foto: Gatis Dieziņš/LETA
Koronavīrusa skandāls Kuldīgas slimnīcā: Santas vīrs mediķus vaino savas sievas apmelošanā
Kuldīgas slimnīcas galvenās durvis tagad daļēji slēgtas.
Novadu ziņas
2020. gada 8. oktobris, 06:13

Koronavīrusa skandāls Kuldīgas slimnīcā: Santas vīrs mediķus vaino savas sievas apmelošanā

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Kuldīgas sporta treneres Santas Milleres vīrs Māris apgalvo, ka Kuldīgas slimnīca melo, apgalvojot, ka viņa ar Covid-19 inficētā sieva ir nekaunīgi melojusi, kā rezultātā karantīnā aizsūtot vairākus slimnīcas mediķus, kas daļēji paralizējis slimnīcas darbu. Māris Millers teic, ka viņa dzīvesbiedre tiek apmelota, bet pati slimnīcas vadība to noliedz.

Ja Santa, saņemot slimnīcā medicīnisko palīdzību, tik tiešām apzināti būtu noklusējusi to, ka ir bijusi kontaktā ar koronavīrusa inficētām personām, viņai draud iespaidīgs naudas sods – līdz 2000 eiro.

Bezatbildīgais pacients

Jauns.lv jau rakstīja, ka bezatbildīga pacienta, kurš neziņoja par savu kontaktu ar Covid-19 inficētu personu un pats, kā vēlāk izrādījās bija saslimis ar šo vīrusu, dēļ vairāki Kuldīgas slimnīcas speciālisti nonāca karantīnā, bet slimnīcai nācās sašaurināt savu darbību.

Slimnīca savā „Facebook” lapā informēja: „Vairākiem Kuldīgas slimnīcas speciālistiem ir noteikta karantīna un slimnīcā samazināta neatliekamo iekšķīgo slimību pacientu plūsma Uzņemšanas nodaļā. Ierobežojumi noteikti uz divām nedēļām, savukārt par konkrēto personu ir ziņots Valsts policijai. Kuldīgas slimnīcas vadība lēmusi samazināt Iekšķīgo slimību nodaļas gultasvietu skaitu uz pusi (līdz 20 gultasvietām), savukārt šāda profila pacientus Neatliekamās medicīnas palīdzības dienests stacionēs uz citām tuvumā esošām slimnīcām”.

foto: kuldiga.lv
Tā kā Kuldīgas slimnīcā paviesojies „slēptais koronavīrusa slimnieks”, dziednīcas darbība šobrīd ir apgrūtināta un tā nesniedz pilna spektra ārstniecības palīdzību.

Tāpat slimnīca vēsta, kādā neapskaužamā situācijā tā nonākusi. Vienā dežūrā slimnīcā strādā aptuveni 30 speciālisti, kuri rūpējas par pacientiem traumatoloģijas un ķirurģijas, bērnu, iekšķīgo slimību un citās nodaļās. Savukārt ikdienā slimnīcā ārstējas vairāk nekā 50 pacientu ar dažādām saslimšanām.

“Tiklīdz kāds no slimnīcas speciālistiem nonāk kontaktā ar inficētu personu, ir jānosaka karantīna visām ar speciālistu pēc tam saistītām kontaktpersonām. Ik dienu tie ir neskaitāmi pacienti un kolēģi. Un tas ir ļoti bīstami, jo slimnīcā ārstējas arī vairāki riska grupas pacienti. Turklāt, ja karantīna tiek noteikta vairākiem speciālistiem, slimnīcas nodaļas vairs nespēj pilnvērtīgi strādāt un nākas lemt par to īslaicīgu slēgšanu,” sacīja slimnīcas galvenā ārste Svetlana Serpāne.

Pacientam, kurš slimnīcas personālam apzināti nesniedz informāciju par saviem ārzemju ceļojumiem vai kontaktiem ar Covid-19 skartajām personām, pēc šopavasar pieņemtajiem grozījumiem Administratīvo pārkāpumu kodeksā (176.3 pants) var tikt noteikts naudas sods līdz 2000 eiro.

