunumu arī izstāžu zālēs – gan lelles un ainavas Valmierā, gan senie hercogistes ceļi Liepājā un laime „Mākslas bankā”.

1. Zemgaļu svētki Tērvetē

Seno laiku apmetnē pie Tērvetes pilskalna sestdien un svētdien, 8. un 9. augustā, notiks ikgadējie Zemgaļu svētki, ko organizē biedrība „Latviešu karavīrs”. Programmā:

* Sestdien, 8. augustā: * no pulksten 11.00 - Amatnieku tirdziņš un amatu demonstrējumi (rotkaļu izstrādājumi, keramika, kalēju amatniecības izstrādājumi, tekstilija); * pulksten 13.00 - svētku atklāšana un svētku dalībnieku gājiens; * no pulksten 14.00 līdz 18.30 – 13. gadsimta Karadraudžu cīņa par veiklākā un spēcīgākā kluba titulu Baltijas reģionā (vikingu kuģa vadīšana, šķēpu mešana, loka šaušana, tuvcīņa ar pretinieku komandu, sacensības veiklībā un izturībā); * pulksten 15.00 - jātnieku paraugdemonstrējumi; * pulksten 16.00 – 9. – 14. gadsimta Baltu zobenu un bruņojuma demonstrācija; * pulksten 19.00 – 10. – 13. gadsimta spēcīgākā Baltijas reģiona karadraudzes apbalvošana.

* Svētdien, 9.augustā: * no pulksten 12.00 - Amatnieku tirdziņš un amatu demonstrējumi; * no pulksten 13.00 līdz 15.00 - Loka šaušanas turnīrs; * pulksten 13.00 – 13. un 14. gadsimta Livonijas bruņinieku turnīrs; * pulksten 14.00 - Karadraudžu izklaides un spēles (agro viduslaiku spēles uz izturību un veiklību); * pulksten 15.00 - uzbrukums Tērvetes pilij (kara gājiens uz Tērvetes pili, cīņa); * pulksten 16.30 - svētku noslēgums

Paralēli visiem svētku pasākumiem senās apmetnes teritorijā pie pilskalna būs pieejamas atrakcijas bērniem. Svētku laikā tiks demonstrēta akmens metamā mašīna (balista), bet pie pilskalna esošajā ūdens tilpnē varēs aplūkot 9. gadsimta vikingu kuģi.

Jāatgādina, ka Tērvetes koka pils rekonstrukcija ir līdz šim Latvijā vēl nebijis projekts, kur balstoties uz arheoloģiskām liecībām tiek būvēta viena no varenākajām 12. gadsimta Latvijas teritorijā bijušām pilīm.

Svētkos piedalīsies dalībnieki no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Baltkrievijas. Biļešu cenas: 3 eiro (bērniem un pensionāriem – 2 eiro). Sīkāk internetā: www.lielkenins.lv.

Ieskats 2014. gada Zemgaļu svētkos

2. Viduslaiku svētki „Kad vīri spēkojas” Jaunpils pilī

Jaunpilī sestdien, 8. augustā, notiks viduslaiku svētki „Kad vīri spēkojas”. Tie būs svētki viduslaiku garā par un ap vīriešiem, par viņu kāri pēc cīņas un savstarpējas spēkošanās.

Pagājušajā gadā viduslaiku svētki Jaunpilī tika svinēti par godu pils kundzei Elīzai, šogad tie notiks atceroties četrus Jaunpils pilskungus: Tīsu fon der Reki - karotāju, pirmo pils īpašnieku no Reku dzimtas, Matiasu fon der Reki – karotāju un leģendārās Salaspils kaujas dalībnieku, Johanu Zigismundu fon der Reki - armijas kapteini, pils pārbūvētāju, un Vilhelmu Heinrihu Ernestu fon der Reki - pēdējo Reki pils īpašnieku.

Pils laukumā no pulksten 13.00 darbosies amatnieku tirdziņš. Svētku atklāšana plānota pulksten 14.00. Pirmo reizi Jaunpilī, paralēli bruņinieku tuvcīņām, būs arī iespēja redzēt bruņiniekus, kas ar zobeniem cīnīsies, sēžot zirgos.

