foto: LETA
Trīs slimnīcās ir ierobežota neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšana
Sabiedrība
2021. gada 23. februāris, 12:14

Trīs slimnīcās ir ierobežota neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšana

Jauns.lv / LETA

Kopumā trīs slimnīcās - Kuldīgas slimnīcā, Krāslavas slimnīcā un Ogres rajona slimnīcā - ir traucēta vai ierobežota neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšana, liecina uz valdības sēdi sagatavotā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) prezentācija.

Kuldīgas slimnīcā no 9.februāra netiek nodrošināti endoskopijas izmeklējumi, Krāslavas slimnīcā no 12.februāra netiek uzņemti internā profila pacienti, savukārt Ogres rajona slimnīcā no 21.februāra netiek uzņemti terapeitiskā un neiroloģiskā profila pacienti.

Patlaban no visiem 17 stacionāriem, kas sniedz palīdzību Covid-19 pacientiem, kopējais aizņemto gultu skaits šobrīd ir 60% no visām pārprofilētajām. Visaugstākais - 92% - tas ir SIA "Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība" Balvu slimnīcā, 84% - Vidzemes slimnīcā, 80% - SIA "Ludzas medicīnas centrs", 79% - SIA "Jūrmalas slimnīca".

Pēc NMPD Katastrofu medicīnas centra vadītājas Ditas Heibergas paustā, patlaban statistiski uz katriem pieciem stacionētajiem pacientiem - viens ir Covid-19 pacients, bet četri ir parastie pacienti. Savukārt intensīvās terapijas gultasvietās šis īpatsvars ir viens Covid-19 pacients pret diviem parastajiem pacientiem.

Kopš pagājušās nedēļas par 6% sarucis Covid-19 gultasvietu skaits - šis skaits ir samazināts Liepājas un Ventspils reģionālajās slimnīcām. Tomēr ar šīm ārstniecības iestādēm pastāv vienošanās, ka šīs gultas nepieciešamības gadījumā tiks pārprofilētas atpakaļ, piebilda Heiberga.

"Mēs redzam, ka pieaug Covid-19 pārslimojušo pacientu skaits, kuri Covid-19 komplikāciju dēļ atgriežas stacionāros," sacīja Heiberga, piebilstot, ka viņiem ir vajadzīgas terapijas gultasvietas, kas patlaban esot visgrūtāk nodrošināmās.

Jau ziņots, ka jau vairākas nedēļas pēc kārtas Latvijā turpina sarukt stacionēto Covid-19 pacientu skaits.