Seno latgaļu Avotiņu pilskalns un senkapi

“Latvijas valsts meži”, veicot mežistrādes darbus Madonas novada Liezēres pagastā, izbraukājuši seno latgaļu Avotiņu pilskalnu un ar smago tehniku papostījuši ...

gallery icon
10
Novadu ziņas
2020. gada 16. decembris, 05:48

Smagā meža tehnika izbraukā Avotiņu senkapus un izposta pilskalnu Madonas novadā. FOTO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

"Latvijas valsts meži" (LVM), veicot mežistrādes darbus Madonas novada Liezēres pagastā, izbraukājuši seno latgaļu Avotiņu pilskalnu un ar smago tehniku papostījuši kapulauku, iespējams, pat skarot apbedījumus. Par notikušo sašutusi ir Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde (NKMP). "Par laimi teritorijā vēl nav paspēts veikt augsnes sagatavošanu (aršanu) meža atjaunošanas darbiem, līdz ar to lielākais posts ir novērsts," norāda NKMP. LVM atzīst savu nodarīto postu kultūras pieminekļiem un sola glābt, kas vēl glābjams.

NKMP informē, ka pirmdien, 14. decembrī, pārvaldes Vidzemes reģionālās nodaļas pārstāve kopā ar akciju sabiedrības "Latvijas valsts meži" (LVM) Rietumvidzemes reģiona pārstāvjiem veica abu objektu apsekošanu un konstatēja:

"Veicot mežizstrādes darbus LVM īpašumā esošajā mežā, nodarīti bojājumi abiem arheoloģiskajiem pieminekļiem un nav ievērota normatīvajos aktos noteiktā kārtība mežizstrādes darbu veikšanai kultūras pieminekļu teritorijā un tā aizsardzības zonā. Avotiņu pilskalnā atstātas smagās meža tehnikas risas, tomēr postījumi nav vērtējami kā pārāk lieli. Daudz lielāks posts nodarīts Avotiņu senkapiem – vēlā dzelzs laikmeta (9.-13. gs.) latgaļu uzkalniņu kapulaukam. Šie senkapi veidoti, uz apbedījumiem uzberot līdz metru augstu un 5-10 metru diametrā lielu uzkalniņu. Mežizstrādes laikā braucot pāri vismaz desmit uzkalniņiem ar smago tehniku, sapostīti to sāni un iebrauktas dziļas risas, kas varētu būt skārušas arī senos apbedījumus, tādējādi nodarot tiem ievērojamus postījumus."

foto: Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde
Veicot mežistrādes darbus Liezēres pagastā, izpostīti senie latgaļu Avotiņu pilskalns un senkapi.

"Par laimi teritorijā vēl nav paspēts veikt augsnes sagatavošanu (aršanu) meža atjaunošanas darbiem, līdz ar to lielākais posts ir novērsts. Vēlamies paskaidrot, ka lai gan abi arheoloģiskie pieminekļi ir postīti, tie ne tuvu nav iznīcināti un aizvien uzskatāmi par nozīmīgu mūsu kopīgā kultūras mantojuma daļu," norāda NKMP.

Pārbaudot NKMP rīcībā esošo dokumentāciju, konstatēts, ka šie postošie mežizstrādes darbi ar pārvaldi nav saskaņoti. Plašsaziņas līdzekļos izskanējušais LVM skaidrojums, ka mežizstrādes darbi saskaņoti jau 2018. gadā, neatbilst patiesībai.

2018. gadā NKMP deva atļauju LVM Avotiņu senkapu apkārtnē turpmāk bez atsevišķas saskaņošanas veikt virkni ar teritorijas kopšanu un meža biotopu uzturēšanu saistītus darbus – esošo stigu un ceļu uzturēšanu, latvāņu pļaušanu, jaunaudžu kopšanu, krūmu pļaušanu, putnu būrīšu izvietošanu un citus līdzīgus darbus, kas neietver mežizstrādi vai meža augsnes sagatavošanu (aršanu) mežaudžu atjaunošanai.

"Ņemot vērā postījumu apmēru, NKMP ierosinās administratīvos procesus, lai saņemtu oficiālu LVM skaidrojumu par situāciju un pieņemtu lēmumu par tālākajām darbībām. Pārvaldes mērķis būs panākt pilnīgu postījumu sakopšanu abos arheoloģiskajos pieminekļos, darbu laikā nodrošinot arī nepieciešamo arheoloģisko izpēti un uzraudzību. Tāpat nepieciešams izstrādāt ilgtspējīgu šo arheoloģisko pieminekļu turpmākās uzturēšanas plānu – un nodrošināt tā izpildi," informē pārvaldē.

Nodarīto postījumu Latvijas kultūrvēsturei atzīst arī "Latvijas valsts meži": "LVM ir izvērtējuši situāciju vietā, kur 2020. gada augustā ir veikta mežizstrāde Madonas novada Liezēres pagastā esošo kultūras pieminekļu "Avotiņu senkapi" un "Avotiņu pilskalns" teritorijā. Vērtējuma rezultātā ir atklāta kļūda meža darbu plānošanā, kur neprecīza plānošanas procedūras piemērošana, kā arī koordināšu neatbilstība kartē un dabā ir radījusi situāciju, kuras rezultātā bojāti valsts kultūras pieminekļi."

LVM ir apturējusi visus mežsaimnieciskos darbus minētajā teritorijā, kamēr tiek izstrādāts pasākumu plāns situācijas labošanai, piesaistot atbildīgo dienestu darbiniekus un ekspertus.
 
"LVM atzinīgi vērtē Vidzemes novadpētnieku Bruno Podiņa, Lailas Lūses un Aigara Krigerta rīcību sniedzot informāciju par notikušo, līdz ar to dodot iespēju novērst lielākus bojājumus valsts kultūras pieminekļiem, veicot augsnes sagatavošanu pirms stādīšanas. LVM ir izveidota pārbaudes komisija, lai veiktu detalizētu notikušā izvērtēšanu un izstrādātu ieteikumus, lai nepieļautu šādas situācijas atkārtošanos nākotnē," norāda akciju sabiedrībā.

LVM pārstāvji informē: "Mēs atvainojamies par situāciju, kas radusies valsts nozīmes kultūras pieminekļu teritorijā un it īpaši atvainojamies NKMP par neprecīzi sniegto LVM rīcībā esošo saskaņojumu interpretāciju. Esam apzinājuši, kā šī kļūda radusies un ievērosim NKMP rekomendācijas, lai mazinātu notikušā sekas."