Sabiedrība
2021. gada 1. jūnijs, 12:29

Turpmāk par kurināmo varēs izmantot arī gaļas-kaulu miltus

Jauns.lv / LETA

Turpmāk, līdztekus kūtsmēsliem, par kurināmo varēs izmantot arī gaļas-kaulu miltus, Valsts vides dienestā (VVD) blakusproduktu apritē iesaistītajai personai izsniedzot apstiprinājumu par to dedzināšanas iekārtu atbilstību, otrdien lēma valdībā.

Zemkopības ministrija (ZM) skaidro, ka gaļas-kaulu milti ir dzīvnieku olbaltumvielas, kas iegūtas, pārstrādājot pirmās vai otrās kategorijas materiālus. Lai panāktu energoresursu ilgtspējīgu izmantošanu, ražošanas nozarē tika izstrādāta tehnoloģija, kas ļautu izmantot dedzināšanas procesā saražoto siltumu.

Lai siltumenerģijas ražošanā izmantotu minēto resursu, turpmāk VVD izsniegs apstiprinājumu par to dedzināšanas iekārtu atbilstību, kurās par kurināmo izmanto gaļas-kaulu miltus. Tāpat portāls " latvija.lv" tiks papildināts ar iesniedzamo dokumentu un pakalpojumu aprakstu.

Vienlaikus izmaiņas Ministru kabineta noteikumos "Prasības tādu dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu un atvasinātu produktu apritei, kas nav paredzēti cilvēku patēriņam" paredz izmaiņas lolojumdzīvnieka līķu vai to pelnu pārvadāšanai nepieciešamajā dokumentācijā, turpmāk samazinot nepieciešamo pavaddokumentu skaitu.

Vienlaikus apstiprinātie grozījumi paredz paraugu ņemšanu laboratoriskai izmeklēšanai uz transmisīvo sūkļveida encefalopātijas (TSE) priona proteīnu dzīvnieku līķiem deleģēt Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) atzītiem uzņēmumiem, tādējādi samazinot PVD pašreizējo noslodzi.

Izmaiņas noteikumos "Prasības tādu dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu un atvasinātu produktu apritei, kas nav paredzēti cilvēku patēriņam" stāsies spēkā 1.jūlijā.