foto: Marina Lystseva/TASS/Scanpix
Krievijas oligarha dārgās mīlas stāsts: Putinam tuvie laužas uz Latviju
Iespējams, interese par Latviju ir arī VTB Bank šefam Andrejam Kostinam. Viņa vadībā caur šo valstij piederošo banku izsūknēti milzīgi līdzekļi.
Sabiedrība
2021. gada 13. aprīlis, 05:01

Krievijas oligarha dārgās mīlas stāsts: Putinam tuvie laužas uz Latviju

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Latvijas Augstākajā tiesā vērsušies Krievijas uzņēmēja Sergeja Lomakina pārstāvji – viņi pārsūdzējuši iekšlietu ministra Sandra Ģirģena lēmumu par Lomakina iekļaušanu "melnajā sarakstā". Aizliegums iebraukt Latvijā apgrūtina Lomakina darbošanos viņa patrona, Krievijas valstij piederošās bankas "VTB Bank" vadītāja Andreja Kostina interesēs.

Krievijas publiskajā telpā pieejamā informācija liecina, ka Lomakinam varētu būt labi sakari šīs valsts ietekmīgu cilvēku vidū, jo savulaik viņam visai nesaprotamā kārtā izdevies izvairīties pat no draudošas kriminālatbildības.

Uzņēmējs vai naudas atmazgātājs?

Šobrīd Lomakins ir vairāku Krievijas veikalu īpašnieks, kuri viņam pieder kopā ar Krievijas pilsoni Artjomu Hačarjanu. Tas ir zemo cenu veikalu tīkls "Fix Price", kuram nesen, startējot akciju biržās Londonā un Maskavā, izdevies piesaistīt divus miljardus dolāru, tādā veidā Lomakinam iekļūstot Krievijas bagātāko cilvēku sarakstā.

Tomēr pieejamā informācija liecina, ka viņa veiksmes stāsts visticamāk ir saistīts ar jau pieminēto Kostinu. "VTB Bank" vadītājs pats kopš 2018. gada ir iekļauts ASV sankciju sarakstos, un Krievijas prese uzskata, ka patiesais Lomakinam it kā piederošo aktīvu īpašnieks ir tieši viņš.

Vēl 2016. gadā pret Lomakinu Krievijā bija uzsākta krimināllieta, jo viņu turēja aizdomās par ievērojamu finanšu līdzekļu piesavināšanos. Viņš kopā ar Hačarjanu bija izveidojis uzņēmumu "Centroobuvj", kas pēkšņi izpelnījās Kostina vadītās bankas labvēlību, un tajā tika iepludināti milzīgi kredīti.

Iztērēts miljardiem rubļu

Aizdevumi izmantoti, lai ārvalstīs iegādātos nekustamos īpašumus un veiktu dažādas investīcijas. Tādā veidā caur Lomakina uzņēmumu bija apgūti vairāki desmiti miljardu rubļu (desmit miljardi rubļu ir vairāk nekā 100 miljoni eiro), un viņš pat bija izsludināts Krievijas federālajā meklēšanā, taču no jebkādām soda sankcijām izdevās izvairīties.

Kaut arī banka Lomakinam aizdoto naudu tā arī neatguva, visas pretenzijas pret viņu atsauca. Vēl vairāk, tieši šī pati banka nevilcinoties sāka investēt līdzekļus jaunizveidotajā veikalu tīklā "Fix Price", kur tiek izmantota tieši tāda pati līdzekļu izvešanas shēma.

Šo naudu Lomakins ieguldījis arī futbola klubos – Latvijas FC "Riga" un Kipras "Paphos". Viņš bija paspējis iegūt arī Kipras pilsonību, taču tā nesen anulēta, un tieši tāpēc uzturēšanās iespēja Latvijā un līdz ar to Eiropas Savienībā Lomakinam ir ļoti svarīga.

Oligarha dārgā mīla

Krievijas interneta telpā atrodama informācija, ka Lomakinam un viņa biznesa partnerim pieder arī ārzonā reģistrēta firma "Retail Brand Collection" un tieši tās līdzekļi izmantoti, lai iegādātos dārgus apartamentus Kostina mīļākās, žurnālistes Nailas Askerzades vajadzībām.

foto: Instagram
Oligarha Kostina paspārnē strauji augusi Nailas Askerzades bagātība.

Krievijas žurnālisti izpētījuši, ka oligarha Kostina un Askerzades attiecības ilgst jau vismaz desmit gadus un viņiem, iespējams, ir arī kopīgs bērns. Iepazinušies abi esot kādā ekonomikas forumā Pēterburgā, uz kuru žurnāliste devusies ar mērķi uzrakstīt atmaskojošu rakstu par pašu Kostinu. Tomēr intervija izvērsusies citādi, un kopš tā laika Askerzades labklājība strauji augusi, turklāt 2013. gadā Kostins bija spiests oficiāli šķirties no savas sievas.

