foto: LETA
"Ulubele": nav faktu par prettiesisku rīcību, viss izteikts pieļāvuma formā 
Suns dzīvnieku patversmē "Ulubele".
Sabiedrība
2021. gada 19. marts, 17:19

"Ulubele": nav faktu par prettiesisku rīcību, viss izteikts pieļāvuma formā 

Jauns.lv

Rīgas domē plānots uzlabot klaiņojošu dzīvnieku ķeršanai un aprūpei atvēlētā pašvaldības finansējuma izlietojuma kontroli, tā trešdien pēc komitejas sēdes, kurā tika apspriesti iespējami pārkāpumi dzīvnieku patversmē "Ulubele", informēja Rīgas dome. Pati dzīvnieku patversme gan norāda, ka par sēdi uzzinājusi no trešajām personām, patversmes pārstāvji lūguši iespēju piedalīties šajā sēdē, lai paustu savu viedokli, bet viņiem tika atteikts.

Pašvaldības Birokrātijas apkarošanas centrs ir konstatējis, iespējams, nepamatotu pašvaldības finanšu līdzekļu izmaksu par nekvalitatīvi izpildītu vai neizpildītu līgumdarbu.

Pēc sēdes tika apgalvots, ka pašreizējie līguma nosacījumi ar patversmi "Ulubele" neļauj izsekot pakalpojuma sniegšanas kvalitātei un pašvaldības maksāto līdzekļu izlietojumam. Tika norādīts, ka ir iespējami pārkāpumi, patversmē uzņemto suni reģistrējot vairākas reizes, saņemot apmaksu par dzīvnieka aprūpi dubultā vai saņemot naudu par tādu dzīvnieku uzturēšanu, kas atvesti no citām pašvaldībām.

Centrs arī konstatējis, ka Mājokļu un Vides departaments gadu no gada turpinājis ignorēt saņemtās ziņas par konstatētajiem trūkumiem. Tas liecinot par iespējamo patversmes "Ulubele" un nodibinājuma "dzīvniekupolicija.lv" īpašnieku interešu lobēšanu.

Tāpat centrs rosina uzdot Mājokļu un vides departamentam kontrolēt dzīvnieku plūsmu patversmē, nodrošināt sistēmas "ridzivnieki.lv" funkcionēšanu, izvietot šajā sistēmā informāciju par dzīvnieku ķērājiem un noslēgtajiem līgumiem klaiņojošo dzīvnieku populācijas kontroles programmas izpildei.

"Ulubele": nav faktu, viss izteikts pieļāvuma formā 

"Ulubele" skaidro, ka Birokrātijas apkarošanas centra atzinumā nav pierādīti fakti par "Ulubeles "prettiesisku rīcību un viss izteikts tikai pieļāvuma formā, kopsakarībā tas mērķtiecīgi tiek pasniegts kā šaubas par "Ulubeles" godprātīgu rīcību līguma izpildē.

Veiktās pārbaudes slepenums, tendenciozitāte un tas, ka Rīgas dome kā pārbaudes veicēji nejautāja "Ulubeles" kā pakalpojuma sniedzēja viedokli, nav devis iespēju patversmei skaidrot situāciju.

Tāpat neviens nav atbraucis, lai gūtu priekšstatu patversmē uz vietas. Tas liekot domāt, ka šī pārbaude, iespējams, veikta ar konkrētu mērķi diskreditēt "Ulubeles" darbu un, iespējams, lobēt uz Rīgas domes iepirkumu konkurējošo patversmi.

"Notiekošais mums nav patīkams, tas atņem laiku un emocijas, ko vajadzētu veltīt dzīvniekiem, nevis intrigām un tukšai runāšanai. Mēs turpināsim arī aktīvi darboties, lai veicinātu izmaiņas likumdošanā. Zīmīgi, ka kopš brīža, kad "Ulubele" kopā ar domubiedriem sāka virzīt Saeimā likumprojektu par dzīvnieku aizsardzības jomas sakārtošanu pēc būtības, personas, kuru interesēs nav šīs jomas sakārtošana, uzsākušas melnā PR kampaņu, izmantojot visus līdzekļus – sistemātiski rakstot sūdzības un iesniegumus valsts un pašvaldības iestādēs, izmantojot medijus un sociālos tīklus," norāda patversmē.