foto: LETA
Covid-19: Kariņš skeptisks par piedāvājumu paaugstināt saslimstības rādītāju
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.
Politika
2020. gada 8. septembris, 15:28

Covid-19: Kariņš skeptisks par piedāvājumu paaugstināt saslimstības rādītāju

Jauns.lv / LETA

Premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) šodien notikušajā valdības sēdē pauda skepsi par Ekonomikas ministrijas (EM) ierosinājumu celt slieksni, no kura ārvalstu ieceļotājiem ir jāievēro pašizolācija, to palielinot no 16 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotājiem izceļošanas valstī līdz 25.

Viņš atzīmēja, runa nav par politisku, bet gan par epidemioloģisku jautājumu. "Ja mēs par to lemtu politiski, es varētu jautāt - kāpēc ne 50 vai 100. Epidemiologiem šis skaitlis ir tieši saistīts ar saslimstības riska ierobežošanu," atzīmēja premjers.

EM priekšlikumam piekrita iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV), kurš atzīmēja, ka ministriem nepieciešams aplūkot visas jomas, ne tikai tās, kuras tie pārvalda. Ministrs uzsvēra, ka lielākajā daļā Eiropas valstu minētais rādītājs ir ap 18 vai 19, tādēļ nepieciešams mainīt Latvijas noteikto slieksni, lai valsts netiktu izslēgta no vispārējās konkurences. Viņš gan atzina, ka nepieciešams arī domāt par epidemioloģisko drošību.

Abu "KPV LV" ministru rosinājumam gan kategoriski nepiekrita veselības ministre Ilze Viņķele (AP), norādot, ka cīņā ar Covid-19 katru nedēļu stratēģijas kļūst sarežģītākas. "Šobrīd svaru kausos neatrodas tikai tūrisma un iepirkšanās segments, bet gan visi Latvijas biznesi," atzīmēja ministre. Viņa uzsvēra, ka būtiskāk par pierobežas tūrisma industrijas darba nodrošināšana vēl uz pāris nedēļām, ir valsts iekšienes biznesu nodrošināšana un klātienes mācību veiksmīga norise.

Partijas biedrei piebalsoja arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP), kurš arī norādīja, ka Latvijā noteiktie pārvietošanās ierobežojumi ir līdzīgi tiem, kas noteikti arī citās valstīs. "Labāka instrumenta par starpvalstu pārvietošanās ierobežojumu noteikšanu pagaidām nav. Mēs arī redzam, ka tas ir nesis rezultātus Latvijā," atzīmēja Pūce.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) šo ierosinājumu pamatoja ar to, ka stingrie pasākumi Covid-19 vīrusa ierobežošanai šogad negatīvi ietekmējuši praktiski visas tautsaimniecības nozares.

Savukārt pēdējo mēnešu tendences apstrādes rūpniecībā, jūnijā un jūlijā vērojamais mazumtirdzniecības kāpums, reģistrēto bezdarbnieku skaita samazinājums vasaras mēnešos un konfidences rādītāju uzlabošanās vairumā nozaru liecina, ka Covid-19 krīzes smagākie mēneši ir aiz muguras, pārliecināts Vitenbergs.

Ministrs valdības sēdē norādīja, ka dati liecina, ka ekonomika sāk atgūties, izņemot atsevišķas nozares, kuru darbība joprojām ir stingri ierobežota, piemēram tūrisma un izklaides nozare. Taču, ņemot vērā saslimstības rādītāju kāpumu un valdības pieņemtos lēmumus, Latvija faktiski arvien vairāk tuvojas ārkārtējā stāvokļa laikā spēkā esošajiem ierobežojumiem, proti, ierobežojumu apjoms "de facto" ir pielīdzināms vispārējam starptautisko pasažieru pārvadājumu aizliegumam, kas bija spēkā ārkārtējās situācijas laikā. "Nenoliedzot valdības primārās rūpes par iedzīvotāju veselību, uzskatu, ka vienlaikus mums jārod risinājums, lai neapstādinātu Latvijas ekonomiku otrreiz," uzsvēra Vitenbergs.

Attiecīgi Vitenbergs, ņemot vērā Eiropas Savienības (ES) sniegtās rekomendācijas dalībvalstīm, kā arī citu valstu piemēroto praksi, aicina pārskatīt Latvijas noteikto kumulatīvo saslimstības rādītāju ierobežojumu piemērošanai, - piemērot ierobežojumus vismaz no rādītāja 25. Risinot īstermiņa krīzi, tiek rosināts izvērtēt priekšlikumu noteikt paaugstinājumu 10% apmērā, proti, ieviest ierobežojumus no 17,6.

Kā ziņots, turpinoties saslimstības ar Covid-19 pieaugumam Eiropā, no sestdienas 14 dienu pašizolācija jāievēro, atgriežoties vai ceļojot tranzītā caur kopumā 27 ES vai Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstīm, kā arī caur Monako, Andoru un Sanmarīno jeb kopumā 30 valstīm.

Minēto 27 ES vai EEZ valstu vidū ir Slovēnija, Itālija, Slovākija, Luksemburga, Lihtenšteina, Vācija, Rumānija, Spānija, Beļģija, Bulgārija, Malta, Zviedrija, Šveice, Čehija, Nīderlande, Portugāle, Islande, Francija, Polija, Horvātija, Austrija, Dānija, Lielbritānija, Īrija, Grieķija, kā arī Norvēģija un Ungārija.

Attiecībā uz valstīm, kas ir ārpus ES un EEZ vai Apvienotajās Karalistes, pašizolācija jāievēro, ceļojot no Kanādas. 

Ministru kabinets aizvadītajā trešdienā arī vienojās atļaut avioceļojumus uz valstīm, kurās divkārtīgi pārsniegts vidējais 14 dienu kumulatīvās saslimstības rādītājs ES, vienlaikus nosakot, ka pēc atgriešanās no šīm valstīm būs obligāti jāievēro 14 dienu pašizolācija.