foto: LETA
Atvadīšanās no profesora Kalvja Torgāna notiks 17.martā
Kalvis Torgāns (1939 - 2021)
Kultūra
2021. gada 15. marts, 15:44

Atvadīšanās no profesora Kalvja Torgāna notiks 17.martā

Jauns.lv / LETA

Atvadīšanās no mūžībā aizgājušā Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes profesora, habilitētā doktora, Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) akadēmiķa Kalvja Torgāna notiks 17.martā, noskaidroja aģentūra LETA.

Atvadīšanās norisināsies no plkst.13 līdz 14.30 Rīgas Krematorijas lielajā zālē.

Ņemot vērā izsludinātos ierobežojumus, atvadīšanās notiks rindas kārtībā, vienlaikus telpā atrodoties ne vairāk kā desmit cilvēkiem.

Urnas apglabāšana profesora dzimtas kapos ar kopīgu piemiņas pasākumu notiks pēc tam, kad tiks atcelti Covid-19 dēļ noteiktie pulcēšanās ierobežojumi.

Jau vēstīts, ka Torgāns mūžībā devās 12.martā.

Līdzjūtību profesora ģimenei sociālajā tīklā "Twitter" izteicis Valsts prezidents Egils Levits, kurš norāda, ka tiesību zinātne ir cietusi smagu zaudējumu un Torgāns ir viens no "Latvijas lielajiem juristiem".

Aģentūras LETA arhīvs un publiski pieejamā informācija liecina, ka Torgāns dzimis 1939.gada 31.martā.

1962.gadā beidzis toreizējās Latvijas Valsts universitātes Ekonomikas un juridisko fakultāti. Jau no 60.gadiem Torgāns augstskolā ieņēmis dažādus amatus. 1991.gadā kļuvis par LU Juridiskās fakultātes Civiltiesisko zinātņu katedras vadītāju, bet 1997.gadā kļuvis par dekānu Juridiskajā fakultātē.

Torgāns 2008.gadā kļuva par Augstākās tiesas Civillietu departamenta senatoru, bet 2014.gadā viņam beidzās likumā noteiktais tiesneša pilnvaru termiņš.

Tāpat Torgāns strādāja advokatūrā un ir LZA īstenais loceklis.

Torgāns ir vairāku desmitu grāmatu un vairāku simtu citu publikāciju autors.

Torgāns apbalvots ar Triju zvaigžņu ordeni. 2011.gadā saņēmis LU gada balvu zinātnē par zinātniskās skolas izveidi civiltiesībās, 2013.gadā saņēmis Augstākās tiesas Temīdas balvu nominācijā "Gada cilvēks 2013".

2018.gadā Torgāns saņēmis Latvijas Zinātņu akadēmijas Lielo medaļu par modernas civiltiesību skolas iedibināšanu tiesību zinātnē Latvijā un nozīmīgu ieguldījumu teorētisko atziņu ieviešanā praksē.