Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
FOTO, VIDEO: rītā pēc sprādziena Āgenskalnā paveras drūma aina; cilvēka glābšanā tika izmantots nebijis algoritms
foto: Mārtiņš Ziders
VUGD glābēji turpina darbu Melnsila ielā 2.
112

FOTO, VIDEO: rītā pēc sprādziena Āgenskalnā paveras drūma aina; cilvēka glābšanā tika izmantots nebijis algoritms

Jauns.lv

Naktī uz 31. decembri Āgenskalnā nogranda pamatīgs sprādziens. Kā ziņo Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD), negadījumā viens cilvēks gājis bojā, seši cietuši. Kopumā izglābti trīs zem gruvešiem nonākuši cilvēki, no kuriem viena glābšana ilgusi aptuveni stundu.

FOTO, VIDEO: rītā pēc sprādziena Āgenskalnā pavera...

Rītā pēc sprādziena Melnsila un Ļermontova ielas krustojumā pavērās drūmā aina. Visa tuvējā apkārtne bija burtiski nokaisīta ar būvgružiem. VUGD glābēji turpina darbu, likvidējot sprādziena sekas un turpinot pārbaudīt, vai gruvešos nav atrodams vēl kāds cilvēks.

Nonākot Melnsila ielas 2 tuvumā, redzams, kā sprādzienā izpostīta daudzu cilvēku iedzīve. Sprādzienā tika sarauti trolejbusa vadi un uz ielas izmētāti gruveši. Kā informē Rīgas domes Satiksmes departaments, ielu uzturētāji Pārdaugavā ar tehniku veikuši gruvešu novākšanu no braucamās daļas un sabiedriskā transporta pieturvietas.

Naktī uz 31. decembri Āgenskalnā nograndis pamatīgs sprādziens. Kā ziņo Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD), negadījumā viens cilvēks gājis bojā, bet seši cietuši. Kopumā izglābti trīs zem gruvešiem nonākuši cilvēki, no kuriem viena glābšana ilgusi aptuveni stundu.

Melnsila ielā 2 notiek glābšanas darbi

Naktī uz 31. decembri Āgenskalnā nograndis pamatīgs sprādziens. Kā ziņo Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD), negadījumā viens cilvēks gājis ...

Sprādzienā cietusī ēka atrodas "Rīgas namu pārvaldnieka" (RNP) apsaimniekošanā. Kā informē RNP pārstāvji, tiklīdz ugunsdzēsēji beigs darbu, tā uzņēmums nodrošinās ēkas iežogošanu un apsardzi. Kā informē Būvvalde, bīstamības dēļ objekts vēl nav apsekots. To varēs izdarīt pēc tam, kad VUGD pabeigs darbu. Atlikušās ēkas konstrukcijas ēkas kopīpašniekiem kopā ar sertificētu būvinspektoru būs jānovērtē un atbilstoši viņa slēdzienam jālemj par ēkas konservāciju vai nojaukšanu.

Negadījuma seku novēršanā iesaistījusies arī Rīgas pašvaldības policija (RPP), kas bez pajumtes palikušos iedzīvotājus nogādāja pie tuviniekiem, jo viņi atteicās no piedāvātās iespējas dzīvot pašvaldības piedāvātajās viesnīcās. Tāpat izmitināšana viesnīcās būs pieejama tiem, kuri pašlaik hospitalizēti, pēc tam, kad tiks izrakstīti no ārstniecības iestādes.

foto: Mārtiņš Ziders
VUGD glābēji turpina darbu Melnsila ielā 2.
VUGD glābēji turpina darbu Melnsila ielā 2.

Kamēr notiek glābšanas darbi, slēgta sabiedriskā transporta kustība Melnsila ielā, posmā no Kapseļu ielas līdz Nometņu ielai. Tāpēc veiktas izmaiņas vairākos sabiedriskā transporta kustības maršrutos.

Kā informē VUGD, visticamāk, ka sprādzienu izraisījusi gāzes noplūde. Ēkā pēc sprādziena izcēlās ugunsgrēks.

Cietušais, kura glābšana ilgusi apmēram stundu, smagā stāvoklī tika nogādāts slimnīcā. Viņa glābšanā tika pielietota iepriekš nepielietots algoritms, ko izstrādāja NMPD sadarbībā ar VUGD pēc Zolitūdes traģēdijas: atsāpināšanas medikamenta ievadīšana pacientam, kuru ir jāatbrīvo no drupām, ko veic glābējs Vadības ārsta vadībā, sazinoties pa rāciju.

Dzīvojamā ēkā Āgenskalnā, Melnsila un Ļermontova ielu krustojumā noticis sprādziens.

Glābšanas darbi pēc sprādziena Melnsila ielā 2

Naktī uz 31. decembri Āgenskalnā nograndis pamatīgs sprādziens. Kā ziņo Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD), negadījumā viens cilvēks gājis ...

Jauns.lv jau ziņoja, ka naktī no 30. uz 31. decembri pirms 1:30 nograndis pamatīgs sprādziens, kas esot bijis dzirdams daudzās Rīgas pilsētas daļās. Milzīgs troksnis esot bijis dzirdams Āgenskalnā, Imantā, Mārupē, Ziepniekkalnā, Torņakalnā Sarkandaugavā un pat Teikā. Internetā atrodamajos aculiecinieku video redzama trīsstāvu māja, kurai iebrucis otrais un trešais stāvs. Ēku plosīja liesmas.

Kā ziņo VUGD, 1:22 tika saņemts izsaukums, kur saskaņā ar sākotnējo informāciju dzīvojamā mājā bija noticis sprādziens. Notikuma vietā daļēji nobrukusi trīsstāvu ēka, kurai deg otrais un trešais stāvs, kā arī jumta konstrukcija. Sākotnēji VUGD rīcībā bija ziņas par vienu cietušo un pieciem evakuētiem cilvēkiem. Notikuma vietā tika radīts klusums, kas palīdzēja atrast vienu zem gruvešiem nokļuvušu cilvēku. Nekavējoties tika sākti viņa glābšanas darbi, kas ilga aptuveni stundu un cilvēku izdevās izglābt.

Notikuma vietā sākotnēji strādāja 40 ugunsdzēsēji glābēji, izmantojot 11 specializētos transportlīdzekļus. Tur notika konstrukciju pārbaude un dzēšanas darbi. Tāpat notikuma vietā tika atvienoti trolejbusu elektrības vadi, lai dzēšanas darbos varētu iesaistīties specializētā tehnika.

Kā portālam Jauns.lv pavēstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule, notikuma vietā strādāja septiņas NMPD brigādes. Tik daudz bijis nepieciešams, jo līdzīgos negadījumos nereti ir daudz smagi cietušu cilvēku.

Kā ziņo NMPD, medicīniskā palīdzība bija nepieciešama sešiem cietušajiem – trim no viņiem bija vieglas traumas un palīdzību varēja sniegt uz vietas, divus cietušos nogādāja slimnīcā ar salīdzinoši vieglākām traumām, bet smagākā stāvoklī bija cietušais, kurš ilgāku laiku bija iespiests zem drupām ēkas sagruvušajā daļā, līdz bija iespējams viņu atbrīvot.