foto: Valsts kanceleja.
Pavļuts priecājas, ka "AstraZeneca" ir droša: jau piektdien atsāks vakcinēšanu Latvijā
Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).
Sabiedrība
2021. gada 18. marts, 19:25

Pavļuts priecājas, ka "AstraZeneca" ir droša: jau piektdien atsāks vakcinēšanu Latvijā

Jauns.lv

Pēc tam, kad no Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) saņems papildu rekomendācijas vēstuli risku vadības pasākumiem, piektdien Latvijā tiks atsākta cilvēku vakcinēšana ar "AstraZeneca" poti, ceturtdien preses konferencē norādīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Viņš pauda, ka rekomendācijas risku vadības pasākumiem tiks nosūtītas visiem vakcinācijas pakalpojumu sniedzējiem. 

"Piektdien no rīta ārstiem būs iespēja sazināties ar pacientiem, atjaunot pierakstu, atsākt vakcināciju pilnā sparā. Es patiešām priecājos par šo paziņojumu. Es uzskatu, ka Latvijas zāļu uzraudzības sistēma ir spērusi pareizu soli, ievērojot piesardzību. Šādi arī Latvijas sabiedrībai tā parādījusi, ka mēs nopietni uztveram signālus, ja tādi parādās par vakcīnu drošumu. Es ar atvieglojumu uztveru šīs ziņas no Eiropas Zāļu aģentūras, ka "AstraZeneca" ir izmantojama turpmāk," skaidroja Pavļuts. 

Taujāts, vai šāda iepauzēšana nemazinās gados vecu cilvēku vēlmi vakcinēties, kas, iespējams, ļautu vakcinēt nākamās prioritārās grupas, Pavļuts norādīja, ka uz vakcīnām esot rindas. Viņš neplāno ieviest nekādas korekcijas izveidotajās prioritārajās grupās. 

"Tās grupas, kas mums šobrīd ir dienas kārtībā, ir ļoti lielas. Esam veiksmīgi vakcinējuši mediķus, arī lielākā daļa sociālās aprūpes centru klienti un darbinieki ir saņēmuši pirmo vakcīnu, šobrīd vakcinējam seniorus virs 70 gadiem. Nākamnedēļ plānojam sākt vakcinēt cilvēkus ar hroniskām saslimšanām. Realitāte ir tāda, ka mums ir rindas uz vakcīnām," akcentēja Pavļuts.

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) ceturtdien "AstraZeneca" vakcīnu pret Covid-19 atzinusi par drošu.

Kā pēc EZA drošuma komitejas sēdes preses konferencē pavēstīja EZA vadītāja Emera Kuka, "komiteja ir nonākusi pie skaidra zinātniski slēdziena - šī ir droša un efektīva vakcīna. Ieguvumi no tās, aizsargājot cilvēkus no Covid-19 un ar to saistītajiem nāves un hospitalizācijas riskiem, atsver iespējamos riskus".

"Komiteja arī ir secinājusi, ka vakcīna nav saistīta ar trombembolijas gadījumu vai asins recekļu riska pieaugumu," sacīja Kuka.

Tomēr aģentūra nevar pilnībā noraidīt saikni starp retiem trombembolijas gadījumiem un vakcīnu un tāpēc sākusi papildu izpēti, lai izprastu jautājumu, norādīja Kuka.

Līdz šim virkne Eiropas Savienības valstu ir uz laiku apturējušas šīs vakcīnas lietošanu līdz brīdim, kamēr EZA sniedz savu slēdzienu.