foto: LETA
Maestro sajūsmā: viņam Grobiņā veltīta iela
Maestro Raimonds Pauls.
Sabiedrība
2021. gada 14. februāris, 08:03

Maestro sajūsmā: viņam Grobiņā veltīta iela

Dace Ezera

Kas Jauns Avīze

Kopš Maestro dzimšanas dienas, 12. janvāra, Grobiņā Zemesgrāmatā reģistrēta Paula iela. Tā nav tikai vēlme izcelties, Raimonds Pauls visos laikos bijis biežs viesis šajā Kurzemes pilsētiņā un muzicējis grobiņniekiem par prieku.

Vietējās čaklās meitenes svētkos komponistam sūta slaveno Grobiņas kliņģeri, kūkas un maizi. Maestro atzīst, ka mazpilsētā mīt brīnišķīgi ļaudis, un savā vārdā nosaukto ielu uztver ar humora dzirksti.

No joka līdz darbiem

“Tas jau ir kā Paula humors un sākās pirms gada – kā, mēs, grobiņnieki, varētu būt noderīgi? Iepriekš visās Maestro dzimšanas dienās mūsu pagasta meitenes kā jau daudzi Latvijas iedzīvotāji, viņa fani, savām rociņām cepa maizīti. Un es biju iedomājies, ka to maizi vajadzētu lielu, un tas ir slavenais Grobiņā ceptais kliņģeris. Un Maestro tā kā joku reiz izmeta – jūs jau varētu arī kādu ielu nosaukt manā vārdā! Jūs jau zināt, kā viņš ar vieglu akcentiņu to saka, līdzīgi kā ventiņš,” sarunā ar "Kas Jauns Avīzi" smej Grobiņas novada domes priekšsēdētājs Aivars Priedols.

Raimonds Pauls nosvin 84. dzimšanas dienu ar koncertu Dzintaros

2020. gada 12. janvārī atjaunotajā vēsturiskajā Dzintaru koncertzālē savā dzimšanas dienā savu jaunāko programmu “Dienvidu akvareļi” atskaņoja komponists Raimonds Pauls ...

gallery icon

Tomēr viņš pats toreiz kļuvis nopietns. Grobiņas galvenajā, Lielajā ielā ar valsts atbalstu noritēja kapitālais remonts, un uz šīs ielas ir mazs starpgabals ar numuru B, kur atrodas kādreiz slavenais un pērn atkal atjaunotais restorāns Jūrpils. “Pauls Grobiņā ir bieži viesojies, arī restorāna Jūrpils ziedu laikos, jo sociālismā šis krogs bija kā kultūras iestāde, gan citur,” piebilst Priedols.

Ar Maestro atļauju

“Tur kādreiz bija Pils iela, bet pils ir sen sabrukusi, 700 gadus veca bija. Tā ir T veida iela, un mēs iedomājāmies, ka Pils ielu var atdalīt no T kātiņa nost un pārkristīt paša Maestro uzvārdā. Tur atrodas divas mājas un zemesgabals,” skaidro Priedols. Tā nu Grobiņā tagad ir Paula iela dažu simtu metru garumā.

“Paula iela ir reģistrēta Zemesgrāmatā, un mēs, protams, viņam pašam paprasījām atļauju, kā jau pieklājas,” teic mērs. “Paula fans es esmu jau gandrīz kopš dzimšanas, katra paaudze atrod kaut ko viņa dziesmās.”

Tumšā laikā gaišs notikums

Neparasta sakritība – uz Paula un Lielās ielas stūra atrodas arhitekta Paula Maksa Berči projektēta ēka, bijusī apriņķa māja. Senos laikos namā bijis arī cietums, kur 1897. gadā vienu nakti pavadījis Rainis. Padomju laikā te bija dzīvokļi, vēlāk Liepājas rajona Pionieru nams, tad Skolēnu interešu centrs.

Apmeklētāji ierodas uz Jūrmalas festivāla koncertu "Raimonds Pauls. Pasaules kino mūzika"

Cilvēki dodas uz Dzintaru koncertzāli, lai baudītu koncertu "Raimonds Pauls. Pasaules kino mūzika". Koncertā piedalījās Raimonds Pauls, Valsts kamerorķestra Sinfonietta ...

gallery icon

Pašlaik ēkā mitinās Grobiņas novada pašvaldības policija, bāriņtiesa, Izglītības pārvalde, senioru klubs Tev un Taviem draugiem. Plānots, ka šeit atradīsies jaunā Dienvidkurzemes novada vadība pēc plānotās astoņu novadu apvienošanas.

Mazpilsētā klīst arī leģenda, ka vietējās dzirnavās bijis māceklis vārdā Pauls, un Maestro nepavisam nejūtas kā vienīgais grobiņnieku pagodinātais.

Komponists Raimonds Pauls

gallery icon

“Pauls ir vārds, un Latvija ir pilna ar šā vārda nēsātājiem. Tas jau nav domāts man, tas ir visiem Pauliem. Man šķiet, ka Grobiņā ir tikai viena – Lielā iela,” Kas Jauns Avīzei saka Maestro. “Man patīk novada mērs Priedola kungs, viņam ir laba humora izjūta. Es šo ziņu uztveru šajā tumšajā laikā kā vienu gaišu notikumu. Tas ir vienreizēji, ka man ir veltīta iela!”