foto: Ekrānuzņēmums no LTV raidījuma "Dienas ziņas"
"Vīrs izvilkts no uguns ar basām kājām" - vietējie stāsta par traģisko nakti Gudeniekos, kur liesmās bojā gājuši divi cilvēki
112
2021. gada 31. marts, 19:15

"Vīrs izvilkts no uguns ar basām kājām" - vietējie stāsta par traģisko nakti Gudeniekos, kur liesmās bojā gājuši divi cilvēki

Jauns.lv

Naktī uz trešdienu Kuldīgas novada Gudenieku pagastā notika traģisks ugunsgrēks, kurā bojā gāja divi cilvēki, bet vienu izdevies izglābt. Divstāvu dzīvojamā ēkā notikušās nelaimes iemeslus šobrīd skaidro policija, ziņo LTV raidījums "Dienas ziņas".

Ap plkst. 13 savu darbu Gudenieku pagasta "Krastu" mājās beidza Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki. Izsaukums uz postošo ugunsgrēku tika saņemts stundu pēc pusnakts.

"Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka ar atklātu liesmu deg divstāvu dzīvojamā māja 150 kvadrātmetru platībā, un tai ir iebrucis jumts un nesošās konstrukcijas," stāsta VUGD Kuldīgas daļas Alsungas posteņa komandieris kapteinis Hilārijs Lazda. "Ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka notikuma vietā atrodas divi bojā gājušie."

foto: Ekrānuzņēmums no LTV raidījuma "Dienas ziņas"

"Krastu" mājas ir pašvaldības īpašums, kurā apdzīvoti divi dzīvokļi. Vienā dzīvoja bojā gājušais 34 gadus vecais Jevgēņijs, bet otrā - viņa tēvs.

Pie Jevgēņija iepriekšējā vakarā bija viesojušies paziņas. Arī viens no viņiem gāja bojā liesmās. Ēka atrodas ceļa malā, bet atstatus no citām, tāpēc liesmas uzreiz nav pamanītas. Kad tās ieraudzīja blakus saimniecībā mītošie Jevgēņija radinieki, liesmas jau bija apņēmušas visu māju, un izdevies izglābt tikai vienu cilvēku.

Gudenieku pagasta pārvaldes vadītāja Daina Bērende stāsta, ka tēvu no liesmām caur logu paglābis dēls Pēteris, bet bojā gājušo Jevgēņiju viņa raksturo kā ļoti strādīgu.

"Puika bija ļoti strādīgs, saimniecisks. Viņam bija vistas, pīles, aitas, suņi. Divi suņi sadeguši. Viņam patika zeme, turpat pie mājas saarta. Viņš bija cilvēks, kuram patika lauku darbi," stāsta Bērende.

foto: Ekrānuzņēmums no LTV raidījuma "Dienas ziņas"

Kuldīgas novada sociālais dienests sniegs finansiālu atbalstu cietušajiem un bojā gājušo ģimenēm.

Šobrīd no ugunsgrēka izglābtais vīrietis dzīvo mājās pie dēla. "Cilvēkam tiks piešķirts pabalsts pamatvajadzību nodrošināšanai, šobrīd ir sadegusi visa iedzīve, nav nekā, vīrs ir izvilkts no uguns ar basām kājām un to, kas mugurā," norāda Kuldīgas novada sociālā darbiniece Ligita Bergmane. "Protams, tiks sniegta psiholoģiskā palīdzība."

Kas notika naktī, un kāpēc izcēlās liesmas, to šobrīd skaidro Valsts policijas (VP) darbinieki.

Tiek izpētīta notikuma vieta, lai noskaidrotu, vai nav bijusi ļaunprātīga dedzināšana. Šobrīd notiek arī darbs ar lieciniekiem, vīrieti, kurš izglāba mājas iemītnieku un arī ar pašu izdzīvojušo.

"Valsts policijā par notikušo ir uzsākts kriminālprocess pēc krimināllikuma 186.panta 3.daļas par svešas mantas iznīcināšanu vai bojāšanu aiz neuzmanības, ja tās rezultātā iestājusies divu vai vairāku cilvēku nāve," stāsta VP Kurzemes reģiona pārvaldes pārstāve Madara Šeršņova.

VUGD atzīst, ka šis gads ir traģisks - ugunsgrēkos cietusi jau 81 persona, bet dzīvību zaudējuši 43 cilvēki.