Sabiedrība
2021. gada 8. februāris, 20:50

"Tika teikts, ka viss ir kārtībā" - aizgājēja ģimene vēlas paskaidrojumus no pansionāta

Jauns.lv

Modra Jaunbērziņa, kurš 30. janvārī pēc saslimšanas ar Covid-19 mira slimnīcā, ģimene pieprasījusi skaidrojumus par notikušo aprūpi sociālās aprūpes centrā (SAC) "Trapene". Kā skaidro piederīgie, viņi zvanījuši uz iestādi, kur vēl dienu pirms seniora nogādāšanas slimnīcā apgalvots, ka ar viņu viss esot kārtībā, ziņo TV3 raidījums "Bez tabu".

Modris uz Trapenes pagasta pansionātu nogādāts janvāra sākumā. Ģimene regulāri sazinājusies ar iestādi, taču 16. janvārī  saņemta vēsts no Vidzemes slimnīcas.

"Tikai no slimnīcas paziņoja, ka viņam ir Covid-19 smagā formā un izgulējumi. Tuvinieki katru dienu zvanīja uz pansionātu, tostarp iepriekšējā dienā. Tika teikts, ka viss ir kārtībā," apgalvo Modra tuviniece.

SAC vadītāja Dina Jāņekalne nenoliedz, ka kritiskais posms piedzīvots tieši janvāra sākumā - brīdī, kad iestādē uzņēma Modri. Viņa gan apgalvo, ka kungs jau nogādāts ar temperatūru, kas esot arī dokumentēts. 

Jāņekalne skaidro, ka pati saslimusi jau 31. decembrī. Iestādē atgriezusies 20. janvārī.

"Mums krīze jau pārgājusi. Tagad notiek atveseļošanās," teic Jāņekalne. 

Ģimene apgalvo, ka brīdī, kad ieradusies Trapenes pansionātā, neviens neesot informējis, ka tajā izplatījusies infekcija. 

Apes novada domes priekšsēdētājs Jānis Liberts aizstāv pansionātu, norādot, ka Modris tajā ievietots tieši pirms uzliesmojuma. 

"Līdz šī gada janvāra sākumam praktiski nebija nekādu saslimšanas gadījumu. Janvāra vidū sākās šī saslimšana. Tas, protams, mums radīja lielas rūpes, lielas problēmas," teic Liberts.  

Viņš neuzskata, ka slimības izplatība būtu iemesls, kādēļ apturēt pansionāta darbību. Šobrīd jau liela daļa darbinieku un klientu esot atveseļojušies. Krīzes brīdī jaunu klientu uzņemšana gan neesot veikta. 

"Attiecībā uz viena klienta aprūpi mums ir Labklājības ministrijas un Veselības Inspekcijas pieprasīums par to, kā ir notikusi šī aprūpe. Mēs esam iesnieguši visus prasītos dokumnetus," skaidro Liberts. 

Vairāk skatieties augstāk pievienotajā sižetā.