Sabiedrība
2020. gada 5. decembris, 21:18

Par katru cenu vajag to, kas nav pieejams. Kā veikalos aizritēja pirmā diena ārkārtas situācijas apstākļos?

TV3 ziņas

Ar lentām norobežoti vai apklāti dažādu preču stendi, mobilizēti darbinieki, ierobežots skaits iepirkumu grozu un ratiņu, šādi veikali cenšas praksē ieviest valdības lēmumu brīvdienās un svētku dienās atļaut iegādāties tikai pārtiku, higiēnas preces un degvielu. Kā stāsta tirdzniecības vietu pārstāvji, lielākoties cilvēki ir saprotoši, šovakar vēsta TV3 Ziņas.

"Tie cilvēki, kuri šobrīd dodas uz veikaliem, liela daļa ir informēti par jaunajiem ierobežojumiem. Varbūt daži cilvēki, kuri nav informēti, jautā mūsu veikala kolēģiem un viņi izskaidro. Novērojam, ka pagaidām cilvēki ir tiešām saprotoši," sacīja "Rimi" pārstāve Elīna Šakirova.

"Manuprāt, tas ir pareizi, ka būs mazāka pulcēšanās, darba dienās arī tik daudz cilvēku nevarēs būt veikalā," pauž pircējs Harijs. "Es tik retu eju uz veikalu, ka mani tas netraucē," saka veikalā sastaptā Jeļena.

Tomēr, kā šodien novēroja TV3 Ziņas, netrūkst arī tādi, kuri nav mierā ar jaunajiem ierobežojumiem un pie kārotās preces cenšas tikt par spīti acīmredzamajiem norādījumiem, ka tās nav pieejamas:

"Gribu nopirkt sanitaizeru, tā taču ir aizsardzība pret vīrusu. Izrādās, nevar. Skatieties, viss nožogots, kas tā par lietu? Kāpēc to nevar nopirkt? Trauko māja! Kas tie par sarakstiem? Ierobežojiet tad veikala apmeklēšanas laiku, ieviesiet komandantstundu, lai mazāk uz ielas atrodas, bet saraksti ko pirkt un, ko nepirkt – pilnīgas muļķības."

Cilvēki iepērkas pirms gaidāmajām brīvdienām

gallery icon
30

"Diezgan muļķīgi. Man nepatīk. Man liekas, ka tas neko baigi nemaina. Mēs vienalga šeit atrodamies," saka Andris. "Slikti. Citā laikā es netieku uz veikalu. Šodien, piemēram, kādas dāvanas gribētu iepirkt, bet neko nevaru. Šis nav pārdomāti," uzskata Aleksandra.

Pircējiem gan jāņem vērā, ka arī veikalu kases ir pielāgotas jaunajiem ierobežojumiem. Ja cilvēks vēlas iegādāties, piemēram, pannu, aizejot pie kases, šo preci viņam nepārdos.

Lai atvieglotu pircēju iepirkšanos un arī izvairītos no dažādām nepatīkamām situācijām, daļā veikalu ir pieejami skaneri, kur pircējs var pārbaudīt vai konkrēto preci var, vai nevar iegādāties. Noskanējot šampūnu nekādu problēmu nav. Taču, piemēram, zeķubikses šobrīd nav pieejamas.

Kā jau bija prognozēts, lielākā daļa cilvēku brīvdienās aizliegtās preces – alkoholu un tabaku iepirkuši piektdienas vakarā. Veikalos veidojušās pat rindas, tomēr cilvēki izturējušies ar sapratni un konflikta situācijas nav veidojušās.

"Cilvēki bija tiešām iepazinušies ar noteikumiem. To mēs arī vakar redzējām veikalos. Ievērojami pieauga atsevišķu kategoriju pārdošana. Vairāk alkoholiskie dzērieni, tabakas izstrādājumi, kā arī rūpniecības, saimniecības preces, tāpat arī rotaļlietas. Kopumā situāciju visos "Maxima" veikalos vērtējam kā ļoti mierīgu. Ļoti operatīvi veicām resursu mobilizēšanu gan informējot sabiedrību, lai primāri iepazīstas ar šiem jaunajiem noteikumiem, kā arī acinot būt saprotošiem pret mūsu kolēģiem jo īpaši veikalā pie kasēm, jo viņi jau arī pilda valdības rīkojumu," pastāstīja "Maxima Latvija" pārstāve Liene Dupate – Ugule.

Par spīti ierobežojumiem TV3 Ziņas novēroja, ka veikalos šodien pircēju netrūka. Pircēji aicināti paņemt ratiņus vai grozu pat tad, ja tiek pirkta tikai viena prece. Tādējādi atvieglojot darbu apsargiem, kuriem ir jākontrolē cilvēku skaits veikalā.