foto: LETA
Nevērsīs sankcijas pret karavīriem par atteikšanos no Covid-19 potes
Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīri.
Sabiedrība
2021. gada 10. februāris, 16:27

Nevērsīs sankcijas pret karavīriem par atteikšanos no Covid-19 potes

Jauns.lv / LETA

Neskatoties uz profesionālā dienesta karavīru obligātu vakcinēšanu pret Covid-19, Aizsardzības ministrija nevērsīs sankcijas pret karavīriem, kuri atteiksies no potes.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vakcinēšana pret Covid-19 nebūs obligāta, izņemot Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS), otrdien preses konferencē atzina veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Aizsardzības ministrijā skaidroja, ka obligāta vakcinēšana būs profesionālā dienesta karavīriem, bet Zemessardzē būs brīvprātības princips.

Ministrijā skaidroja, ka profesionālajā dienestā tiek vienmēr nodrošināts tā sauktais vienības princips. Tas nozīmē, ka vienībai noteiktu uzdevumu nevar izpildīt atsevišķi indivīdi. Tādēļ valsts pienākums ir nodrošināt, ka visi vienības karavīri ir vienlīdz spējīgi nodrošināt uzdevuma izpildi un šajā gadījumā to neapdraudēt ar risku savai un citu veselībai.

Tāpat Latvijai ir jānodrošina, ka profesionālā dienesta karavīri ir gatavi dalībai starptautiskajās operācijās un tad šī atbildība vēl vairāk paplašinās, lai nevakcinēti karavīri neapdraudētu savu un sabiedroto veselību.

Ministrijā arī atgādināja, ka Latvijas karavīri ikdienā ciešā saskarē ir ar Latvijā izvietotajiem NATO valstu karavīriem. "Tādēļ tā arī ir mūsu atbildība sabiedroto priekšā attiecībā uz vakcinēšanos. Savukārt, Zemessardze ir organizācija, kura ir balstīta uz brīvprātības principu un zemessargs ir izvēlējies dienestu pildīt savā brīvajā laikā. Līdz ar to mums nav nekādu tiesību no zemessargiem prasīt obligātu vakcināciju," uzsvēra ministrijā.

Bruņotā spēka augstākais vadonis, Valsts prezidents Egils Levits šodien žurnālistiem norādīja, ka Nacionālo bruņoto spēku komandiera rīkojums par obligātu vakcināciju bruņotajos spēkos ir tiesiski korekts un pareizs risinājums.

Jautāts, vai atsevišķām sabiedrības grupām vakcināciju vajadzētu noteikt kā obligātu, valsts pirmā amatpersona uzsvēra, ka sabiedrības grupām obligāta vakcinācija pret Covid-19 nav vajadzīga, bet atsevišķiem dienestiem - gan.

"Mums ir jābūt drošiem, ka šie dienesti neizplata Covid-19, tāpēc obligāta vakcinācija varētu būt. Iespējams, ir vēl daži citi dienesti, kur obligāta vakcinācija būtu nepieciešama," uzsvēra prezidents.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās