foto: LETA
Perevoščikovs: pateicoties darbinieku testēšanai, Covid-19 skolās neizplatās
Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.
Sabiedrība
2021. gada 24. marts, 20:49

Perevoščikovs: pateicoties darbinieku testēšanai, Covid-19 skolās neizplatās

Jauns.lv / LETA

Pateicoties skolu darbinieku testēšanai, skolās neizplatās saslimšana ar Covid-19, šodien preses konferencē sacīja Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Runājot par to, vai būtu iespējams atvērt klātienes mācībām skolas gadījumā, pieļaujamo kumulatīvo saslimstības rādītāju uz 100 000 iedzīvotāju paaugstinot no 200 uz 400, Perevoščikovs norādīja, ka tas nav viennozīmīgi vērtējams jautājums, lai gan patlaban skolās, kur jau notiek klātienes mācības, notiek pedagogu un tehnisko darbinieku testēšana.

"Gadījumā, ja tiek atklāta kāda darbinieka saslimšana, tad viņš pārtrauc darbu un tiek noteiktas viņa kontaktpersonas, kas dodas mājas karantīnā," sacīja epidemiologs.

Viņš skaidroja, ka pašlaik skolās testēšanas rezultātā ir atklāti vien atsevišķi gadījumi, kas ir ierobežoti un infekcija nav plaši izplatījusies.

Perevoščikovs uzsvēra, ka atvieglojumus ieviešana jebkurā gadījumā radīs riskus, tādēļ paralēli ir jādomā par papildu drošības protokoliem.

Operatīvās vadības grupas piedāvātais pirmais solis ierobežojumu mīkstināšanai paredz, ka gadījumā, ja 14 dienu kumulatīvais saslimstības rādītājs ar Covid-19 uz 100 000 iedzīvotājiem nepārsniedz 400, no 7.aprīļa varētu īstenot izglītības procesu pēc reģionālā principa - klātienē atļaujot mācīties 1.-6.klasēm un 12.klasei, savukārt 7.-11.klases ievērotu rotācijas principu - divas dienas nedēļā klātienē.

Tāpat iecerēts atļaut individuālās konsultācijas telpās, interešu izglītību un profesionālās ievirzes izglītību varētu nodrošināt ārā grupās līdz desmit cilvēkiem. Profesionālajā izglītībā varētu atļaut profesionālās kvalifikācijas iegūšanai nepieciešamo profesionālo praktisko saturu apgūt telpās grupās līdz pieciem cilvēkiem. Tāpat varētu atļaut pēc reģionālā principa nodarbības ārā līdz desmit cilvēkiem jauniešiem un pusaudžiem, kuri pakļauti sociālās atstumtības riskam, personām ar atkarībām, kā arī varētu atļaut individuālās konsultācijas telpās.