Spēkoties varēs arī pasākuma dalībnieki, piedaloties veiklības, precizitātes un spēka pārbaudījumos. Intelektuālas cīņas notiks pilskungu buduāros, kur katrs varēs pārbaudīt savas stratēģu dotības šahā un citās spēlēs. Bērniem būs iespēja piedalīties Mazo bruņinieku turnīrā, izjāt ar zirgu un, sarunās ar pieredzes bagātajiem bruņiniekiem, uzzināt par bruņām, viduslaiku ieročiem un bruņinieku dzīvesveidu.

Kamēr vīri spēkosies, dāmas varēs izmēģināt dabisko zālīšu skaistumlietiņas uz pils saliņas un baudīt Viljama Šekspīra izrādi „Liela brēka, maza vilna”. Darbosies arī kalēja, ķēķa saimnieces, pils ģērbējas un guvernanšu radošās darbnīcas bērniem un pieaugušajiem.

Savukārt vakarā būs balle pils pagalmā, kurā spēlēs „Zaļā galma kapella”.

Biļešu cenas: svētkos vai ballē – 5 eiro, svētkos un ballē – 8 eiro. Sīkāk internetā: www.jaunpilspils.lv .

Sestajā Vislatvijas dziesminieku saietā piedalīsies arī latviešu dziesminieku ciltsmāte – Austra Pumpure.
Sestajā Vislatvijas dziesminieku saietā piedalīsies arī latviešu dziesminieku ciltsmāte – Austra Pumpure.

3. Vislatvijas dziesminieku saiets

Jaunpiebalgas novada dabas saimniecībā „Lielkrūzes” un estrādē no piektdienas, 7. augusta, līdz svētdienai, 9. augustam, jau sesto reizi notiks Vislatvijas dziesminieku saiets, kura ietvaros varēs baudīt vairākus koncertus ar jau labi pazīstamo un arī mazāk zināmo latviešu dziesminieku un dzejnieku piedalīšanos. Šis dziesminieku saiets ir svētki, tikšanās un kopā būšanas prieks dziesminiekiem, dzejniekiem un ikvienam latvietim, uzsver tā rīkotāji.

Vislatvijas dziesminieku saiets ir Jelgavas un Cēsu folkmūzikas festivālu tradīcijas radošs turpinājums. Pirmais folkfestivāls jeb pirmās mūzikas un dzejas dienas notika 1986. gadā Jelgavā un to rīkotājs bija muzikologs Juris Vilcāns, kurš devis, iespējams, visu laiku labāko dziesminieku mūzikas definējumu: „Mūzika, ko izpilda uz akustiskajiem instrumentiem un ar kuru var nodarboties katrs. Mūzika, kurā primārā ir ideja, muzikālais materiāls skaidrs un vienkāršs. Mūzika, kura šajā sarežģītajā laikā, noliedzot patērētāja pozīciju, aicina uz garīgumu.” Dažādās tautās šīs mūzikas izpildītāji tiek saukti atšķirīgi: seno ķeltu un vēlāk arī krievu kultūrā tos dēvē par bardiem, Vācijā un ASV par folkmūziķiem, Latvijā par dziesminiekiem.

Šogad Vislatvijas dziesminieku saieta laikā ikviens tiks aicināts ne tikai baudīt koncertus estrādē un nakts sadziedāšanos pie ugunskuriem, bet arī darboties radošajās darbnīcās un atpūsties, dodoties pastaigās pa saimniecības „Lielkrūzes” dabas objektiem, apskatot savvaļas zirgus, govis, vēršus un ērgļus. Dziesminieku saietā visus priecēs arī ugunsskulptūras.

Piektdien, 7. augustā, pulksten 19:00 sāks skanēt pirmais vakara lielkoncerts, bet pusnaktī – jau tradicionālā nakts sadziedāšanās pie ugunskuriem.

Sestdienas, 8. augusta, priekšpusdiena tiks atvēlēta radošām darbnīcām: būs iespēja mācīties dziesmas, kā arī būs dzīvesziņas nodarbības un amatnieku radošās darbnīcas. Sestdien varēs arī iepazīt Lielkrūžu teritoriju, izstaigājot „Dzejas taku” un baudot „Dzejas meditāciju”. Pulksten 15.00 sāks skanēt jauno dziesminieku koncerts, bet pulksten 19.00 – saieta otrais lielkoncerts. Pulksten 23.00 Lielkrūžu estrādē muzicēs dziesminieku Pētera Draguna un Martas Kreituses veidotā grupa „Zāle”. Savukārt pusnaktī gaidāma saieta viesu – grupas „Iļģi” – uzstāšanās. Turpinājumā dziesmota nakts līdz rīta gaismai.

