foto: 15min.lt/Scanpix
Klaipēdas mērs Grubļausks sakarā stingrajiem Covid-19 ierobežojumiem uzrunā kurzemniekus: "Esam pārkāpuši bīstamo robežu!"
Klaipēdas mērs Vitauts Grubļausks: “Domāju, ka līdz janvāra beigām iespējas pie mums braukt nebūs”.
Sabiedrība
2020. gada 16. decembris, 06:24

Klaipēdas mērs Grubļausks sakarā stingrajiem Covid-19 ierobežojumiem uzrunā kurzemniekus: "Esam pārkāpuši bīstamo robežu!"

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Klaipēdas mērs Vitauts Grubļausks sakarā ar no trešdienas Lietuvā ieviestajiem Covid-19 stingrajiem ierobežošanas pasākumiem Liepājas laikrakstā “Kurzemes Vārds” uzrunājis savus tuvākos pārrobežas kaimiņus – kurzemniekus. Gan klaipēdiešiem, gan liepājniekiem līdz savas valsts galvaspilsētai ir daudz lielāks ceļa gabals, nekā vienam pie otra, tāpēc līdz šim viņi bija bieži viesi viens pie otra, kas nu uz kādu laiku ir un būs liegts.

Klaipēdas mērs “Kurzemes Vārdā” raksta: “No trešdienas mūsu valstī būs stingra kontrole iebraukšanai un izbraukšanai starp pilsētām. To kontrolēs gan policija, gan citas iesaistītās institūcijas. Īpaši stingri noteikumi būs nedēļas nogalēs un svētku dienās.

Domāju, ka līdz janvāra beigām iespējas pie mums braukt nebūs, izņemot tranzītu. Tā diemžēl ir skarbā realitāte, kas pieņemta pēc valdības ārkārtas sēdes. Šādi aizliegumi pieņemti, jo Lietuva ir pārkāpusi bīstamo robežu. Esam sasnieguši vienas no līderpozīcijām starp Eiropas valstīm, ja runājam par saslimušo skaitu. Tas, protams, mūs neiepriecina.

Ja runājam tieši par Klaipēdu, tad mūsu saslimušo dinamika nav vienāda. Tā ir viļņveidīga. Pēdējās diennakts dati liecina par to, ka saslimušo skaits rūk, bet tas nenozīmē, ka varam atslābt. No 60 administratīvām teritorijām Klaipēda ieņem 24. vietu. Tas ir labi, jo esam bijuši arī saraksta augšgalā. Pēdējo 14 dienu kumulatīvais rādījums uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju Lietuvā ir 1206, bet Klaipēdā – 1883. Šie cipari nemitīgi mainās, pēc pāris dienām rādījumi atkal var būt jau citi.

Domāju, ka pavasarī labi tikām galā ar pandēmiju, bet liela kļūda bija atslābšana vasarā. Tas bija maldīgs priekšstats. Otra būtiskā kļūda ir tā, ka sagatavošanās nākamajam pandēmijas vilnim nebija pietiekami laba valstiskā līmenī. Mums jaunā valdība ir sākusi strādāt tikai pagājušās nedēļas piektdienā, uzreiz jau ir pieņemti jauni mēri. Viņiem nācās pārņemt iepriekšējās valdības kļūdu lērumu, kas tagad ir ātri jārisina. Šis ir grūts uzdevums jaunajai valdībai”.

Lietuvā "lokdauns" 

 Lietuvas jaunās premjerministres Ingrīdas Šimonītes vadītā valdība svētdien, 13. decembrī, lēma pagarināt karantīnu līdz 2021. gada janvāra beigām. Tostarp paredzēts noteikt vēl citus stingrākus ierobežojumus.

Striktie ierobežojumi spēkā stāsies no trešdienas, 16.decembra.

Tie paredzēs aizliegumu iedzīvotājiem doties ārpus dzīvesvietas pašvaldības (izņemot darba, tuvinieku nāves vai medicīniskās palīdzības saņemšanas gadījumos), kā arī nepārtikas veikalu slēgšanu, izņemot aptiekas un veterinārās klīnikas.

Tāpat izglītības iestādes, izņemot bērnudārzus, strādās attālināti, kā arī tiks aizliegti tuvi kontakti ārpus vienas mājsaimniecības, izņemot ārkārtas gadījumus.

Lietuvieši steidz uz veikaliem

Pārpildītās autostāvvietas pie Lietuvas lielveikaliem 14.decembrī

Pāris dienas pirms gaidāmajiem striktajiem Covid-19 ierobežojumiem Lietuvas lielveikali piedzīvo strauju pircēju pieplūdumu, jo ļaudis steidz izmantot pēdējos brīžus, lai ...

gallery icon
33

Pāris dienas pirms gaidāmajiem striktajiem Covid-19 ierobežojumiem Lietuvas lielveikali piedzīvoja strauju pircēju pieplūdumu, jo ļaudis steidzas izmantot pēdējos brīžus, lai neierobežoti iepirktos. Zināms, ka no trešdienas, 16.decembra, visi nepārtikas preču veikali, izņemot aptiekas un veterinārās klīnikas, Lietuvā tiks slēgti.

Kā redzams aculiecinieku uzņemtajās fotogrāfijās, autostāvvietas pie lielākajiem Lietuvas lielveikaliem pirmdien, 14.decembrī, bijušas pārpildītas.