Kultūra
2015. gada 30. augusts, 13:33

Aktieris Gundars Āboliņš nospēlējis savu pēdējo lomu JRT un pošas uz Vāciju

Jauns.lv

Vakar, 29. augustā aktieris Gundars Āboliņš nospēlēja savu pēdējo lomu JRT un izrādē "Soņa", lai postos uz savām jaunajām pagaidu mājām, kuras būs Vācijas pilsētā Minhenē, kur viņš turpmāk būs Minhenes "Kammerspiele" štata aktieris.

Pēc izrādēs, kurā viņš spēlēja kopā ar Jevgēniju Isajevu, Āboliņš sanākušajiem skatītājiem aizkustinošā runā teica lielu paldies. Aktieris teica, ka ar JRT skatītājiem, iespējams pēdējoreiz, tiekas skaistā laikā - vasaras beigās un teātra sezonas sākumā. Āboliņš atklāja, ka kopumā ar Jevgēņiju nospēlējuši 430 "Soņas". "Zeņa apēda 430 kūkas, pusotru spaini ievārijuma un pats sagatavoju 430 vistu" - teica Āboliņš. Uz atvadām no skatītājiem aktieris teica: "Ja Tu vēlies sasmīdināt dievu, pastāsti viņam par saviem plāniem". Āboliņš pateicās skatītājiem, ka visus šos 15 gadus viņi apmeklējuši izrādes.

Skatītāji pēdējoreiz Āboliņu augustā varēja redzēt izrādēs "Kapusvētki" un "Soņa". Par turpmākajiem mēnešiem nav zināms, jo aktierim būs intensīvs mēģinājumu laiks teātrī Minhenē.

Leģendārais aktieris Gundars Āboliņš JRT spēlējis tādās skatītāju iemīļotās izrādēs kā "Divpadsmit krēsli", "Kapusvētki", "Revidents", "Mēnesis uz laukiem", "Soņa" un "Latviešu stāsti".

Režisors Alvis Hermanis par Āboliņu:

"Tā ir viņa paša izvēle, tas ir viņa izaicinājums. Esmu arī pats tur [Minhenes "Kammerspiele"] trīs izrādes taisījis, bet tagad tur ir pilnīgi jauna vadība, jauna ideoloģija. Man ir grūti spriest, kā viņam tur ies. Visu cieņu Gundaram, ka viņš lec nezināmajā, darīt kaut ko tādu, ko viņš agrāk nav darījis. Manuprāt, tas ir galvenais teātrī, darīt to, ko tu nemāki darīt, nevis reproducēt sevi," teica režisors Alvis Hermanis.

Viņš atgādināja, ka Āboliņš jau iepriekš spēlējis ārzemēs vācu valodā, arī viņa paša režisētās izrādēs. "Operdziedātājam jau ir vieglāk, bet dramatiskā teātrī diezgan reti, gandrīz nekad nav tāda iespēja dēļ valodas. [..] Kļūt par štata aktieri, domāju, ka Gundaram tas būs lielisks profesionāls un cilvēcisks piedzīvojums, ko es tikai atbalstu," viņš uzskata. JRT vienmēr bijis par to, lai "būtu māksliniecisks caurvējš".

Kasjauns.lv/Foto: No izdevniecības "Rīgas viļņi" arhīva