112
2020. gada 22. septembris, 14:09

Ģimenei, kuras tuvinieki gāja bojā ugunsdzēsēju izraisītā autoavārijā, izmaksās kompensāciju

Jauns.lv / LETA

Valdība šodien nolēma no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt 32 850 eiro Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD), lai izpildītu tiesas spriedumu par morālā kaitējuma kompensācijas izmaksu kādai ģimenei, kura ugunsdzēsēja izraisītā avārijā zaudēja vecākus.

2015.gada 13.janvāra rītā Ķeguma novadā, uz Daugavpils šosejas, notika sadursme starp VUGD piederošo kravas speciālo ugunsdzēsēju transportlīdzekli "Renault Kerax" un pretimbraucošo vieglo automašīnu "Opel". Glābēju auto tobrīd bija devies uz izsaukumu, jo bija saņemta informācija, ka apledojuša ceļa seguma dēļ automašīnas ir ieslīdējušas grāvī.

Sadursmes rezultātā ugunsdzēsēju transportlīdzeklis uzgāzies virsū "Opel" un tā rezultātā dzīvību zaudējuši automašīnā sēdošo prasītāju vecāki.

Par avārijas izraisīšanu prokuratūra uzrādīja apsūdzību VUGD automašīnas vadītājam. 

No Valsts tiesu ekspertīžu biroja eksperta atzinuma izriet, ka, ņemot vērā automobiļa riepu konstrukciju un stāvokli, automobiļa konstrukcijas īpatnības un ceļa apledojumu, "Renault" vadītājam bija tehniska iespēja braukt ar tādu ātrumu, lai nerastos sānslīde. "Renault" vadītājam nodrošinot kontroli pār transportlīdzekļa vadāmību un neiebraucot pretējā braukšanas joslā, transportlīdzekļu sadursme nebūtu notikusi.

Savukārt "Opel" vadītājam nebija tehniskas iespējas novērst sadursmi ar ugunsdzēsēju auto, secinājuši eksperti.

2016.gada 15.septembrī ģimene cēla prasību Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā pret Latvijas valsti VUGD personā par morālā kaitējuma piedziņu. Prasītāji lūdza piedzīt atlīdzinājumu par morālo kaitējumu abiem prasītājiem kopā 60 000 eiro apmērā. VUGD prasību neatzina.

Ar Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas 2019.gada 29.novembra spriedumu prasība tika apmierināta. Tiesa nosprieda noteikt prasītājiem atlīdzinājumu par morālo kaitējumu kopumā 60 000 eiro apmērā.

Rīgas apgabaltiesa kā apelācijas instance nolēma abiem prasītājiem noteikt mazāku atlīdzinājumu par morālo kaitējumu - kopumā 30 000 eiro apmērā. Tāpat apelācijas instances tiesa noteica, ka VUGD katram prasītājam jāapmaksā ar lietas vešanu saistītie izdevumi 1425 eiro apmērā. Apelācijas instances tiesas lēmums tika pieņemts jūnijā un stājies spēkā 10.jūlijā.

Avārijas krimināllietā jau stājies spēkā tiesas spriedums, ar kuru VUGD automašīnas vadītājs atzīts par vainīgu ceļu satiksmes negadījuma izraisīšanā, pārkāpjot Ceļu satiksmes noteikumu un citas prasības. Tiesa viņam piemēroja brīvības atņemšanu uz vienu gadu nosacīti ar pārbaudes laiku uz vienu gadu.