foto: liepajniekiem.lv
Liepājā ar Covid-19 inficētais puisis dikti sabijās, atvēra durvis un sauca: "Palīgā!"
Pie sociālās mājas Liepājā, Kuldīgas ielā 34, dienu un nakti dežūrē policijas patruļa, lai kontrolētu, kā tās iemītnieki ievēro noteikto karantīnas režīmu.
Novadu ziņas
2020. gada 3. oktobris, 07:29

Liepājā ar Covid-19 inficētais puisis dikti sabijās, atvēra durvis un sauca: "Palīgā!"

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Liepājā sociālās mājas (Kuldīgas iela 34) pirmā stāva iemītniekiem noteikts karantīnas režīms, jo vienam no ēkas grupu dzīvoklī dzīvojošam puisim, kurš mācās Pelču speciālajā internātskolā (Kuldīgas novadā) konstatēts Covid-19. Tā kā namā pārsvarā dzīvo cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem, tad režīma ievērošana sagādā grūtības. Puisis, kuram konstatēts koronavīruss, bija ļoti satraucies - pēc analīžu uzzināšanas viņš atvēra durvis un sauca: “Palīgā!”.

Iemītniekus nākas mierināt un skaidrot, jo viņi ne vienmēr apzinās koronavīrusa pandēmijas nopietnību. Gan valsts, gan pašvaldības policijas patruļas diennakts režīmā dežūrē pie mājas, lai pārliecinātos, ka iedzīvotāji nepārkāpj karantīnas noteikumus un no mājas neiziet.

Grupu dzīvokļu vadītāja Virginija Stankuviene portālam liepājniekiem.lv atklāja, ka atmosfēra iestādē ir jūtīga: „Ir nepatīkama sajūta un bailes. Ceram uz labāko, gaidām, kas notiks tālāk. Pēc desmit dienām tiks pārbaudīti pilnīgi visi pirmā stāva iedzīvotāji un darbinieki. Daļa iedzīvotāju apzinās situācijas nopietnību un saprot, kāpēc nedrīkst iziet no mājas, bet ar visiem tik viegli nav. Mums ir dažādi klienti. Ir ar smagākām garīgām diagnozēm, tiem grūtāk iestāstīt, ka situācija ir nopietna. Turklāt puisim, kurš saslimis, simptomu arī gandrīz nemaz nav, tāpēc daudzi netic Covid-19, viņiem šķiet, ka tas ir blefs.

Saslimušais puisis mācās Pelču speciālās internātskolas Attīstības centrā par pavāra palīgu. Atbraucot mājās, viņš sajuta nelielu temperatūru, uzreiz noreaģējām, neļāvām nekur iet. Jaunietim tika veikts tests, un, kaut arī nākamajā dienā jau viņš jutās labi, rezultāts izrādījās pozitīvs. Viņš pats dikti sabijās. Kad atsūtīja atbildi – pozitīvs, puisis atvēra durvis un sauca: “Palīgā!”. Mums izdevās viņu nomierināt, skaidrojām, ka viss būs labi un viņš noteikti izārstēsies”.

30. septembrī visam ēkas pirmajam stāvam noteica karantīnas režīmu. Otrā stāva iedzīvotāji ēkā tiek pa citām ieejas durvīm, tāpēc karantīna uz viņiem neattiecas. Karantīnā esošajiem cilvēkiem trīs reizes dienā piegādā ēdienu, kā arī mēra temperatūru divas reizes dienā. 

“Ņemot vērā, ka mājas pirmajā stāvā dzīvo personas ar garīga rakstura traucējumiem, var gadīties dažādas situācijas. Esam pielikuši apsardzi pašu iedzīvotāju drošībai, lai nebūtu incidentu vai kāds neizdomātu, piemēram, pa balkonu tomēr izlavīties,” saka skaidro Liepājas Sociālā dienesta direktore Linda Krasovska.