Nekādu aizdomu par kontaktēšanos Covid-19

Ne slimnīca, ne kāds cits neatklāja, kurš ir šis „bezatbildīgais pacients”. Tomēr, kā jau mazpilsētā, ātri vien kļuva zināms, ka runa ir par Kuldīgā pazīstamo sporta treneri Santu Milleri. Viņas vīrs Māris Kuldīgas laikrakstam „Kurzemnieks” atklāja notikumu gaitu, kā viņa sieva nokļuva slimnīcā un kādu palīdzību tur saņēma:

24. septembris. Skolas puikas parkā lidina koka riņķi, kas jātrāpa uz zemē iesprausta mietiņa, un trāpa sievai pa seju. Es viņu aizvedu uz „ātro palīdzību”. Tur ārsti pieņem lēmumu, ka jāuzliek šuves, to izdara un palaiž mājās. Pirms tam mums bija jāizpilda anketa, ka neesam bijuši ceļojumos, nav bijis kontakta ar Covid-19 slimnieku. Tā kā neesam – parakstījām. Ārsti uzlika divas šuves un palaida mājās.

25. septembris. Sieviņai sāka palikt sliktāk, sāka pampt acs, sākās galvas reiboņi, un parādījās temperatūra - 38,5 plus drudzis.

26. septembris. Pieņēmām lēmumu vēlreiz aizbraukt uz slimnīcu, lai uztaisītu galvai datortomogrāfiju Pārbaudes tika veiktas, neko sliktu neatrada. Sievu pievienoja pie sistēmas, to izpilināja un palaida mājās.

27. septembris. Bez izmaiņām, temperatūra, reiboņi, nespēks, asinsspiediens visu laiku lēkā.

28. septembris. No rīta sieviņa aizbrauca uz doktorātu, lai ar ģimenes ārstu vienotos par nosūtījumu uz asins analīzēm, sāka šķist, ka simptomi ir līdzīgi Laimas slimībai, jo pirms tam bijām mežā, sev es atradu ērci. Kad māsiņa gribēja sievai nomainīt degunam pārsēju, sieva sāka ģībt. Ārsts izmērīja spiedienu, tas bija ļoti zems. Daktere nekavējoties izsauca „ātro palīdzību”, kas sievu atkal nogādāja uz slimnīcu. Tur viņai atkal pārbaudīja galvu, neko neatrada, izpilināja sistēmu. Daktere piedāvāja varbūt palikt uz novērošanu, bet, tā kā nekas nebija skaidrs, sieva pieņēma lēmumu braukt mājās.

29. septembris. Sieva saņēma nosūtījumu no ģimenes ārstes nodot analīzes, bet, gaidot rindā, atkal sāka justies slikti un aizgāja uz „ātro palīdzību”. Tad viņai tika uztaisītas analīzes: gan par Laima slimību, gan beidzot par Covid-19, jo pirms tam neviens par to pat nerunāja.

30. septembris. Apstiprinājās, ka manai sievai ir Covid-19. Sieva atrodas Ventspils slimnīcā. Es izņēmu bērnus no bērnudārza un devos mājās karantīnā.

2. oktobris. Beidzot ir atrasts iemesls sliktajai pašsajūtai – tas ir abpusējs plaušu karsonis”.

Māris stāsta, ka šai laikā ne viņa sievai, ne pašam nav bijušas aizdomas par inficēšanos ar Covid-19 un viņi arī nav zinājuši, ka kontaktējušies ar koronavīrusa skartajām personām. Tagad apvainot viņa sievu informācijas noklusēšanā esot absurds.

Kuldīgas slimnīca: situācijas apraksts neatbilst patiesībai

foto: kuldiga.lv
Kuldīgas slimnīcas galvenā ārste Svetlana Serpāne: „Secināts, ka šāds situācijas apraksts neatbilst patiesībai”.

