foto: unsplash.com
"Puisis vēlas izbaudīt prostitūtu pakalpojumus. Ko tu viņam ieteiktu?" Vecāki sašutuši par uzdevumu skolēniem
Ilustratīvs foto.
Sabiedrība
2021. gada 22. marts, 06:14

"Puisis vēlas izbaudīt prostitūtu pakalpojumus. Ko tu viņam ieteiktu?" Vecāki sašutuši par uzdevumu skolēniem

Jauns.lv

Pirms dažām dienām sociālajos tīklos raisījās vecāku diskusija par kādu sociālo zinību materiālu, kurā skolēniem mācīts par prostitūtu pakalpojumu izmantošanu ārzemju ceļojuma laikā un meitenei izteiktu piedāvājumu kļūt par naudas aizdevēja mīļāko. Izglītības un zinātnes ministrijā portālam Jauns.lv skaidroja, ka runa ir par 2011.gadā izdotu mācību līdzekli, ko veidoja Latviešu valodas aģentūra.

Mācību līdzeklī skolēniem dots uzdevums ieteikt kontracepcijas veidu puisim, kurš devies ārzemju ceļojumā un vēlas izbaudīt visas iespējas, arī prostitūtu pakalpojumus.

Tāpat skolēniem jāiesaka, kuru no kontracepcijas veidiem piedāvāt meitenei, kura nonākusi naudas grūtībās un aizņēmusies naudu no svešiem cilvēkiem. Tā kā darba nav un nav iespēju parādu atdot, meitene saņem piedāvājumu - kļūt par naudas aizdevēja mīļāko, neskatoties uz to, ka vīrietim ir sava ģimene. Meitene piekrīt šim piedāvājumam.

Vecākiem ir dažādi viedokļi par šo situāciju iekļaušanu mācību materiālos. Izskan nostāja, ka par šādiem uzdevumiem nav jāšausminās. Bet tāpat ir vecāki, kuri tajos nesaskata morālo vērtību stiprināšanu.

foto: Ekrānuzņēmums

Mācību līdzekli veidojusi Latviešu valodas aģentūra

Savukārt Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļā portālam Jauns.lv skaidroja, ka šo, 2011.gadā izdoto mācību līdzekli skolēnam "Mācību satura un valodas apguve sociālajās zinātnēs (7.-9.klase)" Latviešu valodas aģentūra veidoja ESF projektā "Atbalsts valsts valodas apguvei un bilingvālajai izglītībai" (2008–2012).

Mācību līdzeklis tika veidots pēc tolaik spēkā esošā standarta un programmas, kā arī tā saturs tika aprobēts skolās, pedagogi tika informēti ieviešanas semināros.

Mācību līdzeklis atbildis standartiem

Ministrijā norādīja, ka mācību līdzekļa saturs tika veidots atbilstoši tolaik spēkā esošajiem Noteikumiem par valsts pamatizglītības standartu, pamatizglītības mācību priekšmetu standartiem un pamatizglītības programmu paraugiem.

Noteikumos cita starpā teikts, ka izglītojamais respektē cilvēka dzīvības vērtību; zina, ka ir dažādi uzskati par klonēšanas, abortu un eitanāzijas pieļaujamību, viņam ir sava nostāja šajā jautājumā; izprot seksualitātes būtību, dzimumu lomas; apzinās dzimumu līdztiesības vērtību; zina par seksuālajām novirzēm, seksa industriju.

Tāpat noteikumos paredzēts, ka skolēns izprot ģimenes partnerattiecību būtību un savstarpējo atbildību un izsaka savu viedokli par vērtībām ģimenē (mīlestību, savstarpēju cieņu, atbildību, uzticību, godīgumu); zina par ģimenes plānošanas nozīmi un iespējām, tai skaitā kontracepcijas metodēm.

Nav saņemtas kritiskas atsauksmes

Jaunajā standartā šie jautājumi iekļauti dabaszinātņu mācību jomā un veselības un fiziskās aktivitātes mācību jomā. Pašlaik tiek un tiks veidoti jauni mācību materiāli atbilstoši jaunajam standartam un programmai.

Kā informējusi Latviešu valodas aģentūra, līdz šim netika saņemtas kritiskas atsauksmes no pedagogiem vai vecākiem par problēmām mācību līdzekļa satura izmantošanā.

Izņem šo materiālu no mājaslapas arhīva

Ņemot vērā to, ka kopš 2018.gada ir spēkā jauni mācību standarti, kā arī to, ka šis mācību materiāls ir veidots vairāk nekā pirms desmit gadiem un nav atkārtoti izdots, un tā uzdevumi nav izmantojami darbam ar interaktīvo tāfeli, Latviešu valodas aģentūra izņem mācību līdzekli skolēnam "Mācību satura un valodas apguve sociālajās zinātnēs (7.-9.klase)" no mājaslapas arhīva.

Latviešu valodas aģentūra arī uzsver, ka izprot aktīvo vecāku pozīciju un ieinteresētību mācību līdzekļu satura kvalitātē.