foto: unsplash.com
Nākamnedēļ Latvijā būs novērojams daļējs Saules aptumsums
Foto ilustratīva nozīme.
Sabiedrība
2021. gada 2. jūnijs, 18:25

Nākamnedēļ Latvijā būs novērojams daļējs Saules aptumsums

Jauns.lv

Nākamnedēļ, 10. jūnijā, visā Latvijā būs iespējams novērot daļēju Saules aptumsumu, informē Latvijas Astronomijas biedrība (LAB) un SIA "StarSpace".

Šo var uzskatīt par vidēja izmēra aptumsumu, jo maksimālajā brīdī būs aizsegta trešdaļa Saules diametra.

Aptumsuma sākums Rīgā būs plkst. 12:54, bet maksimālā fāze (kad aizklāts 31% Saules diametra) būs plkst. 14:02, aptumsums noslēgsies plkst. 15:09.

Citās Latvijas vietās nedaudz atšķirsies gan norises laiki, gan maksimālā fāze. Liepājā viss notiks 6 minūtes agrāk, bet fāze būs līdzīga kā Rīgā. Kolkā viss notiks 4 minūtes agrāk, bet maksimālā fāze būs 33%. Līdzīga fāze būs Rūjienā, bet notikuma laiki līdzināsies momentiem Rīgā. Savukārt Daugavpilī notikumi būs 5 minūtes vēlāk nekā Rīgā, bet fāze būs mazāka – 28%. 

Latvijā daļējie Saules aptumsumi ir novērojami reizi 2 – 6 gados. Iepriekšējais daļējais Saules aptumsums Latvijā bija novērojams 2018. gada 11. augustā, bet nākamais ir gaidāms jau samērā drīz – 2022. gada 25.oktobrī, kad Mēness aizsegs vairāk nekā pusi Saules diametra.

Čīlē un Argentīnā novērots pilns Saules aptumsums

Dienvidamerikas valstīs Čīlē un Argentīnā otrdien bija vērojams pilns Saules aptumsums.

gallery icon
40

Savukārt pilns Saules aptumsums katrā konkrētā ģeogrāfiskā vietā ir reta parādība. Iepriekšējo reizi Latvijā pilns Saules aptumsums bija novērojams 1954. gadā, bet nākamais būs novērojams tikai 2142. gadā.

Ir arī tā saucamie gredzenveida Saules aptumsumi. Starp citu, arī 2021. gada 10. jūnija aptumsums Zemes Ziemeļpola apgabalos būs novērojams kā gredzenveida aptumsums. Latvijā gredzenveida Saules aptumsums būs vērojams 2039. gada 21. jūnijā.

Cilvēki Austrumvalstīs veras gredzenveida Saules aptumsumā

Daļā Austrumu puslodes valstu šodien novērojams gredzenveida Saules aptumsums. Šim vasaras saulgriežu laika aptumsumam raksturīgs iespaidīgs "uguns gredzens" - aptumsums ...

gallery icon
28

Saules aptumsums notiek tad, kad Mēness pilnībā vai daļēji aizsedz Saules disku. Pilnīgas aizsegšanas gadījumā uz vairākām minūtēm iestājas tumsa, bet daļējas aizsegšanas gadījumā atkarībā no aptumsuma fāzes Saule vizuāli atgādina apli ar robu.

21.janvāra pilns Mēness aptumsums bildēs

gallery icon
25

Latvijas Astronomijas biedrība atgādina, ka uz Sauli nedrīkst skatīties ar neapbruņotu aci un nekādā gadījumā caur binokli, tālskati vai teleskopu bez speciāla filtra, jo tas var izraisīt neatgriezeniskus redzes bojājumus. Novērojumiem jāizmanto īpaši blīvs filtra materiāls. Šim nolūkam neder parastās saulesbrilles, kompaktdiska vai disketes materiāls. Visdrošākā metode ir Saules attēla projicēšana uz ekrāna. Īpaši interesanti aptumsuma laikā ir vērot Saules projicēto attēlu ar “robu”. Tādi attēli veidojas caur koku lapotnes spraugām vai mazākā izmērā caur papīra lapā izdurtiem caurumiņiem.

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.