foto: Mežavairogi
Jaunjelgavas iedzīvotājus uz ielas pārsteidz retais lūsis
Lūsis nogādāts dzīvnieku patversmē "Mežavairogi".
Novadu ziņas
2021. gada 2. aprīlis, 04:31

Jaunjelgavas iedzīvotājus uz ielas pārsteidz retais lūsis

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Jaunjelgavas iedzīvotājus sestdienas, 27. marta, rītā pārsteidza lūsis, kurš bezbailīgi pārvietojās pa mazpilsētas ielām. Bija redzams, ka meža kaķim ir ievainota ķepa, un, piedaloties policijai un dzīvnieku patversmes "Mežavairogi" darbiniekiem, zvērs sagūstīts, lai saņemtu veterinārārsta palīdzību.

Jaunjelgavas iedzīvotāja Evija Vectirāne "Kas Jauns Avīzei" teic, ka lūsis ieklīdis pilsētas centrā tranzīta ielas malā. “Bija redzams, ka viņam ir savainota priekšējā ķepa, dzīvnieks izskatījās visai novārdzis. Nekādus lielos zaudējumus nepaspēja nodarīt – tikai sakoda vienu neliela auguma suni. Mums pilsētai meži ir visapkārt, tāpēc savvaļas dzīvnieki uz ielām nav nekāds retums – lapsas un stirnas ir bieži viesi, taču lūsis gan te redzēts pirmo reizi,” stāsta Vectirāne.

Visticamāk, meklēja maltīti

Zoologs Vilnis Skuja uzskata, ka savvaļas zvēru pilsētas ielās iedzinis bads un izmisums: “Saprotams, ka ar šādu kājas savainojumu lūsis mežā neko vairs nevar nomedīt, ja nu noķert kādu peli vai atrast vecu kaulu, bet ar to barībai nepietiek. Iespējams, viņš mitinājies turpat piepilsētas mežā un viņam ir agrāk gadījies noķert kādu vieglāk nomedījamu mājdzīvnieku, tāpēc arī gāja uz pilsētu. Lūši parasti ir ļoti tramīgi, un, ja viņam nav kādas citas kaites, kā, piemēram, trakumsērga, tad citādi to nevar izskaidrot.”

Par tālāko vēl lems

Ar visu ievainojumu lūsis tomēr bijis visai žirgts, un sagūstīšana prasījusi veselu diennakti. Lūsi kopējiem spēkiem izdevies ievilināt būrī, un zvērs nogādāts "Mežavairogos" Ķekavas pagastā, kur jau mitinās divi viņa sugasbrāļi, konfiscēti kā dzīvnieku kontrabanda.

Patversmes vadītāja Danuta Priede apliecina, ka lūsis izturas visai aktīvi un labprāt ēd, tāpēc ir cerība, ka ievainojumu, kas izskatās jau diezgan vecs, izdosies dziedēt.

“Mēs sadarbojamies ar veterinārārsti Ingu Birni, kurai ir liela pieredze darbā ar savvaļas dzīvniekiem, jo viņa sniegusi tiem palīdzību arī Rīgas zooloģiskajā dārzā. Pagaidām gan viņa vēl nav apskatījusi brūci, jo mums vēl nav izdevies lūsim kopā ar gaļu iebarot miegazāles, viņš negrib ar mums šajā jautājumā sadarboties. Midzināt ar speciālajām šautriņām vēl negribam, lai neradītu dzīvniekam lieku stresu,” atklāj Priede.

Par tālāko dzīvnieka likteni būs jālemj sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi. “Mūsu primārais mērķis, protams, būtu mēģināt lūsi atgriezt savvaļā, bet sliktākajā gadījumā viņš varētu rast pajumti pie mums vai kādā citā piemērotā vietā. Jebkurā gadījumā par tālāko skaidrība būs pēc veterinārārsta slēdziena,” saka Priede.

Tikmēr Latvijā, neraugoties uz daļas sabiedrības protestiem, medniekiem šogad atļauts nomedīt 80 lūšu.

Tēmas