foto: LETA
Nespēja vienoties par samaksu: SIA “Vakcīna” skaidro, kādēļ izlemts neturpināt piegādāt vakcīnas
Uzņēmums SIA "Vakcīna", kurš līdz 8. martam bija atbildīgs par Covid-19 vakcīnu piegādi Latvijā, skaidro lēmumu neturpināt sadarbību.
Sabiedrība
2021. gada 11. marts, 18:17

Nespēja vienoties par samaksu: SIA “Vakcīna” skaidro, kādēļ izlemts neturpināt piegādāt vakcīnas

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Veselības ministrijai (VM) reaģējot uz trešdien konstatēto haosu ar vakcīnu piegādi, kura izraisīšanā valdība vaino piegādātāju SIA “Oribalt”, runāts arī par to, kādēļ beigusies sadarbība ar līdzšinējo partneri – SIA “Vakcīna”. Arī šajā stāstā netrūkst pārpratumu un neskaidrību komunikācijā starp ministriju un uzņēmumu.

Vēl 9. martā Vakcinācijas projekta birojs informēja, ka līgums ar līdzšinējo vakcīnu uzglabāšanas un loģistikas pakalpojumu sniedzēju – SIA “Vakcīna” – ir beidzies, kas arī radījis nepieciešamību piesaistīt jaunu partneri, par kuru kļuva SIA “Oribalt Rīga”.

Sadarbība ar SIA “Oribalt Rīga”, kā redzams, izvērtās par pavisam jaunu krīzi jau tā klupieniem un kļūdām pilnajā imunizācijas procesā, kas vienlaicīgi arī lika jautāt – kādēļ tad beidzās partnerattiecības ar iepriekšējo firmu, un vai tiešām līgums sarežģītā loģistikas procesa ietvaros tika noslēgts vien uz dažiem mēnešiem.

Valdību pievīlušais loģistikas pakalpojumu uzņēmums SIA "Oribalt Rīga"

gallery icon
12

NVD direktors Āris Kasparāns Jauns.lv šodien skaidroja, ka iemesls sadarbības izbeigšanai ar SIA “Vakcīna” nebūt nav bijis noslēgtā līguma termiņa beigas – uzņēmums pats martā esot atteicies no turpmākas sadarbības ar Veselības ministrijas pakļautībā esošo iestādi.

Ministri un vairākas augstas amatpersonas saņem vakcīnu pret Covid-19

Latvijas ministri un vairākas augstas valsts amatpersonas Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā saņēmušas "Astra Zeneca" Covid-19 vakcīnas pirmo devu.

gallery icon
56

Kā vienu no iemesliem NVD direktors minēja piepeši konstatēto loģistikas izaicinājumu, proti, vakcīnu transportēšanai paredzētās automašīnas neesot varējušas piebraukt klāt konkrētajai noliktavai, tās atrašanās vietas dēļ.

Pēcāk Ministru kabineta (MK) sēdē veselības ministrs Daniels Pavļuts arī izteicās, ka uzņēmums SIA “Vakcīna”, konstatējot papildu izaicinājumus, vēlējies mainīt līguma nosacījumus un pārskatīt cenas, kas, kā skaidroja ministrs, neesot iespējams bez jaunas iepirkuma procedūras.

Valdība un piegādātājs nespēja vienoties par samaksu

Jauns.lv sazinājās ar SIA “Vakcīna”, lūdzot skaidrot sadarbības izbeigšanās apstākļus no savas puses.

Uzņēmuma pārstāvis Jānis Matulis, iepazīstoties ar NVD direktora un veselības ministra pausto, apstiprināja, ka SIA “Vakcīna” svarīgā vakcīnu izvadāšanas procesa laikā vēlējusies mainīt līguma nosacījumus, taču – tam esot bijis pamatots iemesls.

“Ministra kungs runā patiesību. Līgumā nebija atrunātas daudzas lietas, kas bija jāizpilda un kuras tika atklātas Līguma izpildes gaitā. Sakarā ar jaunajiem apstākļiem un papildu darbiem, tika izsecināts, ka tas radīja izmaksas, kuras krietni pārsniedza paredzēto līguma kopsummu,” rakstiski atbildēja SIA “Vakcīna” pārstāvis.

