foto: Ieva Čīka/LETA
KNAB jau pērn decembrī sācis pārbaudi par Aļeksejenko iespējamo interešu konfliktu
KNAB jau pērn decembrī sācis resorisko pārbaudi par Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktora Anatolija Aļeksejenko.
Sabiedrība
2021. gada 19. janvāris, 13:15

KNAB jau pērn decembrī sācis pārbaudi par Aļeksejenko iespējamo interešu konfliktu

Jauns.lv / LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) jau pērn decembrī sācis resorisko pārbaudi par Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktora Anatolija Aļeksejenko (GKR) iespējamo interešu konfliktu.

KNAB decembrī sācis resorisko pārbaudi par Aļeksejenko iespējamo likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" noteikto ierobežojumu un aizliegumu neievērošanu, paziņoja birojā.

Minētais likums par amatpersonām noteikto ierobežojumu un aizliegumu pārkāpšanu, kā arī par valsts amatpersonas funkciju veikšanu interešu konflikta situācijā paredz 70 līdz 700 eiro lielu naudas sodu, kā arī valsts amatpersonas tiesību izmantošanas aizliegumu līdz diviem gadiem.

Jau ziņots, ka Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (PP) atstādinājis no amata Mājokļu un vides departamenta direktoru Aļeksejenko. Staķis paziņojis, ka Aļeksejenko no amata mēģinās atbrīvot ar tiesas lēmumu.

Viņš uzsvēra, ka amatpersonas atbrīvošana no amata nav pašmērķis. Taču, atklājot prettiesiskas darbības un savējo likšanu amatos, dome uz to reaģēs un šādas situācijas nepieļaus.

Kā preses konferencē informēja Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis (PP), pret Aļeksejenko ir sāktas divas disciplinārlietas.

Pirmā lieta ir par ilgstošu interešu konfliktu, kurā viņš atradies, pieņemot lēmumus par savu bērnu māti. Tostarp pieņemtie lēmumi ir saistīti ar atalgojumu un prēmēšanu. Turklāt Aļeksejenko neesot veicis darbības, lai šo interešu konfliktu novērstu.

Otrā lieta saistīta ar Aļeksejenko bijušo sievu, kura tikusi algota departamentā. Šajā lietā esot saskatāmas fiktīvas nodarbinātības pazīmes. Ņemot vērā, ka šī lieta tiek izmeklēta, lai noskaidrotu visus apstākļus, Aļeksejenko atstādināts no amata, lai netraucētu informācijas iegūšanai.

Kā preses konferencē teica Rīgas pilsētas izpilddirektora padomnieks juridiskajos jautājumos Gints Knoks, ja tiks gūts apliecinājums fiktīvai nodarbinātībai, dome vērsīsies tiesībsargājošajās iestādēs.

Viņš ne noliedza, ne apstiprināja, ka disciplinārlietas ir saistītas ar Aļeksejenko bijušo sievu Veru Bobrovu un bērnu māti Ilonu Dimanti.