foto: No Facebook ieraksta
Levits: ar Satversmes komentāriem apliecinām savu piederību modernajai tiesību telpai
Sabiedrība
2020. gada 8. septembris, 19:52

Levits: ar Satversmes komentāriem apliecinām savu piederību modernajai tiesību telpai

Jauns.lv / LETA

 Ar Satversmes komentāriem Latvija apliecina savu piederību Eiropas kontinentālajai, modernajai tiesību telpai, šodien, atklājot izdevumu "Latvijas Republikas Satversmes komentāri. II nodaļa "Saeima"", paudis Valsts prezidents Egils Levits.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pateicoties visiem, kuri piedalījās komentāru tapšanā, prezidents atzina, ka pirmo reizi Latvijas vēsturē ir pieejams pilns Satversmes komentārs par visiem pantiem - no paša pirmā līdz pēdējam - 116. pantam.

"Komentāri ir gan zinātnes, gan prakses apkopojums, un nav atšķirības starp zinātni un praksi, jo praksē mums ir jādarbojas atbilstoši zinātniskajiem kritērijiem. Ja kāds tiesas spriedums vai ierēdņa lēmums neatbilst zinātniskajiem kritērijiem, tad tas ir prettiesisks. No otras puses, personas, kuras nodarbojas ar tiesību zinātni, to, protams, dara nevis abstrakti, bet ar domu, lai tas vēlāk būtu pielietojams praksē," pauda Levits.

Viņš uzskata, ka Satversmes komentāri vienlaikus, protams, ir zinātniski, bet tie arī praktiski ietekmēs nākamo Saeimas darbības praksi. Vienlaikus amatpersona atzina, ka nav daudz valstu, kam būtu konstitūcijas komentāru.

"Piemēram, Igaunijai un Lietuvai tādu nav, Polijai ir konstitūcijas komentāri, bet tie ir divos vai trīs sējumos, līdz ar to apjoma ziņā mazāki. Protams, Vācijas komentāri visiem ir standarts, un mēs esam tieši tādā pašā līmenī. Tas pats attiecas uz Šveices un Austrijas konstitūciju komentāriem. Ar to mēs apliecinām savu piederību Eiropas kontinentālajai, modernajai tiesību telpai," pārliecināts Valsts prezidents.

Valsts augstākā amatpersona pauda, ka izdevumu savā darbā izmantos Satversmes tiesa, pārējās tiesas, valsts iestādes, ministrijas, ierēdņi, pašvaldības, arī Saeima, un beigu beigās tos izmantos arī pilsoņi, lai uzzinātu, kāda šī valsts ir un, konstatējot kaut ko, kas ne īpaši patīk, ko valstī vajadzētu mainīt.

Jau ziņots, ka Saeimā šodien svinīgi atvērs izdevums "Latvijas Republikas Satversmes komentāri. II nodaļa "Saeima"". Satversmes komentāri ir zinātnisks skaidrojums par Satversmi, tās nodaļām un pantiem. Komentāri dod iespēju iepazīties ar atlasītiem faktiem, kas iegūti, pētot pirmavotus, tostarp Satversmes sapulces un Saeimas stenogrammas, valdības un parlamenta komisiju protokolus un likumprojektu anotācijas. Kopā izdoti seši sējumi.

Izdevuma "Latvijas Republikas Satversmes komentāri. II nodaļa "Saeima"" autoru kolektīvu veido 34 zinātnieki, lietpratēji, mācībspēki un juristi. Šī ir Satversmes komentāru noslēdzošā daļa no Satversmes zinātnisko komentāru projekta, un tā ir astotā - pēdējā - komentētā Satversmes nodaļa. Pērn Saeimas namā atvēra izdevumu "Latvijas Republikas Satversmes komentāri. V nodaļa. Likumdošana". Satversmes komentāri izdoti oficiālā izdevēja "Latvijas Vēstnesis" grāmatu apgādā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās