foto: Paula Čurkste/LETA
Par Eiropas naudu vienotā platformā plāno digitalizēt Latvijas drukāto presi
Kultūras ministrija rosina par Eiropas naudu vienotā platformā digitalizēt Latvijas drukātos medijus. Tagad šis plāns jāapstiprina valdībai.
Politika
2020. gada 29. decembris, 05:59

Par Eiropas naudu vienotā platformā plāno digitalizēt Latvijas drukāto presi

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Eiroparlamentāriete, bijusī kultūras ministre Dace Melbārde (Nacionālā apvienība), runājot par vienotās Eiropas mediju atbalsta programmām nākamajiem septiņiem gadiem, norādījusi, ka mūsu Kultūras ministrijai (KM) būtu valdībā jāpanāk, lai medijiem būtu iespēja pretendēt uz atveseļošanās mehānismu un fondiem. Jauns.lv interesējās, kā KM veicas ar šāda plāna izstrādi un uz kādu atbalstu Latvijas plašsaziņas līdzekļi var cerēt?

Melbārde uzsvērusi: “Kultūras ministrijai kā par mediju politiku atbildīgajai institūcijai vajadzētu panākt to, ka dažādās nacionālajās stratēģijās, kas tiek veidotas, plānojot Eiropas Savienības fondu apguvi nākamajiem septiņiem gadiem, ir iestrādātas iespējas arī masu medijiem”. Vai mūsu KM to ir ņēmusi vērā, Jauns.lv skaidro ministrijas Mediju politikas nodaļas vadītājs Kristers Pļešakovs:

“Eiropas Komisijas pārstāvji jau kopš 2020. gada jūnija aicina dalībvalstis veidot savus Atveseļošanās plānus tā, lai vismaz 2% no visiem plānā iekļautajiem pasākumiem tiktu novirzīti kultūras un mediju atbalstam.

Kultūras ministrija, atbilstoši Ministru kabinetā lemtajam, šī gada 11. septembrī ir iesniegusi priekšlikumus realizējamiem investīciju projektiem no Eiropas atveseļošanās un noturības mehānisma. Ministrijas priekšlikumos ir iekļauti vairāki projekti, kas saistīti ar mediju nozares digitalizāciju.

Ņemot vērā Eiropas Komisijas 2020. gada 3. decembrī publicēto rīcības plānu mediju nozares atlabšanai un transformācijai, kultūras ministrs atkārtoti uzstāj, ka no pieejamā finansējuma vismaz 2% jeb aptuveni 40 miljoni eiro ir novirzāmi kultūras un mediju nozarei, kā ietvaros paredzēts investēt arī vienotas drukāto mediju platformas izveidi”.

Iesniegtā projekta būtība ir radīt interneta vietni, kurā jebkuram Latvijas drukātajam medijam būtu iespēja izveidot sava medija sadaļu, kurā varētu publicēt drukāto izdevumu saturu gan maksas, gan bezmaksas versijās, kā arī integrēt jau esošos resursus kopējā platformā. Tagad šis plāns ir jāapstiprina Latvijas valdībai.