Biļešu cenas: 7 eiro (uz vienu koncertu), 10 eiro (divu dienu biļete) („Biļešu paradīzes”tīklā). Sīkāk internetā: www.austrasbiedriba.lv .

4. Valmieras pilsētas svētki

Savu 732. dzimšanas dienu ar pilsētas svētkiem „Valmiera virmo!” šīs nedēļas nogalē no 6. līdz 8. augustam atzīmē Latvijas devītā lielākā pilsēta. Svētkos tiks piedāvāta daudzveidīga pasākumu programma, kurā iekļauti pasākumi dažādu paaudžu un interešu cilvēkiem - būs padomāts par ģimenēm ar bērniem, jauniešiem, par aktīvā dzīvesveida cienītājiem un gardēžiem, kā arī mūzikas baudītājiem un senioriem. Pilsētas svētki tiks atklāti ceturtdienas, 6. augusta, vakarā ar gājienu „Valmiera lepojas” un koncertu.

Svētku centrālā skatuve atradīsies pilsētas centrā – laukumā pie Hanzas sienas. Piektdienas, 7. augusta, vakarā tur pulksten 22.00 notiks grupas „The Sound Poets” koncerts un svētku balle kopā ar grupu „Vēja radītie”. Piektdienas vakaru varēs pavadīt arī romantiskās noskaņās, baudot noskaņu mūziku pie Dzirnavu ezeriņa – tur muzicēs Ainars Mielavs un Gints Sola, vokālā grupa „Mati”, Alise Kante un Āris Ozols.

Savukārt sestdien, 8. augustā, būs skatāma izrāde bērniem „Sunītis un Kaķīte”, kā arī dažādu mākslinieku muzikāli priekšnesumi, bet vakarā būs noslēguma koncerts, kurā piedalīsies „Slavenais Jersikas orķestris” un solisti Igo Fomins, Samanta Tīna un grupa „DaGamba”. Pilsētas svētku ballē līdz rīta gaismai spēlēs brāļi Auzāni ar grupu un Ivo Fomins ar grupu. Pusnaktī Valmieras centrā būs uguņošana „Uguns ziedi virmo Valmieras debesīs”.

Valmieras svētku noslēguma koncertā pie Hanzas sienas sestdien uzstāsies arī Latvijā populārā popmūzikas grupa „DaGamba”.
Valmieras svētku noslēguma koncertā pie Hanzas sienas sestdien uzstāsies arī Latvijā populārā popmūzikas grupa „DaGamba”.

Svētku trešajā dienā – 8. augustā - Rātslaukumā un Vecpilsētā notiks arī svētku tirdziņš, kura laikā īpašo programmu „Svētki pilī” ar senajām spēlēm un citām aktivitātēm sagatavojis Valmieras muzeja kolektīvs. Tāpat svētku laikā ikviens aicināts izbaudīt muzikālos autobusus un doties svētku ekskursijā „Tilti, kas vieno”, atklājot vēl nezināmo par Valmieras tiltiem.

Jāpiebilst, ka sestdien, 8. augustā, Valmieras pilsētas sabiedriskais transports būs bez maksas. Sīkāk internetā: www.valmiera.lv.

5. Papīra svētki Līgatnē

Sestdien, 8. augustā, Līgatnē notiks gadskārtējie Papīra svētki, kur šogad visi pulcēsies, lai atzīmētu slavenās Līgatnes papīrfabrikas 200. jubileju. Svētku viesi aicināti piedalīties radošajās papīra darbnīcās, apmeklēt svētku tirdziņu, sacensties papīra lidmašīnu sacensībās, doties ekskursijās uz Līgatnes papīrfabriku un izstaigāt Līgatnes takas un alas.

Svētku diena sāksies pulksten 11.00 ar tirdziņu un meistardarbnīcām pie Līgatnes kultūras nama. Svētku viesiem būs iespēja savām rokām izliet papīra lapu, pagatavot papīra fotorāmīti un papīra balerīnu, kļūt par apģērbu modelētāju papīra lellēm, izgatavot papīra zoodārzu, izmēģināt spalvu kaligrāfijas darbnīcā un piedalīties papīra lidmašīnu sacensībās.

