foto: REUTERS/SCANPIX
Somijas huligāni no Rīgā piespriestā soda neizbēg
112
2021. gada 10. aprīlis, 06:03

Somijas huligāni no Rīgā piespriestā soda neizbēg

Kas Jauns Avīze

Rīgas pašvaldības policija saņēmusi pirmo starptautisko apliecinājumu par naudassodu piedziņu – par savu ālēšanos samaksājuši divi Somijas dzērājtūristi.

Administratīvās atbildības likums, kas stājās spēkā pērn 1. jūlijā, nosaka kārtību, kādā izpildāms Eiropas Savienības dalībvalsts nolēmums administratīvā pārkāpuma lietā. Viens no galvenajiem priekšnoteikumiem piedziņai – sodam jābūt vismaz 70 eiro.

11. jūlijā policija saņēma izsaukumu uz Rīgas pasažieru ostu, kur huligāniski uzvedās divi prāmja pasažieri. Kad ieradās kārtībnieki, divi manāmi iereibuši Somijas pilsoņi jau bija ievietoti kuģa pagaidu aizturēšanas telpā.

Viņi bija uzbāzušies citiem atpūtniekiem un mēģinājuši izprovocēt kautiņu starp somu un latviešu tūristiem. Sākotnēji apsardze tūristiem aizrādīja par uzvedību, aizveda uz kajīti un lūdza izgulēt dzērumu. Drīz pēc tam viņi atgriezās koplietošanas telpās, kur vienam izdevās izraisīt kautiņu.

Pret abiem huligāniem sākti administratīvo pārkāpumu procesi un uz vietas katram piemērots 100 eiro naudas sods. Šādos gadījumos pašvaldības policisti vienmēr lūdz sodus samaksāt uzreiz. Lielākā daļa tūristu tā arī dara, citi samaksāti vēlāk, kad atgriežas mājās, dažkārt lūdz apmaksas termiņu pagarināt un sadalīt daļās.

Līdz šim pašvaldības policijai nebija rīku, kā administratīvo sodu varētu piedzīt piespiedu kārtā. Konkrētajā gadījumā pārkāpēji nesamaksāja ne uz vietas, ne vēlāk norādītā termiņā, ne arī lūdza pagarinājumu un soda sadalīšanu daļās.

Uz septembra beigās e-pastā nosūtītajiem policijas atgādinājumiem atbildes izpalika, un Rīgas likumsargi sazinājās ar Somijas kompetento iestādi, lai sāktu starptautisko piedziņu, kas Eiropas Savienībā notiek abpusēji.

Balstoties uz starptautisko regulējumu, piedzītā summa gan netiek pārskaitīta tās valsts budžetā, kurā veikts pārkāpums, bet pārkāpēja izcelsmes valsts kasē. Tādējādi piedziņas process noslēdzies nevis ar Rīgas, bet Somijas budžeta papildināšanu.