foto: Sergei Malgavko/TASS
Pilnīgi visiem Latvijas skolēniem varētu būt jāpilda lielais pārbaudes darbs
Ilustratīvs foto.
Sabiedrība
2020. gada 16. decembris, 10:43

Pilnīgi visiem Latvijas skolēniem varētu būt jāpilda lielais pārbaudes darbs

Jauns.lv

Valdība rīt lems par brīvlaika pagarināšanu par nedēļu mazāko klašu skolēniem. Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga sarunā ar portālu Jauns.lv uzsvēra, ka tā ietekmē nevajadzētu pagarināt mācību gadu pavasarī un saīsināt skolēnu vasaras brīvlaiku. Tāpat nākamajā pusgadā vajadzētu pārbaudīt visu skolēnu zināšanu līmeni.

Vanaga sacīja, ka arodbiedrība neiebilst pret brīvlaika pagarināšanu par nedēļu mazāko klašu skolēniem. "Bet mēs katrā ziņā negribētu, ka tas notiek uz vasaras brīvlaika rēķina."

"Šī nedēļa neko radikāli nemainīs mācību satura ziņā," viņa sacīja, piebilstot, ka arī iepriekšējos mācību gados nācies strādāt saīsinātu semestri, piemēram, gripas izplatības dēļ. 

Viņa akcentēja, ka patlaban daļa pedagogu strādā dubultu slodzi, jo klasē ir skolēni, kas mācās klātienē, bet citu vecāki ir izvēlējušies attālinātas mācības. Tāpat jāņem vērā, ka vasaras atvaļinājumā, kas pedagogiem ir astoņas nedēļas, parasti nākas piedalīties arī dažādos semināros un pasākumos, kā arī gatavoties jaunajam mācību gadam.

Tāpēc esošajā situācijā nevajadzētu pagarināt mācību gadu vasarā.

Tiesa, ja ārkārtējo situāciju pagarina, tad gan var nākties domāt par mācībām vasaras brīvlaikā.

Šodien notiek LIZDA valdes sēde, kurā pedagogi spriež, kā organizēt mācību procesu nākamajā semestrī. Vanaga pastāstīja, ka, visticamāk, LIZDA rosinās Izglītības un zinātnes ministriju izvērtēt prioritārās klašu grupas un meklēt iespējas tām vismaz daļēji mācīties klātienē.

9.klašu un 12.klašu skolēniem būtu vismaz daļēji jāatgriežas klātienes mācībās.

Aicinās pārbaudīt visu skolēnu zināšanas

Tāpat LIZDA, visticamāk, aicinās ministriju pārbaudīt zināšanas visu klašu skolēniem, ne tikai tiem, kam šajā mācību gadā bija paredzēti diagnosticējošie darbi - 3.klašu un 6.klašu skolēniem. Pārbaudes darbus vajadzētu, lai varētu saprast skolēnu zināšanu līmeni, nevis lai noteiktu skolām un skolotājiem sankcijas.

Pārbaudes darbiem būtu jābūt izstrādātiem nacionālā līmenī. Vajadzētu saprast, ko skolēni ir apguvuši un kurās jomās viņiem ir zināšanu robi.

Ņemot vērā, ka mācību darbs bija traucēts gan pavasarī, gan rudenī, skolēnu zināšanu robi ir ļoti iespējami.

Taču svarīgi, lai pārbaudes darbam nesekotu sankcijas.

Pēc tam vajadzētu domāt, ko šos robus aizpildīt un skolēnu zināšanas uzlabot.

Lielie pārbaudes darbi visu klašu skolēniem nebūtu gaidāmi uzreiz nākamā semestra sākumā, bet tie varētu notikt vienā laikā ar 3.klašu un 6.klašu diagnosticējošajiem darbiem, Vanaga lēsa.

Tāpat vajadzētu domāt par jaunā satura apguvi 1.,4.,7. un 10.klašu skolēniem.

Gaidāmi stingrāki ierobežojumi

Kā ziņots, Covid-19 izplatības ierobežošanai Ministru kabinets ir vienojies par stingrākiem epidemioloģiskās drošības pasākumiem, tomēr gala lēmums tiks pieņemts 17.decembrī. Viens no priekšlikumiem ir pagarināt brīvlaiku mazāko klašu skolēniem. Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) jau atzinusi, ka valdība ceturtdien, visticamāk, pieņems lēmumu par brīvlaika pagarināšanu par nedēļu mazāko klašu skolēniem, jo par šo jautājumu politiķiem domstarpību nebija.

Garāks brīvlaiks sagaidāms 1.- 6.klašu bērniem, bet skolēniem no 7.klases pagarinājuma nebūs un no 4.janvāra viņi varēs atsākt mācīties attālināti. Ministre atzīmēja, ka jaunākajām klasēm jebkurā gadījumā ir plānots mazāks klātienes mācību apjoms, tāpēc šī viena papildus brīvlaika nedēļa "neko daudz nemainīs".