Sabiedrība
2020. gada 9. decembris, 21:13

Vēl cer uz Ziemassvētku brīnumu... Interneta veikals izkrāpj pircējam naudu

Bez Tabu, TV3

Kamēr daudzi internetveikali operatīvi un sekmīgi apkalpo tos, kuri pandēmijas laikā nevēlas drūzmēties rindās tirdzniecības vietās, Jānis no Jēkabpils ziņo par kādu ļoti nekaunīgu komersantu, kurš jau pus gadu nespēj piegādāt preci. Viņš cer uz Ziemassvētku brīnumu, ka vērtīgā prece nonāks zem svētku eglītes, vēsta TV3 raidījums "Bez Tabu".

"Jūlijā pasūtīju robotu putekļsūcēju par 266 eiro. Desmit darbadienas solīja, ka būs prece, bet preces nebija. Visas peripetijas turpinājās līdz augusta beigām, kad pieprasīju, lai atgriež naudu.

Pagāja desmit dienas, protams, naudas nav. Katru reizi rakstot ir attaisnojumi, ik pēc trīs nedēļām uz priekšu, ka būs nauda atgriesta, bet naudas joprojām nav," stāsta Jānis.

Runa ir par interneta veikalu "Proffit.lv". Palīdzēt nespēj arī Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC). Uz centra centieniem sazināties, komersants nereaģē. "Viņiem vairs e-pasts neeksistē. Tie 266 eiro ir kā gaisā izkūpējuši," norāda Jānis.

Septembrī raidījums jau stāstījis par "Proffit.lv", kas licis vilties daudziem. PTAC paspējis pieņemt lēmumu uzlikt sodu un pienākumu izbeigt negodīgo komercpraksi, bet tas jau bijis brīdis, kad uzņēmums pārstājis komunicēt ne tikai ar patērētājiem, bet arī ar centru.

Rudens sākumā, kad stāstīts par negodīgajiem internetveikala darboņiem, viņi savā kontā bija uzkrājuši pusotru simtu sūdzību, bet drīz vien PTAC bija vērsušies jau vairāk nekā 200 nepamierināto klientu.

"Proffit.lv" pārstāvji gan centās reanimēt savu biznesu citā internetveikalā, cita SIA paspārnē. Tomēr šie centieni neizdevās, abi internetveikali ir slēgti un iekasētā nauda nav atdota. PTAC norāda, ka šajā gadījumā jārīkojas policijai, jo centra rīcībā neesot vajadzīgo "instrumentu", lai to izdarītu.

PTAC vērsies policijā, kas uzsākusi kriminālprocesu. Policijā ierosināts kriminālprocess par krāpšanu personu grupā. Vairākiem interneta darboņiem draud līdz pat pieciem gadiem ilgs cietumsods.

Apkopojot PTAC un policijai adresētos iesniegumus, apzinātas ap 600 cietušās personas. Aizturētas trīs personas un vienai no viņām piemērots bargākais drošības līdzeklis apcietinājums. "Bez Tabu" centieni sazināties vismaz ar brīvībā palikušajiem ir neveiksmīgi.

Interneta vietnes bloķējusi policija, lai neturpinātu pasūtījumu pieņemšanu, ko tirgoņi darīja vēl nesen apzinoties, ka piegādāt preces nevarēs. Apkrāptie cilvēki lūdz atgriezt izkrāptos naudas līdzekļus, taču kā norāda policijā, liela daļa šo līdzekļu ir izšķērdēti.

Policija sola darīt visu, kas tās spēkos. Policija vēlētos pēc iespējas ātrāk pabeigt kriminālprocesu, taču ņemot vērā apjomu, cietušo personu skaitu tas būšot laikietilpīgs process. Izkrāpti esot vismaz 123 tūkstoši eiro.

PTAC iesaka patērētājiem rūpīgi izvērtēt un izvēlēties vietnes, kurās iegādāties preces gan pārbaudot atsauksmes internetā, gan kritiski novērtēt kā internetveikals ir uzbūvēts un kāda informācija tur ir norādīta.