Viņu visai ilgajām attiecībām Alekseja Navaļnija vadītais pretkorupcijas fonds veltījis veselu izmeklēšanu. Fonda darbinieki noskaidrojuši, ka žurnālistes īpašumā pa šo laiku ir nonākuši vairāki ekskluzīvi dzīvokļi un vasarnīcas Maskavā un pat apartamenti Ņujorkā, Centrālparka tuvumā.

Lai pārvietotos ikdienā, viņai ir iespēja izmantot luksusa automašīnas, 60 miljonu dolāru vērtu personisko reaktīvo lidmašīnu "Bombardier", 62 metrus garu jahtu, kas maksā tikpat, cik lidmašīna. Gan lidmašīna, gan jahta kādreiz bijušas "VTB Bank" īpašumā, bet tad nonākušas nezināma ofšora rokās.

Askerzades personīgo īpašumu kopējo vērtību Navaļnija fonds lēš aptuveni 12 līdz 15 miljonu eiro apmērā. Kā īpašu gadījumu fonds piemin Askerzades dāvanu savam sponsoram – desmit tūkstošus dolāru vērtu plāksnīti ar aizkustinošu veltījumu, kas piestiprināta pie kāda soliņa atzveltnes Ņujorkas Centrālparkā.

Galma intervijas

Tikpat strauji attīstījusies Askerzades profesionālā karjera – viņai 1. Krievijas kanālā uzticēts vadīt interviju raidījumu "Darbojošās personas". Kā uz burvja mājienu intervijas piekrituši sniegt teju vai visi Krievijas bagātākie, Putinam tuvie oligarhi, tostarp arī tādi, kas parasti neļaujas intervēties.

Askerzade ir intervējusi arī Čečenijas vadoni Ramzanu Kadirovu un Baltkrievijas diktatoru Aleksandru Lukašenko, un, protams, uz intervijām viņa dodas ar jau pieminēto lidmašīnu. Kaut arī raidījums ir ļoti maz skatīts un intervijas absolūti komplimentāras, Askerzade kategorijā Labākā intervētāja pat saņēmusi Krievijas žurnālistikas galveno balvu TEFI.

foto: Instagram
Uz ofšoru pārrakstītā jahta.

Valsts nauda pazūd bankas caurumā

"VTB Bank" ir valsts īpašums, un Kostins to vada jau 18 gadu. Žurnālistiem tā arī nav izdevies noskaidrot, kāda ir viņa alga, pēc dažādiem minējumiem tā esot pieci līdz desmit miljoni dolāru gadā. Nepavisam nav maz, tomēr ir skaidrs, ka ar algu vien viņš tik prāvus izdevumus atļauties nevarētu. Tikmēr valsts šajā mūždien mīnusos esošajā bankā pēdējo desmit gadu laikā ir ieguldījusi vairāk nekā vienu triljonu rubļu jeb vairāk nekā desmit miljardus eiro.

Šī nauda pēc tam uz neatdošanu kredītu veidā tiek iepludināta dažādos Putinam tuvo oligarhu projektos. Navaļnija fonda darbinieki aprēķinājuši, ka caur "VTB Bank" tādā veidā katram no Krievijas 140 miljoniem iedzīvotāju ir nozagti vidēji 100 eiro.

Citā Navaļnija izmeklēšanā atklāts, ka "VTB Bank" īpašumā slēpti ir vēl vairākas reaktīvās pasažieru lidmašīnas un jahtas, kuras regulāri izmanto vairāki Krievijas ministri un viņu ģimenes locekļi, tostarp bijušā prezidenta un premjera Dmitrija Medvedeva saime.

Kam kalpo Satversmes tiesa?

Vietā piebilst, ka iespējas Latvijas tiesā pārsūdzēt lēmumus par iekļaušanu melnajā sarakstā ieinteresētās personas ieguva pēc Satversmes tiesas šā gada 1. marta sprieduma. Lieta tika izskatīta pēc Putinam simpatizējošās motociklistu organizācijas "Nakts vilki" Latvijas nodaļas vadītāja, no mūsu valsts izraidītā Igora Lakatoša iesnieguma.

Līdz tam šādu iekšlietu ministra lēmumu varēja pārsūdzēt tikai ģenerālprokuroram, taču Satversmes tiesa lēma, ka ārzemniekiem ir jābūt nodrošinātām tiesībām pārsūdzēt lēmumu neatkarīgā un objektīvā institūcijā – šis ir gadījums, kad tiesiskas valsts principi to galējā izpausmē sāk kļūt par zāģi zaram, uz kura šī valsts balstās.

Atgādināsim arī, ka nesen lielu Baltkrievijas opozīcijas neizpratni izpelnījās Latvijas lūgums neiekļaut sankciju sarakstā kaimiņvalsts uzņēmēju Alekseju Oleksinu. Viņš Baltkrievijā nodarbojas ar cigarešu ražošanu un tiek uzskatīts arī par vienu no kontrabandas organizētājiem, tādējādi apgādājot Lukašenko režīmu ar nelikumīgā veidā iegūtiem naudas līdzekļiem.