foto: LETA
Rīgas Austrumu slimnīcā pret Covid-19 vakcinēs onkoloģiskos pacientus
Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcas Latvijas Onkoloģijas centra ēka.
Sabiedrība
2021. gada 17. februāris, 18:15

Rīgas Austrumu slimnīcā pret Covid-19 vakcinēs onkoloģiskos pacientus

Jauns.lv / LETA

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā drīzumā pret Covid-19 sāks vakcinēt pirmreizēji diagnosticētos pacientus ar onkoloģiskām, onkohematoloģiskām saslimšanām un perifērisko asiņu cilmes šūnu donorus, informē ārstniecības iestādes pārstāve Ilga Namniece.

Lai lieki neapgrūtinātu šos pacientus un donorus ar papildu pienākumiem, ārstējošais ārsts veiks visas nepieciešamās darbības - pieteiks onkoloģiskos pacientus vakcinācijai Rīgas Austrumu slimnīcā un turpinās uzraudzīt viņu veselības stāvokli pēc vakcinācijas.

Onkoloģiskie pacienti ietilpst augsta riska grupā attiecībā pret infekciju slimībām. Šiem pacientiem nepieciešams detalizēts veselības stāvokļa izvērtējums un tikai pēc tam ir iespējama lēmuma pieņemšana par vakcinēšanu.

Latvijā uzsāk vakcinēšanu pret Covid-19

28. decembrī Latvijā uzsākta mediķu vakcinēšana pret Covid-19 ar "Pfizer" un "BioNtech" ražoto vakcīnu "Comirnaty".

gallery icon

Tādēļ Ķīmijterapijas un hematoloģijas klīnikas vadītāja, profesore Sandra Lejniece, balstoties Eiropas Medicīnas Onkologu Biedrības un Eiropas Hematologu Asociācijas ekspertu ieteikumos, ir izstrādājusi rekomendācijas slimnīcas ārstiem, lai veiktu veselības stāvokļa risku izvērtējumu pirms onkoloģisko pacientu vakcinācijas.

Tāpat arī ir izveidota saziņas kārtība, kā informēsim ģimenes ārstus - kuri onkoloģiskie pacienti un saskaņā ar kādām veselības indikācijām ir iekļaujami prioritāri vakcinējamo pacientu grupā, lai varētu vakcinēt šos pacientus iespējami tuvāk pacienta dzīvesvietai - ģimenes ārsta praksē, tādējādi samazinot inficēšanās riskus.

"Piedalījos Veselības ministrijas janvāra sākumā organizētajā "Onkoloģijas domnīcā", kur diskutējām par onkoloģisko slimnieku vakcinācijas jautājumiem. Guvām pozitīvu atbalstu iniciatīvai - vakcinēt onkoloģiskos pacientus," skaidro Lejniece. Viņa tostarp norāda, ka īpaši aktīvi no onkoloģisko pacientu biedrību puses bija "Onkoalianses" pārstāvji, kas rosināja izstrādāt detalizētu kārtību onkoloģisko pacientu vakcinācijai, iekļaujot arī ģimenes ārstu informēšanu.

Saskaņā ar valdībā skatīto prioritāro grupu sadalījumu pirmajā grupā kopā ar ārstniecības personām ietilpst arī pacienti, kuriem saskaņā ar ārsta lēmumu nepieciešama nopietna medicīniska manipulācija, tajā skaitā augstu izmaksu vai augstas sarežģītības pakāpes operācija, piemēram, onkoloģiskie pacienti, pirms vai ķīmijterapijas laikā, pacienti un donori pirms orgānu vai cilmes šūnu transplantācijas, kā arī pacienti, kas ilgstoši uzturas stacionārā ārstniecības iestādē.

Savukārt personas ar blakusslimībām ietilpst trešajā grupā, kur iekļauti arī seniori vecumā no 70 gadiem, par kuru vakcinācijas sākšanu Vakcinācijas projekta birojs ziņoja šodien.

Trešajā grupā kopumā ietilpst 166 000 personu ar hroniskām slimībām, piemēram, ļaundabīgiem audzējiem, hroniskām nieru slimībām, Dauna sindromu vai demenci, sirds asinsvadu sistēmas slimībām, smadzeņu asinsvadu slimībām vai aptaukošanos.

Tāpat šajā grupā ietilpst personas ar sirpjšūnu anēmiju, cukura diabētu, bronhiālo astmu, cistisko fibrozi, smagu arteriālo hipertensiju, aknu slimībām, plaušu fibrozi, talasēmiju, kā arī personas ar imūndeficītu stāvokli - HIV infekcijas, medikamentozās imūndepresijas vai onkoloģiskas slimību dēļ.

Trešajā prioritāri vakcinējamā grupā ietilps arī personas, kuras dzīvo vienā mājsaimniecībā ar bērniem, kuriem ir noteiktas hroniskas un imūnsupresējošas slimības, kā arī personas, kuras mājās aprūpē smagi slimas personas.

Rīgas Austrumu slimnīcā ārstējas aptuveni 75% no visiem onkoloģiskajiem pacientiem Latvijā. No kopējā Rīgas Austrumu slimnīcas pacientu skaita - onkoloģisko pacientu īpatsvars ir tuvu 30%. Rīgas Austrumu slimnīca ir lielākā ārstniecības iestāde valstī.