foto: AFP/Scanpix
Saeimas Ārlietu komisijas deputāti tiksies ar patieso Navaļnija līdzgaitnieku Volkovu
Leonīds Volkovs.
Politika
2021. gada 5. maijs, 13:01

Saeimas Ārlietu komisijas deputāti tiksies ar patieso Navaļnija līdzgaitnieku Volkovu

Jauns.lv / LETA

Piektdien, 7.maijā, Saeimas Ārlietu komisijas deputāti tiksies ar patieso Kremļa opozicionāra Alekseja Navaļnija līdzgaitnieku Leonīdu Volkovu, sacīja komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA).

Viņš stāstīja, ka šai sanāksmē ar Volkovu plānots apspriest situāciju ar Navaļniju un viņa kustību, īpaši ņemot vērā pieņemtos jaunos mērus pret to.

Tāpat deputāti plāno Volkovam vaicāt par pilsonisko sabiedrību Krievijā un tās nākotnes perspektīvām, skatot šo jautājumu arī kontekstā ar gaidāmajām Krievijas Valsts Domes vēlēšanām. Plānots arī pieskarties Volkova viltvāržu jautājumam, taču tas šai sarunā nebūšot būtiskākais aspekts, izriet no Kola teiktā.

Ārlietu komisijas vadītājs informēja, ka piektdien Volkovam plānotas tikšanās ar visu trīs Baltijas valstu pārstāvjiem. 

Viltus Volkovs "iztrollē" politiķus un televīziju 

Pirms mēneša ar viltus Navaļnija pārstāvi tikušies Saeimas Ārlietu komisijas deputāti, šādas tikšanās bijušas arī abu pārējo Baltijas valstu parlamentāriešiem un vēl vairāku Eiropas valstu politiķiem, iepriekš atzina Kols. Tāpat krāpnieki izjokojuši arī sabiedrisko mediju - Latvijas Televīziju (LTV).

Satversmes aizsardzības birojā (SAB) informēja, ka ir konstatēti vairāki gadījumi, kad pie valstu institūcijām vēršas krāpnieki, kas izliekas par Navaļnija līdzgaitnieku Volkovu, iesaistās dialogā un piedāvā tikties tiešsaistē vai sniegt intervijas.

SAB uzvēra, ka tā ir maldināšana. Visticamāk, par Volkovu uzdodas un saziņā ar politiķiem, institūcijām un arī medijiem Rietumvalstīs iesaistās tā dēvētie pranksteri jeb izjokotāji no Krievijas "Vovan" un "Lexus", īstajos vārdos - Vladimirs Kuzņecovs un Aleksejs Stoļarovs.

Lai arī viņi sevi pozicionē kā neatkarīgus aktīvistus, SAB vērtējumā viņu darbība tiek koordinēta un pilnībā atbilst Kremļa politiskajām interesēm un ir Krievijas mērķtiecīgi īstenota ietekmes operācija.

Līdzīgas ietekmes operācijas tikušas īstenotas pret Igaunijas, Lietuvas, Vācijas un Dānijas amatpersonām, kad Krievijas pārstāvji izlikās par Baltkrievijas autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko režīma opozicionāri Svjatlanu Cihanousku.

Arī Volkovs savā "Facebook" kontā iepriekš atzina, ka pats pārsteidzošākais ir tas, ka video tiešsaistes sarunas laikā krāpnieki ar, visticamāk, tehnoloģiju palīdzību izmantojuši viņa sejas attēlu. Volkovs norādīja, ka video redzamā persona tiešām izskatījusies pēc viņa.

Kols, komentējot tikšanos ar viltvārdi, norādīja, ka saruna ar šo personu bijusi visai neizteiksmīga un īsa, un tas, iespējams, bija vienīgais, kas saistībā ar šo tikšanos šķitis neparasti. "Nekas nelika domāt, ka tiekamies ar kādu viltus Volkovu, kādu, kas cenšas "izjokot"," pauda Kols.

"Tagad meklēsim, kur mūsu sistēmā ir "robi", lai nodrošinātos, ka nākotnē nekas tāds vai kas trakāks nevarētu atkārtoties," iepriekš norādījanava Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs.

Tomēr SAB jau iepriekš brīdinājis Kolu par iesaistīšanos Krievijas informatīvajos uzbrukumos. Marta sākumā SAB izplatīja aicinājumu Latvijas politiķiem un ekspertiem detalizēti un kritiski vērtēt projektus, kuros viņi plāno piedalīties. Šāds paziņojums sekoja pēc tam, kad portāls "Delfi" ziņoja, ka SAB ir sazinājies ar Kolu saistībā ar ielūgumu viņam piedalīties konferencē, kuras organizatoriem bijušas ciešas saiknes ar Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pietuvināto oligarhu Jevgēņiju Prigožinu. To portālam toreiz apstiprināja pats deputāts, kurš arī norādīja, ka šo gadījumu uzskata par mācību nākotnei.

Lietuva pērn bija pakļauta Krievijas informācijas uzbrukumam, izmantojot Prigožina dubultnieku, bija teikts Lietuvas Valsts drošības departamenta (VSD) un Lietuvas militārā izlūkdienesta ikgadējā ziņojumā.

Toreiz Krievijas bulvārziņu portāls "Sobesednik.ru" ziņoja, ka Prigožins it kā esot ieradies Lietuvā un ticies ar augstu Satiksmes ministrijas pārstāvi, ar kuru apspriedis informācijas tehnoloģiju projektus Lietuvā. Ziņas bija ilustrētas ar fotogrāfijām, kurās oligarha dubultnieks redzams pie Lietuvas valsts iestāžu ēkām.

"Patiesībā Prigožina dubultnieks Viļņā netikās ne ar vienu Krievijas portālu publikācijās minēto Lietuvas valsts vai biznesa pārstāvi," bija teikts specdienestu ziņojumā.