Būs jānosaka kārtība nelielo tirdzniecības vietu atvēršanai
Saeima šodien atbalstījusi uzdevumu noteikt valdībai kārtību tirdzniecības vietu ar platību līdz 300 kvadrātmetriem atvēršanai, lai ļautu sabiedriskajai ēdināšanai sniegt savus pakalpojumus ārpus telpām.
Valdību veidojošās koalīcijas deputāti par šiem rosinājumiem balsoja atšķirīgi, daļai balsojot par un daļai pret.
Saeimas deputāta Māra Možvillo (Par cilvēcīgu Latviju) "KPV LV" frakcijas vārdā iesniegtais priekšlikums nosaka, ka Ministru kabinets nedēļas laikā pēc šo konkrēto grozījumu stāšanās spēkā, ievērojot drošas tirdzniecības koncepciju klātienes darbībai, nosaka kārtību, kādā tiek nodrošināta tirdzniecības vietu darbība klātienē ar platību līdz 300 kvadrātmetriem.
Tāpat valdībai būs jānosaka kārtība, kādā tiek nodrošināta atļauja konkrētu sēriju lauksaimniecības tehnikas un iekārtu, auto transporta, auto rezerves daļas preču grupu tirdzniecībai klātienē specializētajās tirdzniecības vietās, kuru platība pārsniedz 300 kvadrātmetrus.
Možvillo norādīja, ka nelielo veikalu atvēršana ir īpaši būtiska lauku reģionos, kur pašreizējā pieeja, kad vairāki cilvēki kopā gaida pie veikala, ir riskantāka.
Valdībai arī vienas nedēļas laikā pēc šo konkrēto grozījumu stāšanās spēkā būs jānosaka epidemioloģisko drošības noteikumu kārtība, kādā tiek nodrošināta sabiedriskajai ēdināšanai iespēja sniegt savus pakalpojumus ārpus telpām.
Reizē akceptēts arī "konkurējošs" priekšlikums par to, kādas kārtības Ministru kabinetam jānosaka līdz 31.martam, lai atjaunotu sporta nodarbības klātienē, tirdzniecības un ēdināšanas pakalpojumu ārpus telpām sniegšanu, kolīdz epidemioloģiskā situācija to pieļauj.
Valdībai būs jānosaka epidemioloģiskās drošības prasības un norises kārtība bērnu un jauniešu sporta nodarbībām iekštelpās un ārtelpās, ievērojot katra sporta veida īpatnību un reģionālās pieejas principu, un kārtība, kādā var tikt nodrošināta tirdzniecības vietu darbība, ievērojot drošas tirdzniecības koncepciju.
Tāpat noteikts, ka līdz 31.martam jānosaka tāda pati kārtība tam, kādā tiek nodrošināta sabiedriskā ēdināšana ārpus telpām.