Viņaprāt, atteikšanās no līguma gan ir tikusi nekorekti nodefinēta.

SIA “Vakcīna” pārstāvis uzsver, ka arī krīzes situācijā komersantam ir bijuši pamatoti iemesli pieprasīt “korektu atlīdzību”: “Bija nepieciešama korekta atlīdzība par padarīto. Lai izmainītu nosacījumus un izmaksas, bija nepieciešama jauna sarunu procedūra. Komercdarbība ir atklāta saimnieciskā darbība, kuru savā vārdā peļņas gūšanas nolūkā veic komersants, un veikt komercdarbību pie iepriekšējiem nosacījumiem nebija iespējams.”

No valdības un bijušā vakcīnu piegādātāja SIA “Vakcīna” teiktā izriet, ka sadarbība izbeigusies tādēļ, ka abas puses nav spējušas vienoties par papildu samaksu (atlīdzību) saistībā ar uzņēmuma sniegtajiem pakalpojumiem.

Nepieciešamību izmainīt līguma nosacījumus, kuri regulē SIA “Vakcīna” atlīdzību, uzņēmums esot konstatējis vien līgumā noteiktā uzdevuma izpildes laikā.

Savukārt valdība, nostādīta situācijā, kad tik un tā ir nepieciešams rīkot jaunu iepirkumu, jauna partnera piesaistīšanai, kā ziņots, priekšroku deva pretendentam, kas piedāvāja zemāko cenu par vakcīnu uzglabāšanu un loģistiku.

Tā nu uzņēmums SIA “Oribalt Rīga” atbildīgs par imunizācijas loģistiku Latvijā, ar uzdevumu veikt vakcīnu izvadāšanu uz konkrētiem vakcinācijas kabinetiem.

Pēc tam, kad trešdien tika konstatēta virkne nepilnību vakcīnu piegādes procesā, SIA “Oribalt Rīga” nav atsaucies uz Jauns.lv aicinājumiem skaidrot situāciju no savas puses.

Seniori vakcinējas pret Covid-19

gallery icon
22

Zināms, ka pret līdzīgu komunikācija ar uzņēmumu atdūries arī NVD. Dienestam trešdienas vakarā uz informācijas pieprasījumiem uzņēmuma pārstāvji atbildējuši, ka darbalaiks ir beidzies.

Šobrīd ministrija un tās pakļautībā esošās iestādes strādā pie krīzes situācijas risinājuma, plānojot iesaistīt vakcīnu piegādē Nacionālos bruņotos spēkus.

Atklājas vakcīnu piegādātāja nolaidība

Jau ziņots, ka šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāmai" Pavļuts pavēstīja, ka VM juristi strādā pie līguma laušanas ar Covid-19 vakcīnu izvadātāju SIA "Oribalt Rīga".

Vakar "Oribalt Rīga" atsevišķos vakcinācijas punktos nepiegādāja plānotās vakcīnas, turklāt pēc Pavļuta sniegtās informācijas, uzņēmums bijis ļoti neatsaucīgs problēmu risināšanā.

Pavļuts pastāstīja, ka ar šo uzņēmumu, kas izraudzīts konkursa kārtībā, sadarbība uzsākta tikko, un problēmas radušās jau ar pirmās 2600 vakcīnu devu kravas izvadāšanu.

Ministrs uzsvēra, ka VM mēģinājusi kopā ar "Oribalt Rīga" rast risinājumu situācijai, taču sastapusies ar ļoti lielu neatsaucību, tāpēc piesaistīta Valsts policija, kas naktī pieskatīja uzņēmuma noliktavu. No rīta uzņēmuma šoferiem prasīts, kur kurš brauks, un šādi iegūta informācija, kur vakcīnas tiks aizvestas.

Patlaban nav indikāciju, ka vakcīnu pret Covid-19 piegādātāja SIA "Oribalt Rīga" būtu nodrošinājis neatbilstošus apstākļus vakcīnu uzglabāšanai, žurnālistiem pavēstīja Vakcinācijas projekta biroja vadītāja Eva Juhņēviča.