Slēgt vai atstāt vaļā Latvijas robežas? Šo jautājumu atkal aktualizējis satiksmes ministrs
foto: LETA
Cilvēki pie starptautiskās lidostas "Rīga".
Sabiedrība

Slēgt vai atstāt vaļā Latvijas robežas? Šo jautājumu atkal aktualizējis satiksmes ministrs

TV3 ziņas

Patlaban spēkā esošais valdības lēmums paredz piemērot īpašu formulu, lai noteiktu uz kurām valstīm drīkst brīvi doties, uz kurām drīkst doties, taču atgriežoties jāievēro pašizolācija un uz kurām nedrīkst doties.

Slēgt vai atstāt vaļā Latvijas robežas? Šo jautāju...

Starptautiskie pasažieru pārvadājumi caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu nav aļauti uz tām valstīm, kurās kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju divkārt pārsniedz Eiropas Savienības, Eiropas ekonomiskās zonas un Apvienotās Karalistes vidējo, vēsta TV3 Ziņas.

Kritisks par šo ir satiksmes ministrs, kurš norāda uz, viņaprāt, absurdām situācijām. Piemēram, no 21. decembra bija aizliegti reisi uz Zviedriju, bet no šodienas, kad šīs valsts kumulatīvais rādītājs ir pat augstāks nekā iepriekš – atļaut, jo Eiropas vidējais rādītājs pieaudzis vairāk.

Tāpat atļauta satiksme ar Apvienoto Karalisti, lai gan tur infekcija izplatās ļoti strauji. "Latvija palikusi vienīgā Eiropas Savienības valsts, kas izmanto īpašu regulējumu mūsu starptautisko pārvadājumu aizliegšanai," sacīja satiksmes ministrs Tālis Linkaits.

Pašreizējā formula pamatīgi apgrūtina dzīvi pārvadātājiem. Vienlaikus no šā gada nav spēkā atkāpes regulai par starptautiskajiem pārvadājumiem. Tas Latvijai draud ar Eiropas Komisijas pārkāpuma procedūru.

Ministra ieskatā robežām jābūt vaļā, bet tās jākontrolē daudz stingrāk. Arī sauszemes robeža. "Aizliegums ir veicinājis pēdējā laikā tādus puslegālus veidus kā cilvēki nokļūst no vienas valsts uz otru.

Kā mēs zinām jau kopš pavasara nepastāv tiešo pārvadājumu ar mūsu kaimiņvalstīm Krieviju un Baltkrieviju. Tajā pašā laikā mēs redzam, ka Krievijas un Baltkrievijas pilsoņi diezgan aktīvi parādās šeit nokļūstot cauri trešajām valstīm," norāda ministrs.

Linkaits arī uzsver, ka aviopārvadājumos ir krietni vieglāk izsekot pasažieriem. Kā norāda satiksmes ministrs, konkrētās formulas atcelšana jau novembrī saskaņota Krīzes operatīvās vadības grupā, kā arī apspriesta koalīcijas padomē, taču līdz šim jautājums nav likts valdības dienaskārtībā.

Vai kādas izmaiņas pašreizējā kārtībā gaidāmas, koalīcijā vienprātības nav. Piemēram, Nacionālā apvienība sparīgi iestājusies pret atvērtām robēžām krīzes apstākļos.

|Veselības ministrija ir paudusi rezervētu viedokli par to vai būtu atceļama pieeja, ka pie noteiktas incidences rādītājiem pārtrauc pasažieru pārvadājumus, bet mēs arī uzsvērām, ka kombinējot to ar citiem drošības pasākumiem šis jautājums būtu jādiskutē," norādīja veselības ministre Ilze Viņķele.

Ministru prezidents pieļāva, ka šo jautājumu varētu apspriest valdībā jau rītdien, 5. janvārī.