Politika
2021. gada 8. februāris, 05:55

Ramona Petraviča atkal pati maksās par savu dzīvokli

Žurnāls "Kas Jauns"

Janvāra beigās par Saeimas deputātes mandāta nolikšanu pavēstīja labklājības ministre Ramona Petraviča (53). Žurnāls "Kas Jauns" skaidrojis, kādas priekšrocības ar šo lēmumu Petraviča zaudē.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Politiķe, kas 13. Saeimā tika ievēlēta no "KPV LV" saraksta, 2019. gada sākumā kļuva par labklājības ministri Artura Krišjāņa Kariņa valdībā, bet deputātes mandātu tā arī nenolika. Krietnu laiku Petraviča “sēdēja uz abiem krēsliem”, līdz savs vārds par to bija sakāms pat viņas pārstāvētajai "KPV LV". Galu galā – pasaulē valda pandēmija, valstī ir krīzes situācija, un Petravičai tomēr pienāktos pilnvērtīgāk pievērsties Labklājības ministrijas vadīšanai. Politiķe pati arī piekrita, ka “šis ir tiešām ļoti sarežģīts laiks”, un atzina, ka “nav viegli apvienot darbu”. Tā nu janvāra beigās Petraviča pieņēma lēmumu uz turpmāko ministres pienākumu pildīšanas laiku Saeimas deputātes mandātu nolikt.

Interesanti gan, ka Petraviča par mandāta nolikšanu paziņoja īsi pēc tam, kad Saeimas opozīcijas deputāti sagatavojuši grozījumus Saeimas Kārtības rullī, rosinot atteikties no iespējas ministram saglabāt arī Saeimas deputāta amatu, tādējādi faktiski ar to mēģinot panākt Petravičas deputātes mandāta nolikšanu.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Ramona Petraviča pie sava tēla vienmēr ir piedomājusi. Lūk, tādu vasarīgu stilu labklājības ministre un viņas meitas Dženeta un Reičela demonstrēja, aizpērn vasarā apmeklējot Krievijas estrādes zvaigznes Grigorija Ļepsa koncertu.

Kāpēc tad Petraviča līdz šim saglabāja abus amatus, jo ierasts taču, ka parlamentārietis, ja viņu ievēlē par ministru, Saeimas deputāta mandātu noliek? Viena no versijām ir, ka Ramona Petraviča parlamentā taču darbojas Nacionālās drošības komisijā. Un viņai kā jau ministrei tātad ir pirmās kategorijas speciālā atļauja pieejai valsts noslēpumam. Ja Petraviča no Saeimas aiziet, viņas vietā nākas meklēt kādu citu deputātu darbam šajā komisijā. Bet no "KPV LV" vidus, šķiet, būtu grūti atrast vēl vienu tautas kalpu, kam Satversmes aizsardzības birojs dotu pielaidi valsts noslēpumam. Un tā nu šim politiskajam spēkam vieta Nacionālās drošības komisijā turpmāk varētu iet secen.

Politiķes Ramonas Petravičas košais stils

gallery icon
47

Strādājot gan parlamentā, gan Ministru kabinetā, Petraviča divas algas gan nesaņēma. Taču tiesības izmantot deputātiem paredzētās kompensācijas gan palika. Tā nu ministre varēja pieteikties gan kompensācijai par dzīvojamās telpas īri, gan transporta izdevumiem. Petraviča Saeimā tika ievēlēta no Kurzemes apgabala, viņas dzīvesvieta ir Saldus novadā – vairāk nekā simts kilometru attālumā no Rīgas. Un to, cik tad nu kopš ievēlēšanas 13. Saeimā Petraviča saņēmusi kompensācijās, metās rēķināt viņas parlamenta kolēģis – Jaunās konservatīvās partijas valdes priekšsēdētāja vietnieks Krišjānis Feldmans.

Izrādās, 2020. gadā ik mēnesi dzīvojamu telpu īres un transporta izdevumu kompensācijā Petravičai izmaksāti virs 600 eiro. Un kopš 2018. gada novembra politiķe bez algas saņēmusi kopā vēl teju 17 tūkstošus eiro. Taču nu Feldmans var dusēt mierīgi vai arī ķerties pie kādas citas tabulas veidošanas – pēc Petravičas deputātes mandāta nolikšanas uz šādām kompensācijām viņa vairs nav tiesīga pretendēt.

Sanāk, ka Petravičai pagājušajā gadā braukāšana no Saldus uz Rīgu un atpakaļ bijusi pavisam par velti. Ja degvielu bākā lēja nodokļu maksātāji, tad savu auto, kā ministres amatpersonas deklarācijā norādīts, viņai uzdāvināja vīrs. 2019. gadā uz Petravičas vārda tika reģistrēts 2015. gada izlaiduma auto "Lexus NX 300H", un, kā politiķe skaidro deklarācijā, “automašīnu "Lexus" nopirka mans vīrs Aleksandrs Petravičs, samaksājot no saviem ienākumiem – dividendēm –, un reģistrēja uz mana vārda”.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Petraviču pāris "Rīgas ballē".

Kā savā deklarācijā atklāj Petraviča, viņas īpašumā ir ne tikai dzīvoklis Saldū, bet arī zeme Ezeres pagastā un dzīvoklis Kursīšu pagastā, valdījumā ir zeme Jaunauces pagastā, kopīpašumā – zeme un ēkas Aucē. Skaidrā naudā vismaz pērn ministre glabāja 11 tūkstošus eiro, bezskaidrā naudā bija uzkrājusi vēl virs 50 tūkstošiem.

Citas interesantākās ziņas lūkojiet žurnālā "Kas Jauns"!