Pārdaugavā topošais milzu panorāmas rats un atpūtas zona varētu izmaksāt 8 miljonus eiro
Projekta vizualizācija
Sabiedrība
2020. gada 27. augusts, 10:11

Pārdaugavā topošais milzu panorāmas rats un atpūtas zona varētu izmaksāt 8 miljonus eiro

Jauns.lv

Rīgā 2022. gadā plānots īstenot nozīmīgu projektu Daugavas kreisā krasta attīstībai, atjaunojot vēsturisko parka infrastruktūru novārtā atstātā teritorijā starp Raņķa dambi un Slokas ielu, kā arī uzstādot jaunu tūrisma un izklaides objektu – Rīgas panorāmas ratu. Projekts, kuru īsteno Latvijas uzņēmums SIA “RPR Operators” provizoriski paredz aptuveni 8 miljonu eiro lielas investīcijas, lai pēc labākajiem kaimiņvalstu un Eiropas galvaspilsētu piemēriem attīstītu jaunu zaļo atpūtas zonu un stiprinātu pilsētas tūrisma industriju, sniedzot iespēju ikvienam baudīt Rīgas panorāmu no nepieredzēta skatu punkta.

Projekta īstenotājs “PRP Operators” ir Latvijas uzņēmums, kura daļa kapitāla pieder Lietuvas holdinga kompānijai. Rīgas panorāmas rats taps sadarbībā ar vienu no pasaulē vadošajām panorāmas ratu izgatavotāju kompānijām, sekojot Tallinas, Helsinku, Budapeštas, Gdaņskas, Londonas, lielāko Vācijas pilsētu un citu tūristu iemīļotu galamērķu piemēram. Papildu panorāmas rata būvniecībai paredzēti arī plaši piegulošās parka teritorija labiekārtošanas darbi.

Vizualizācija: jaunā atpūtas zona un panorāmas rats Pārdaugavā

Rīgā 2022. gadā plānots īstenot nozīmīgu projektu Daugavas kreisā krasta attīstībai, atjaunojot vēsturisko parka infrastruktūru novārtā atstātā teritorijā starp ...

gallery icon
5

Intensīvs darbs pie projekta kopā ar arhitektiem un starptautiskiem ekspertiem turpinās kopš 2019. gada, kad “RPR Operators” Rīgas domes rīkotajā izsolē iegādājās apbūves tiesības panorāmas rata būvniecībai. Kopš izsoles paveikta virkne sagatavošanās darbu un izstrādāti gan detalizēti teritorijas attīstības plāni, gan skices un vizualizācijas, lai Rīgas būvvalde varētu gūt detalizētu priekšstatu par projektu un tā ieguvumiem.

“Rīgas panorāmas rats būs mūsdienīga, atsevišķi stāvoša atrakcija, kas rīdziniekus un pilsētas viesus pacels 65 metru augstumā, ļaujot vērot skaistu Rīgas panorāmu. Ratam paredzētas 30 ērtas kabīnes, kas aprīkotas ar gaisa kondicionēšanu un apsildi, lai šis atpūtas mirklis būtu patīkams jebkuros laikapstākļos.

Šis panorāmas rats būs lielākais Baltijā un darbosies visu gadu, tādējādi bagātinot Rīgas pieredzi tūristiem un piesaistot papildu uzmanību mūsu pilsētai.

Lai nodrošinātu šīs pieredzes pieejamību ikvienam iedzīvotājam, paredzēta arī īpašu biļešu programma daudzbērnu ģimenēm, pensionāriem, maznodrošinātām ģimenēm un bāreņiem. Savukārt pilsētas viesiem šeit piedāvātu arī interaktīvu Rīgas ceļvedi,” par iecerēm stāsta Dimitrijs Uspenskis, SIA “RPR Operators” valdes loceklis.

Projekta vizualizācija

Atšķirībā no tradicionāla atrakciju parka, kam raksturīga liela kņada, šī projekta ietvaros plānots izbūvēt tikai pašu panorāmas ratu un biļešu kasi. Līdz ar panorāmas rata izveidi tiks attīstīta arī apkārtējā teritorija, modernizējot parka infrastruktūru – pilnveidojot apgaismojuma sistēmu, labiekārtojot celiņus, soliņus, labierīcības un papildu apzaļumojumu, drošības nolūkos ierīkojot arī videonovērošanu.

Saskaņā ar jauno koncepciju paredzēts renovēt celiņu tīklu visā Uzvaras parka daļā starp Mārupīti, Slokas ielu un Raņķa dambi, kas būs būtisks ieguvums apkārtnes iedzīvotājiem. Saskaņā ar līgumu projekta īstenotājiem ir tiesības nocirst trīs kokus, tos aizvietojot trīskāršā apmērā. Šobrīd plānots pārstādīt divus dižskābaržus un nocirst vienu bērzu, tā vietā iestādot piecus retu un vērtīgu sugu kokus.

“Vēlos nomierināt visus bažīgos un uzsvērt, ka panorāmas rata teritorijā nav plānota mūzikas atskaņošana. Arī paša rata darbība, ko nodrošina Vācijā ražoti izcilas kvalitātes elektromotori, ir krietni klusāka par ierastajiem satiksmes trokšņiem. Tāpēc nekādu trokšņu apgrūtinājumu apkaimes iedzīvotājiem nebūs.

Tāpat līdz šim izskanējusi neprecīza informācija par panorāmas rata atrašanās vietu – tas atradīsies vairāk nekā 100 metru attālumā no dzīvojamajām ēkām, tādējādi neaizsedzot skatu uz zaļo zonu.

Mēs esam par zaļu Rīgu, tāpēc aicināsim pie panorāmas rata nokļūt kājām, ar sabiedrisko transportu vai mūsdienīgiem elektroniskiem transportlīdzekļiem, kuriem būs izveidots mobilitātes punkts. Savukārt stāvvieta paredzēta tikai autobusiem, cilvēkiem ar kustību traucējumiem un operatīvajam transportam. Skaidrs, ka šī mums ir jauna pieredze, taču tāda tā būtu jebkuram Latvijas uzņēmumam. Tāpēc esam piesaistījuši vadošos panorāmas ratu būvniecības ekspertus no Eiropas,” iecerētā projekta ietekmi uz tuvējo apkārtni skaidro Dimitrijs Uspenskis.

Pašlaik panorāmas rata būvprojekts minimālajā sastāvā atrodas pēdējā saskaņošanas fāzē un tā īstenotāji gaida būvatļauju, lai varētu sākt projektēšanas darbus, kam jānoslēdzas līdz 2021. gada septembrim. Līdz šim “RPR Operators” projektā ieguldījis vairāk nekā 260000 eiro, savukārt kopējais investīciju apjoms projekta varētu sasniegt aptuveni 8 miljonus eiro.