foto: Pixabay
Pēc Covid-19 vakcinācijas mirusi aprūpes centra "Selga" kliente; sākta notikušā pārbaude
Sabiedrība
2021. gada 1. marts, 22:10

Pēc Covid-19 vakcinācijas mirusi aprūpes centra "Selga" kliente; sākta notikušā pārbaude

Jauns.lv / LETA

Līdz šim Eiropā nav apstiprināta neviena nāves gadījuma cēloņsaistība ar vakcīnu pret Covid-19, informēja Zāļu valsts aģentūras (ZVA) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dita Okmane.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņa arī pastāstīja, ka ZVA ir informēta par sociālās aprūpes centrā (SAC) "Selga" notikušu 90 gadus veca cilvēka nāves gadījumu vairākas dienas pēc vakcinācijas pret Covid-19.

Latvijas Televīzija pirmdien vēstīja, ka Ventspils SAC "Selga" mirusi kāda kliente, kas nākamajā dienā pēc Covid-19 vakcīnas saņemšanas tikusi nogādāta slimnīcā.

Sievietei bijušas arī citas saslimšanas, tāpēc ZVA sāktā pārbaudē skaidros, ar ko saistīta centra klientes nāve, vēstīja televīzija.

ZVA uzsver, ka nav konstatēta minētā gadījuma cēloņsaistība ar vakcīnu. Turklāt, lai sniegtu atzinumu, vai šāda cēloņsaistība pastāv, vispirms ir jāsaņem ziņojums par šo gadījumu un ZVA ekspertiem tas ir jāizvērtē.

Līdz šim brīdim ziņojums par šo gadījumu ZVA neesot iesniegts. ZVA ir uzrunājusi SAC "Selga", prasot ziņot par šo gadījumu. SAC ārstniecības persona norādījusi, ka ziņojumu ZVA sniegs rīt. Kad ziņojums tiks iesniegts, minētais gadījums tiks rūpīgi izvērtēts, solīja Okmane, piebilstot, ka patlaban ir pāragri izdarīt jebkādus secinājumus, ka letālu gadījumu izraisījusi vakcīna.

ZVA informē, ka, sākot plašu vakcināciju, tai skaitā SAC, kā prioritārās grupas tiek vakcinēti gados vecāki cilvēki. Pirms vakcinācijas jebkura cilvēka veselības stāvoklis ir jānovērtē ārstam. Pacientiem ar ļoti smagu vispārējo veselības stāvokli ir rekomendēts izvērtēt nepieciešamību veikt vakcināciju.

Jāņem vērā, ka vakcinācija pret Covid-19 nemazina citu iemeslu izraisītu mirstību, atgādina ZVA.

ES atbildīgās iestādes rūpīgi izvērtē visus saņemtos ziņojumus par veselības traucējumiem pēc vakcinācijas, lai noskaidrotu iespējamo saistību ar vakcīnu. Ja būs nepieciešams, tiks veiktas reglamentējošas darbības, lai sekmētu vakcīnas drošu lietošanu, informēja ZVA pārstāve, piebilstot, ka visi dati par vakcīnu pret Covid-19 lietošanu tiek nepārtraukti uzraudzīti un analizēti.

ZVA atgādina, ka visām zālēm, tostarp vakcīnām, var būt blakusparādības. Ja novērotās blakusparādības rada bažas, ir jāsazinās ar savu ārstu. Ir iespējams ziņot par blakusparādībām ZVA. Ziņojumu var iesniegt elektroniski tīmekļvietnes "www.zva.gov.lv" sadaļā "Ziņot par zāļu blaknēm, negadījumiem ar ierīcēm un biovigilanci".