foto: AP/Scanpix
Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ
Somālijā palīdzības programmas "Covax" ietvaros piegādātas pirmās 300 000 "AstraZeneca" devas, ražotas Indijā.
Sabiedrība
2021. gada 20. marts, 08:18

Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ

Kas Jauns Avīze

Fakti par un ap vakcināciju pasaulē šonedēļ.

Apvienotie Arābu Emirāti kļuvuši par vakcinācijas kūrortu bagātajiem un varenajiem. Šie tūristi ierodas ar privātajām lidmašīnām un dzīvo greznās viesnīcās, kur viena nakts maksā dažus tūkstošus eiro. Atklājies, ka Spānijas karaļa Felipes māsas Kristīna un Elēna jau februārī sapotējušās Abū Dabī. Pieejamas ir Ķīnas Sinopharm vakcīnas, "AstraZeneca", "Pfizer/BioNTech", un Emirāti gatavojas pēc licences ražot "Sinopharm" vakcīnu, jau oficiāli piedāvājot vakcīnu tūrismu.

"Air France" avioreisos mēnesi ilga izmēģinājuma laikā pieprasīs digitālos sertifikātus, kas apliecinās vakcināciju pret Covid-19 vai negatīvu testa rezultātu. Pasažieriem, kas dosies uz Francijas Karību teritorijām Martiniku un Gvadelupi, būs jāuzrāda telefona lietotne ar minēto apliecinājumu. Mērķis ir pārliecināties, kā tas darbojas, samazinot pārbaudes, kas būtiski palēnina izlidošanas un ielidošanas procedūras.

Francijas pilsētas Nicas mērs Kristiāns Estrozi aicinājis valsts veselības jomas varas iestādes dot viņam atļauju ievest Krievijas vakcīnu "Sputnik V". Estrozi skaidro, ka Nica ir starptautisks centrs ar daudziem sakariem un pērn, kad pār pasauli vēlās pirmais pandēmijas vilnis, tā spēja neatkarīgi sagādāt sejas maskas.

Krievijas Tiešo investīciju fonda vadītājs Kirils Dmitrijevs paziņojis, ka viņa organizācija nodrošinājusi līgumus ar kompānijām no Itālijas, Spānijas, Francijas un Vācijas par "Sputnik V" ražošanu. Tas ļaus piegādāt šo vakcīnu Eiropas tirgum, “kad to būs apstiprinājusi Eiropas Zāļu aģentūra”. Itālijas un Šveices farmācijas uzņēmuma Adienne rūpnīcās Lombardijā Itālijas ziemeļos ražošana sāksies jūlijā.

Ķīna apstiprinājusi ārkārtas lietošanai ceturto vakcīnu, kas izstrādāta Slimību kontroles centra direktora Gao Fu vadībā uzņēmuma "Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical Co." Ltd. un Ķīnas Zinātņu akadēmijas kopdarbā. Klīnisko izmēģinājumu pirmā un otrā fāze pabeigta oktobrī, pašreiz Uzbekistānā, Pakistānā un Indonēzijā notiek pēdējās fāzes izmēģinājumi. Uzbekistānā šī vakcīna apstiprināta izmantošanai jau 1. martā. Ķīnā vakcinācijas kampaņa norit lēni, 1,4 miljardu iedzīvotāju lielajā valstī izlietoti 64,98 miljoni devu.