Novadu ziņas
2021. gada 29. janvāris, 21:28

"Grauta pašvaldības reputācija" - nosoda Ogres policijas vadības pārkāpumus un melošanu

Jauns.lv

Pēc sižeta publiskošanas, kurā bija redzams, kā pati policijas vadība Ogrē ignorē Covid-19 ierobežojumus, pusdienojot uz vietas kafejnīcā, grauta pašvaldības reputācija, TV3 raidījumam "Bez tabu" norādījis Ogres novada domes priekšsēdētāja vietnieks Gints Sīviņš.

"Ja tie, kuriem jānodrošina sabiedriskā kārtība, proti, pašvaldības policija, tās vadība tiek redzēta, pārkāpjot noteikumus, tiek grauta pašvaldības reputācija," teic Sīviņš. 

Jauns.lv jau ziņoja, ka Ogres novada pašvaldības policijas priekšnieks Uģis Ulmanis un viņa vietnieks Ēriks Dičs uz trim mēnešiem atstādināti. Pēc pārbaudes būs skaidrs, vai abi paliks amatos.

"Dots termiņš, kurā tiks izvērtēts šis gadījums. Es domāju, ka pieņemsim pareizo lēmumu," teic Sīviņš. 

Lielākā daļa uzrunātie Ogres iedzīvotāji nosoda policijas rīcību. 

"Tas ir ļoti nesmuki. Citi nevar iet ēst, bet viņi var," teic Regīna. 

Arī Alīna pauž līdzīgu viedokli: "Ja neviens, tad neviens. Ja mums vajag, tad mēs pasūtām ".

Ogres novada pašvaldības policijas priekšnieks Uģis Ulmanis gadā nopelna ap 23 000 eiro, bet viņa vietnieks - 19 000 eiro. 

Izmeklēšanas laikā algu neviens no viņiem nesaņems. 

Arī iekšlietu ministrs Sandis Ģirgens notikušo nosoda: "Es vienmēr esmu cīnījies par to, lai amatpersonas augstākajā līmenī rādītu piemēru. Es nekad necietīšu, ka amatpersona melo! Ja ir sanākusi tāda situācija, jāatzīstas godīgi, jāatvainojas, ka paēda, nevis jāstāsta par kaut kādām specoperācijām vai citas muļķības". 

Lai gan pašvaldību policijas darbs nav iekšlietu ministra pārraudzībā, tomēr, lai nekaitētu likumsargu prestižam, viņš mudinājis Ogres novada vadību rīkoties, kārtīgi izvērtējot situāciju. 

Pēc "Bez tabu" viesošanās Ogrē, raidījums sākotnēji saņēma vēstuli no Ulmaņa, kurā viņš skaidroja, ka bija ieradies kafejnīcā nolūkā atmaskot epidemioloģisko prasību pārkāpējus. 

Vēstules sākumā viņš paskaidroja, ka ir noteikts rīkojums apsekot dažādus objektus. Tālāk viņš norādīja, ka raidījums konkrētajā dienā traucējis veikt procesuālās darbības. "Diemžēl jūsu darbinieku iejaukšanās un tālākās darbības gala rezultātā izjauca mūsu darba operāciju". 

"Ceru, ka pēc mana komentāra sižets tiks parādīts korekti, neatšifrējot policijas darbinieku klātbūtni, lai tas netraucētu turpmākajām darbībām," vēstules nobeigumā aicināja Ulmanis. 

"Bez tabu" gan šķitis aizdomīgi, ka specuzdevumā devusies pati  policijas vadība, turklāt trafarētā policijas automašīnā, kā arī paši izmantojuši iespēju ieturēt maltīti. Šādā gadījumā nav bijis skaidrs, kādēļ vadība mukusi no žurnālistiem un baidījusies no kolēģu - Valsts policijas - ierašanās. 

11. janvārī pēc video materiāla uzņemšanas kafejnīcā Uģis Ulmanis informēja arī pašvaldību, skaidrojot, ka kafejnīcā ēduši, veicot it kā tā saucamo kontrolpirkumu, bet vēlāk šo liecību mainīja.

Dana Bārbale, Ogres novada pašvaldības izpilddirektora vietniece ReTV iepriekš norādīja : "Pēc pašvaldības rīcībā esošās informācijas, pašvaldības policijas priekšnieks Uģis Ulmanis līdz paskaidrojuma iesniegšanas brīdim nav atsaucis vai precizējis iepriekš sniegto informāciju. Savukārt, savā paskaidrojumā viņš norāda, ka ir kļūdījies juridiskajā terminā, ka ir nevis veicis kontrolpirkumu, bet gan kontroles darbības".

Viņa turpināja: "Ja tiek vērtēts no kontrolpirkuma skatu punkta, kā tas sākotnēji tika pasniegts, kontrolpirkums tiek uzskatīts, ka tiek pabeigts ar brīdi, kad ir apstiprināta pakalpojuma sniegšana. Respektīvi, tajā brīdī, kad kafejnīcas pārdevēja bija piekritusi pārdot ēdienu ēšanai uz vietas, bija jābeidzas procesuālajai darbībai, kas ir kontrolpirkums. Bet, kā sacīju, abi divi pašvaldības policijas pārstāvji jeb amatpersonas noliedz, ka būtu veikts kontrolpirkums, kas atkal ir pretrunā ar to, ka iesaistīti privātie līdzekļi, privātais transports, ēšana un viss pārējais."

Pašvaldībā izveidota pārbaudes komisija un līdz brīdim, kad tiks pabeigta pārbaude, pašvaldības policijas priekšnieka pienākumus pildīs vietniece Mirdza Streļča.

Vairāk skatieties augstāk pievienotajā sižetā.