Pie Līgatnes kultūras nama sestdien jau ceturto reizi notiks Papīra svētki. Šogad tie būs īpaši, jo tiks atzīmēta slavenās papīrfabrikas divsimtgade.
Pie Līgatnes kultūras nama sestdien jau ceturto reizi notiks Papīra svētki. Šogad tie būs īpaši, jo tiks atzīmēta slavenās papīrfabrikas divsimtgade.

Kultūras nama lielajā zālē dienas programmā no pulksten 11.00 varēs vērot Līgatnes kinohronika, kur melnbaltos kadros būs iespēja atcerēties senākus laikus un iepazīt fabrikas ikdienu sendienās.

Pulksten 12.00, 13.00 un 14.00 ikvienam būs iespēja doties ekskursijā uz papīrfabriku, bet pulksten 13.00 un 15.00 doties pastaigā pa Līgatnes takām un taciņām no Līgatnes tūrisma informācijas centra Spriņģu ielā 2.

Pulksten 16.00 kultūras namā ar muzikālu sveicienu viesus priecēs Nacionālā teātra aktieru ansamblis „Drama”, bet koncerta otrajā daļā uzstāsies Līgatnes amatiermākslas kolektīvi un uzrunas teiks ļaudis, kam bijusi nozīmīga loma papīrfabrikas vēsturē.

6. Elektroniskās mūzikas svētki Ventspilī

Sestdien, 8. augustā, pulksten 20.00 Ventspils teātra namā „Jūras vārti” koncertēs austrāliešu elektroniskās mūzikas mākslinieks Bens Frosts. Koncerta pirmajā daļā uzstāsies arī viens no pašmāju spilgtākajiem elektroniskās mūzikas novatoriem, elektronisko skaņu ainavu darinātājs Oyaarss.

Bens Frosts ir elektroniskās mūzikas eksperimentators no Austrālijas, kurš nu par savām mājām sauc Islandes galvaspilsētu Reikjavīku. Viņa lielākoties instrumentālo mūziku pieņemts uzskatīt par minimālismā balstītu. Pagājušogad izdotais Bena Frosta solo ieraksts „Aurora” un tam sekojošie koncerti ir vienlaikus solis tālāk mūsdienu elektroniskās mūzikas robežu pārbīdē un cieņas apliecinājums pirms gadiem jau uzņemtajam kursam pretim mūzikai kā fiziskai ķermeniskai pieredzei. Tam liecinieki varēs būt arī Ventspils koncerta apmeklētāji.

Šī koncerta īpašais viesis būs pašmāju mūziķis Oyaarss. Viņš ir elektroniskās mūzikas eklektiķis, kas veiksmīgi apvieno abrazīvus trokšņu ritmus un kristāldzidras „mikroskaņas” ar kinematogrāfiskām noskaņu ainavām, radot kompozīcijas, kurās izturēta niansēta konstruktīvā dinamika, un skaņu nokrāsās jūtamas dvesmas no, kā saka pats autors, tautiskā romantisma. Oyaarss daiļrade atzinīgi vērtēta arī ārpus elektroniskās mūzikas klausītāju loka.

Brīdinājums: koncertā tiks izmantotas straujas gaismas maiņas un dūmu mašīna. Biļešu cenas: 11 – 14 eiro („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.jurasvarti.lv.

Bens Frosts: „Venter”

7. Izstāžu ceļvedis: lelles un spēles Valmierā, laime „Mākslas bankā” un Kurzemes hercogistes ceļi Liepājā

* Pārdaugavā, fonda „Mākslai vajag telpu” Vasaras mājā Kalnciema ielā 36/38 (Kalnciema ielas kvartālā) ceturtdien, 6. augustā, atklās mākslinieka Raita Hroloviča izstādi.

Fonda „Mākslai vajag telpu” Vasaras mājā izstāžu cikla, kura vadmotīvs ir Džemma Skulmes 90 gadu jubileja, ietvaros atklāta Raita Hroloviča (1988) izstāde. Viņa vizuālā valoda ir izteikti monumentāla – gan formas, gan aplūkoto tematu ietvaros.
Fonda „Mākslai vajag telpu” Vasaras mājā izstāžu cikla, kura vadmotīvs ir Džemma Skulmes 90 gadu jubileja, ietvaros atklāta Raita Hroloviča (1988) izstāde. Viņa vizuālā valoda ir izteikti monumentāla – gan formas, gan aplūkoto tematu ietvaros.

