foto: LETA
Vāc parakstus par sabiedriskā transporta mēnešbiļešu piešķiršanu deputātiem
Sabiedrība
2020. gada 18. oktobris, 10:02

Vāc parakstus par sabiedriskā transporta mēnešbiļešu piešķiršanu deputātiem

Jauns.lv / LETA

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par Rīgas domniekiem piešķirto stāvvietu atļauju maiņu pret sabiedriskā transporta mēnešbiļetēm.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Parakstu vākšanu iniciējusi apvienība "Pilsēta cilvēkiem", iniciatīvu plānojot iesniegt Rīgas domē.

Rīgas domes deputātiem šobrīd tiek izsniegtas īpašas "Rīgas satiksmes" (RS) autostāvvietu atļaujas, kas ļauj deputātiem jebkurā RS apsaimniekotajā maksas autostāvvietā bez maksas novietot savu automašīnu.

Tāpat viņiem tiek izsniegtas atļaujas novietot automašīnu pie Rīgas domes. Šādu atļauju esamība nemotivē deputātus pārvietoties ar videi draudzīgākiem pārvietošanas veidiem - sabiedrisko transportu, velosipēdu vai kājām.

Apvienībā uzskata, ka, piešķirot deputātiem sabiedriskā transporta abonementus un motivējot deputātus izvēlēties sabiedrisko transportu privātā autotransporta vietā, viņi skaidrāk redzētu esošās sabiedriskā transporta problēmas un būtu personīgi vairāk motivēti veicināt sabiedriskā transporta, velosipēdu un gājēju infrastruktūras attīstību.

Tāpēc, viņuprāt, būtu jālemj par RS stāvvietu mēneša abonementu iegādes un stāvvietu pie Rīgas domes izsniegšanas apturēšanu Rīgas domes deputātiem un par RS sabiedriskā transporta mēneša abonementu iegādi vai mobilitātes pabalstu RS visu maršrutu un visu dienu mēnešbiļetes cenas apmērā.

Idejas aprakstā skaidrots, ka viena RS autostāvvietu atļauja mēnesī izmaksā 250 eiro, līdz ar to katru mēnesi šādiem nolūkiem no domes budžeta tiek iztērēti līdz 15 000 eiro.

Nomainot autostāvvietu atļaujas pret sabiedriskā transporta abonementiem, gadā tiktu ietaupīti līdz pat 144 000 eiro nodokļu maksātāju naudas, uzsvēra iniciatīvas autori, piebilstot, ka Rīgas domes autostāvvietās varētu ierīkot RS vai cita operatora maksas stāvvietas, tā gūstot papildu ieņēmumus pilsētas budžetā, izņemot stāvvietas uz Kaļķu ielas ietvēm, kas būtu jāatdod atpakaļ gājējiem.