Milleru ģimenei esot bijis pārsteigums Kuldīgas slimnīcas izplatītais paziņojums, ka kāds „bezatbildīgs pacients” esot teju paralizējis tāds darbu, un tas varētu būt saistīts ar viņa sievu. Vēl jo vairāk tāpēc, ka viņš 29. septembrī saņēmis zvanu no Slimību profilakses un kontroles centra, kurā paziņots, ka viņa sieva 21. septembrī sporta klubā vadījusi nodarbības, kurās bijuši arī trīs ar Covid-19 inficēti cilvēki. Nekādas runas par karantīnas ievērošanu neesot bijušas, Santa nav zinājusi, ka viņa inficēta ar Covid-19.

Savukārt Kuldīgas slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Signeta Lapiņa Jauns.lv informēja: 

„Kuldīgas slimnīcas galvenā ārste Svetlana Serpāne ir iepazinusies ar pacientes izrakstiem Uzņemšanas nodaļā, veikusi pārrunas ar personālu, kurš piedalījies pacientes medicīniskajā aprūpē, un secinājusi, ka situācijas apraksts dažādos publiskos avotos ir atšķirīgs un neatbilst patiesībai, jeb tam, ko paciente sniegusi slimnīcas speciālistiem. Pacientei bija citas sūdzības, kas tajā brīdī neatbilda algoritmam, pēc kura tiek veiktas Covid-19 analīzes. Taču, ievērojot personas datu aizsardzību, plašāku informāciju sniegt nevaram. Kuldīgas slimnīca ir vērsusies ar iesniegumu Valsts policijā, kura skaidro notikumu gaitu. Jāpiebilst, ka no 29. septembra Covid-19 analīzes tiek veiktas visiem Uzņemšanas nodaļas pacientiem, neatkarīgi no simptomiem ar kuriem tie vērsušies pēc palīdzības.

Šī gadījuma dēļ karantīnā devās trīs ārsti un pieci darbinieki no vidējā un jaunākā medicīnas personāla – visi no Uzņemšanas nodaļas, kā arī ārsti no Iekšķīgo slimību nodaļas. Zaudējot tik lielu mediķu skaitu vienlaicīgi, slimnīcas darbību nav iespējams nodrošināt normālā režīmā. Līdz 14. oktobrim slimnīcā netiek uzņemti pieaugušo terapeitiskā profila pacienti, kā arī Iekšķīgo slimību nodaļā ir samazināts gultu skaits uz pusi. Šobrīd pieaugušo terapeitiskā profila pacienti tiek novirzīti uz citām tuvumā esošām slimnīcām. Kuldīgas slimnīcas Uzņemšanas nodaļā turpina uzņemt bērnus un sniegt palīdzību ar ķirurģiju, ginekoloģiju, reanimāciju saistītiem pacientiem, kā arī sievietēm, kurām sākušās dzemdības.

Tā kā speciālisti ar pacienti bija kontaktā atšķirīgās reizēs, tad katram no mediķiem ir noteikts individuāls karantīnas laiks. Atsevišķi mediķi darbā atgriežas jau šobrīd, taču lielākai daļai vēl jāievēro karantīna. Darbā speciālisti var atgriezties pēc negatīva testa rezultāta saņemšanas. Speciālistiem, kuri analīzes jau veikuši, rezultāti bijuši negatīvi un viņi atsāk strādāt”.

Tagad taisnības noskaidrošana ir Valsts policijas kompetencē. 

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Madara Šeršņova Jauns.lv informēja: 

„Valsts policija pamanīja publiskajā telpā informāciju par to, ka kāda sieviete, iespējams, slimnīcas personālam ir sniegusi nepatiesu informāciju par atrašanos tiešā kontaktā ar Covid-19 slimnieku. Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Kuldīgas iecirkņa amatpersonas, reaģējot uz medijos esošo informāciju, sazinājās ar Kuldīgas slimnīcu, pārrunāja notikušo, lūdzot detalizētu izklāstu un par šo faktu likumsargi uzsāka pārbaudi. Šobrīd vēl turpinās faktu pārbaude – Valsts policija vērtē to, vai sieviete ir sniegusi nepatiesās ziņas, kā apgalvo slimnīca”.