Tās ietvaros mākslinieks rada instalāciju - simbolisku tiltu starp skatītāju un dabas procesiem. Izstādē ar instalācijas palīdzību tiks attēlots veids, kādā mēs pieredzam apkārtējo vidi, kā spējam to ietekmēt un kā tā spēj ietekmēt mūs. Instalācija sastāvēs no koka konstrukcijas un augstspiedes tehnikā darinātiem lielformāta grafikas darbiem. Sīkāk internetā: www.makslaivajagtelpu.lv .

* Vecrīgas mākslas galerijā „Mākslas banka” (Jaunielā 14)  līdz 15.augustam skatāma Siljas Pogules personāizstāde „Laime”.

Silja Pogule. „Saldumu sargi”.
Silja Pogule. „Saldumu sargi”.

* Liepājas muzejā atklāta Jūrmalas mākslinieku Inas Intas Liniņas - Ozoliņas un Imanta Ozoliņa darbu izstādi „Kurzemes ceļos”, kas ir abu radošo personību ceļojuma atspoguļojums pa senās Kurzemes un Zemgales hercogistes zemi. Izstādē skatāmas Inas Intas Liniņas - Ozoliņas fotogrāfijas un Imanta Ozoliņa grafikas. Abu mākslinieku vaļasprieks ir ceļošana. Kurzeme kā ceļojumu galamērķis ir bijusi pateicīga, lai atklātu abu mākslinieku skatījumu par bijušās Kurzemes un Zemgales hercogistes  pilsētām. Izstāde būs skatāma līdz 30. augustam. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv.

Imanta Ozoliņš. „Hercogs Jēkabs Ketlers”.

Izstāde "Kurzemes ceļos" Kuldīgā

* Valmieras muzejā līdz pat nākamā gada maija vidum skatāma izstāde „Lelles, lellītes. Spēles, spēlītes”, kurā apskatāmas gan privātkolekciju lelles un spēles, gan arī vairāku Latvijas muzeju krājumos glabātie priekšmeti. Ar lellēm un bērnudārza inventāru dalījušās arī Valmieras pirmsskolas izglītības iestādes „Sprīdītis” un „Krācītes”.

Valmieras muzejā skatāma izstāde „Lelles, lellītes. Spēles, spēlītes”, kas būs interesanta ne tikai mazākajiem muzeja apmeklētājiem, bet arī pieaugušajiem, jo ekspozīcija viņiem ļaus atgriezties bērnībā.
Valmieras muzejā skatāma izstāde „Lelles, lellītes. Spēles, spēlītes”, kas būs interesanta ne tikai mazākajiem muzeja apmeklētājiem, bet arī pieaugušajiem, jo ekspozīcija viņiem ļaus atgriezties bērnībā.

Tāpat izstādes laikā muzejā viesojas animācijas filmu studijas „Animācijas brigāde” varoņi, kā arī lelles no dažādām pasaules valstīm, piemēram, Ķīnas, Tibetas, ASV, Kanādas un citām. Sīkāk internetā: www.muzejs.valmiera.lv .

* Valmieras muzejs atklājis vēl vienu jaunu izstādi – Izstāžu namā līdz 1. septembrim skatāma Anitas Jansones – Zirnītes 70 gadu jubilejas personālizstāde „Vienkārši – ainavas”. Mākslinieces vairums gleznu un grafiku tapušas teiksmainā Burtnieku ezera ietekmes zonā.

Anita Jansone – Zirnīte. „Mežs. Migla”.
Anita Jansone – Zirnīte. „Mežs. Migla”.

Glezniecībā viņa uzsver tikai un vienīgi šai mākslas nozarei būtiskāko – krāsu attiecību skaistumu. Smeļot iespaidus Latvijas ainavas brīnumaini smalkā, niansētā krāsu daudzveidībā, atrasts personisks veids sava redzējuma izpaušanai. Lielākoties tās ir kompozīcijas, kas balstītas latvju rakstu zīmju asociatīvā izmantošanā. Sīkāk internetā: www.muzejs.valmiera.lv .

Elmārs Barkāns/Foto: Ieva Čīka/LETA, Evija Trifanova/LETA, Lita Krone/LETA, publicitātes foto