foto: LETA
Vakcinācija pret Covid-19: Kariņš pieļauj iespēju ieviest arī "dzīvās rindas" principu
Sabiedrība
2021. gada 6. aprīlis, 21:31

Vakcinācija pret Covid-19: Kariņš pieļauj iespēju ieviest arī "dzīvās rindas" principu

Jauns.lv / LETA

Vakcinācijas veicināšanai pie vakcinācijas pret Covid-19 punktiem varētu ieviest "dzīvās rindas", izriet no premjerministra Krišjāņa Kariņa (JV) šodien žurnālistiem sacītā pēc Sadarbības sanāksmes sēdes.

Atbildot uz jautājumu, kā risināt problēmu, ja reģistrēta persona atsakās nākt uz vakcīnu pret Covid-19, Kariņš teica, ka viņš šo jautājumu ir apspriedis ar veselības ministru, un viena no iespējām, bija atvērt pieraksta kārtību personām virs 60 gadiem, kas šobrīd jau ir izdarīts.

Otra iespēja, ko abi politiķi ir apsprieduši paredz "dzīvās rindas" principa ieviešanu. Proti, ja kāds nav ieradies saņemt savu vakcīnu, tad to saņemtu kāds cits, kurš to vēlas. Tehniski tas esot izpildāms, taču šobrīd Veselības ministrijai ir jāatrisina kā to nodrošināt.

Savukārt, atbildot uz jautājumu par to, kā risināt problēmu, ka daudzi atsakās vakcinēties tieši ar "AstraZeneca" vakcīnu, Kariņš teica, ka par to jārunā veselības ekspertiem. Viņaprāt, vakcinēšanās ekspertiem būtu jāizsakās, jāskaidro un jāatbild uz iedzīvotāju jautājumiem par šo vakcīnu.

Savukārt "Attīstībai/Par!" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Marija Golubeva, komentējot jautājumu par "AstraZeneca", sacīja, ka tas lielā mērā ir reputācijas un komunikācijas jautājums - daudz mazāk tā esot medicīniska vakcīnas vaina.

Viņa atzīmēja, ka komplikāciju skaits šai vakcīnai ir minimāls, vienlaikus piebilstot, ka iedzīvotāji Latvijā lieto medikamentus ar daudz biežākām blaknēm, taču par tām neviens neraksta kampaņu. Deputāte uzsvēra, ka šī vakcīna ir daudz drošāka par zālēm, ko cilvēki lieto.

Tikmēr kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) pauda viedokli, ka šis ir viens no veselības ministra lielākajiem izaicinājumiem. Vienlaikus "KPV LV" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Māris Možvillo (KPV LV) atzīmēja, ka, vērojot informatīvo kampaņu gan par, gan pret vakcināciju, esot jāatzīst, ka "antivakseri" ir uzvarētāji. Viņi izmanto neiedomājamākās lietas, lai mēģinātu apgāzt vakcinācijas efektu, teica politiķis.

Možvillo uzsvēra, ka viņa pārstāvētajam politiskajam spēkam svarīgākais esot tas, lai šis process virzās uz priekšu bez aizķeršanās, un lai atbildīgās ministrijas izvēlas atbildīgu komunikācijas stratēģiju. Tā valsts atgriezīsies pie normālas dzīves, ekonomika sāks strādāt un cilvēki varēs nomierināties, teica Možvillo.

Turpretī tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) norādīja, ka ir vairāk optimists un "meklē veidus kā radīt iespējas, nevis sūdzēties". Viņa izpratnē, valstī ir daudz vairāk to iedzīvotāju, kuri vēlas vakcinēties un atgriezties normālā dīvē. Bordāna ieskatā, ir jāļauj siem cilvēkiem vakcinēties, negaidot prioritāro kārtu. Viens no veidiem būtu nodrošinot šīs "dzīvās rindas", ja atbrīvojas vieta. Vienlaikus esot iespēja ieviest dažādus motivējošos noteikumus, kas dotu īpašas priekšrocības pret Covid-19 vakcinētām personām.

Arī Valsts prezidents Egils Levits ir teicis, ka ir ārkārtīgi svarīgi, lai vakcinācijas pret Covid-19 process neapstātos, tādēļ ir nepieciešams ieviest "dzīvās rindas".

Viņš iepriekš norādīja, ka patlaban Latvijā ienāk vakcīnas pret Covid-19 lielā skaitā un drīz savu darbu varētu sākt lielie vakcinācijas centri, kas darbotos līdzās ārstniecības iestādēm un ģimenes ārstu praksēm. Tā kā vienā no vakcinācijas centiem ir noticis vakcinācijas izmēģinājums, prezidents pieļāva, ka šādā veidā varēs ātri izvakcinēt ienākušo vakcīnu pret Covid-19 daudzumu.

Runājot par "dzīvās rindas" ieviešanu, Levits atzīmēja, ka blakus tām prioritāri vakcinējamām iedzīvotāju grupām, kas tiek aicinātas uz vakcināciju, kopējā vakcinācijas sistēmā būtu jāparedz arī "dzīvās rindas" ieviešana gadījumos, ja cilvēki noteiktajā laikā neierodas vakcinēties. Valsts pirmā persona uzsvēra, ka nedrīkst zaudēt ne laiku, ne vakcīnu devas tāpēc, ka kāds nav atnācis.