foto: LETA arhīvs (Evija Trifanova)
Latvijā sākas ugunsnedrošais periods
Sabiedrība
2021. gada 26. aprīlis, 18:37

Latvijā sākas ugunsnedrošais periods

Jauns.lv / LETA

No pirmdienas, 26.aprīļa, Latvijā sākas ugunsnedrošais periods, informēja Valsts meža dienestā (VMD).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Meža ugunsnedrošajā periodā, uzturoties mežā, visiem iedzīvotājiem ir jāievēro ugunsdrošības prasības. Tostarp, uzturoties mežos un purvos, līdz ar ugunsnedrošā laika perioda iestāšanos ir aizliegts nomest degošus vai gruzdošus sērkociņus, izsmēķus vai citus priekšmetus, kā arī kurināt ugunskurus, izņemot īpaši ierīkotas vietas, kas nepieļauj uguns izplatīšanos ārpus šīs vietas.

Tāpat aizliegts atstāt ugunskurus bez uzraudzības, dedzināt atkritumus, braukt ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem pa mežu un purvu ārpus ceļiem, kā arī darīt jebko citu, kas var izraisīt ugunsgrēku.

Meža īpašniekiem un tiesiskajiem valdītājiem līdz ar ugunsnedrošā laika perioda iestāšanos ir jānodrošina ugunsdrošības noteikumu prasību ievērošana mežā.

Meža īpašniekiem jāparūpējas, lai meža ceļi un stigas būtu atbrīvotas no sagāztajiem kokiem un krūmiem un lai, nepieciešamības gadījumā, meža ugunsdzēsības automašīnām būtu iespējams brīvi pārvietoties. Tāpat meža īpašniekiem pēc meža ugunsgrēka likvidācijas viņa mežā ir pienākums uzraudzīt meža ugunsgrēka vietu.

Dienestā informēja, ka šogad pavisam ir reģistrēti 137 meža ugunsgrēki un kopējā izdegusī meža zemes platība ir 130,2 hektāri, tajā skaitā jaunaudzes 76,8 hektāru platībā.

Savukārt 2020.gadā meža ugunsgrēki dzēsti 581 reizi pavisam 309,03 hektāru platībā.

VMD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas atbild par meža politikas realizāciju visā Latvijas teritorijā, uzrauga normatīvo aktu ievērošanu un realizē atbalsta programmas ilgtspējīgas mežsaimniecības nodrošināšanai.