foto: LETA
KNAB rosina apsūdzēt Latvijas uzņēmumu par 2,26 miljonu eiro kukuli Baltkrievijas amatpersonai
112
2020. gada 2. decembris, 15:35

KNAB rosina apsūdzēt Latvijas uzņēmumu par 2,26 miljonu eiro kukuli Baltkrievijas amatpersonai

Jauns.lv / LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) rosina Ģenerālprokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret Latvijā reģistrētu uzņēmumu par Baltkrievijas amatpersonas kukuļošanu lielā apmērā un izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā iegūtie pierādījumi liecinot, ka informācijas tehnoloģiju uzņēmuma darbinieks, rīkojoties uzņēmuma interesēs, laikā no 2011. līdz 2016.gadam deva kukuļus kopumā 2 262 339 eiro apmērā kādai Baltkrievijas valsts amatpersonai, lai nodrošinātu Latvijā reģistrētai juridiskai personai labvēlīgu lēmumu pieņemšanu, informē KNAB.

Latvijas Televīzija vēsta, ka aizdomas vērstas pret Latvijā reģistrēto SIA "Tieto Latvia".

Izmeklēšanā noskaidrots, ka informācijas tehnoloģiju uzņēmuma darbinieks juridiskās personas vārdā noslēdza fiktīvus līgumus par pakalpojumu sniegšanu, lai uzņēmums varētu Baltkrievijas valsts amatpersonai pārskaitīt kukuļus.

Fiktīvu darījumu rezultātā Latvijā reģistrētā juridiskā persona izvairījās no uzņēmuma ienākumu nodokļa nomaksas, tādējādi radot valsts budžetam zaudējumus 512 741 eiro apmērā.

KNAB priekšnieka vietniece izmeklēšanas darbību jautājumos Ineta Cīrule norāda, ka KNAB ir ņēmis vērā Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas rekomendācijas par nepieciešamību aktīvāk vērsties pret uzņēmumiem un konkrētajiem darbiniekiem, kas iesaistās ārvalstu kukuļošanā un, visticamāk, tādējādi pieļauj arī citus noziedzīgus nodarījumus.

Šādos gadījumos KNAB vēršas ne tikai pret uzņēmuma darbinieku kā iespējamo nozieguma izdarītāju, bet arī pret pašu uzņēmumu, piemērojot tam Krimināllikumā paredzētos piespiedu ietekmēšanas līdzekļus, kas var būt, sākot no naudas piedziņas līdz pat likvidācijai, norāda Cīrule.

Tagad prokuratūrai kā procesa virzītājam būs jālemj par krimināllietas virzību.