foto: ekrānuzņēmums no video
Mistisko buramzīmju haoss Valmieras Gaujmalā: aicina tās labāk aizkrāsot
Valmieriešos neizpratni jau kopš gadsimta sākuma izraisa mistiskas zīmes uz pamestu ēku sienām un mūriem.
Novadu ziņas
2021. gada 12. janvāris, 19:14

Mistisko buramzīmju haoss Valmieras Gaujmalā: aicina tās labāk aizkrāsot

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Jau kādus 20 gadus valmieriešus satrauc mistisku simbolu un burvestību uzraksti uz pilsētas māju sienām un mūriem. Gadu gaitā daudzi no tiem jau pazuduši, ēkas nojauktas vai zīmes izbalējušas. Tomēr vienā vietā tās saglabājušās – uz bijušās pamestās Ugunsdzēsības iekārtu rūpnīcas ēdnīcas sienas Gaujmalā. Seno simbolu un zīmju pētniece, profesore Janīna Kursīte-Pakule teic, ka vislabāk šīs zīmes būtu aizkrāsot, jo tās izstaro haosu un jucekli.

Uz sienas filigrāni izzīmētas dažāds mistisku zīmju “juceklis” – ugunskrusti, rūnas un kabalistiskie (senebreju) simboli, kas savstarpēji konkurē un rada jucekli, ReTV ziņām teic Kursīte. Pētniece uzsver, ka vislabāk būtu šīs zīmes aizkrāsot, lai tās neradītu haotisku iespaidu, ar tām nedrīkstot jokoties.

Par dīvaino zīmju, kas pārsteidz ar savu apjomu un rūpīgo izpildījumu, izcelšanos ir dažādas versijas. Viena no tām vēsta, ka to autors ir mīlestības jūtās atraidīts jauneklis. Nostāsti vēsta, ka viņš arī sēdējis cietumā. Citi tajās ir saskatījuši sātanistu zīmes.
 
Vieta rituāliem un sanākšanām – tā šo skatu raksturojusi Kursīte-Pakule. Siena, uz kuras vēl ir šīs pabalējušās zīmes, šobrīd pamesta novārtā. Agrāk tur esot bijušas pazīmes par dažādu rituālu veikšanu, taču tagad tas viss palicis vēsturē.

foto: ekrānuzņēmums no video
Mistisko seno burvestību mācību simboli pašlaik Valmierā redzami tikai vienā vietā – uz pamestas ēdnīcas mūra Gaujmalā.

Pēc šo zīmju “atkalatklāšanas” par tām izvērtusies diskusija sociālos tīklos.

Jurģis Priedītis: “Atceros, ka vidusskolas laikā, ap 2004. gadu, ar domubiedriem šādas atradām vairākās Valmieras vietās. Nodedzinātajā “Mākonītī”, pagrabiņos pie Gaujas, zem Vidzemes augstskolas Cēsu ielas pamatiem un vēl vairākās vietās”.

Artis Ābele: “Rīgas ielas daudzdzīvokļu mājā pretī “Valletai” pagraba griesti arī šādā stilā izgleznoti”. 

Kaspars Velikanovs: “Jā, tajos pagrabos vispār bija traki zīmējumi”.

Agnese Saldava: “Latvijā ir ļoti daudz cilvēku kuri prot šīs zīmes lasīt un iztulkot. Tikai paliek jautājums, vai viņi gribēs to darīt. Tīši radītā haosā ir zināma kārtība, tur ir attēloti stāsti par dažādiem notikumiem...”.